fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Mikael Asikainen valokuvaa Hämeenlinnan arkkitehtuuria Instagramissa - "Arvostan kaikkia tyylisuuntia tasapuolisesti"

Kumppanuustalon ympäriltä löytyy paljon Asikaisen silmää miellyttäviä rakennuksia. Hänen tiliään "palasiahameenlinnasta" voi seurata puhelimeen ladattavalla Instagram-sovelluksella, joka vaatii rekisteröitymisen, tai ilman rekisteröitymistä osoitteesta www.instagram.com/palasiahameenlinnasta. Kuva: Kaisa Naapuri

Viime elokuussa Mikael Asikainen, 25, oli hoitovapaalla ja ajeli sähköpyörällään ympäri Hämeenlinnaa silloin alle yksivuotiaan poikansa kanssa. Hän oli juuri paluumuuttanut perheensä kanssa takaisin vanhaan kotikaupunkiinsa. Matkan varrella Asikainen pysähtyi aina välillä ihailemaan Hämeenlinnan moninaista arkkitehtuuria ja ottamaan siitä valokuvia puhelimellaan.

Siitä sai myös alkunsa Asikaisen Palasia Hämeenlinnasta -tili sosiaalisen median kuvapalvelu Instagramissa, vaikka ajatus olikin kytenyt hänen mielessään jo jonkin aikaa.

– ­Ajattelin, että se voisi olla sellainen idea, mitä kukaan muu ei ole vielä tehnyt Hämeenlinnassa, ja että se olisi ihan kiva tapa tuoda Hämeenlinnan monia puolia esille. Monesti sosiaalisessa mediassa samat kuvat Hämeenlinnasta toistuvat. Kuvataan vähän Aulangolta maisemaa ja sen sellaista. Isommissakin kaupungeissa kuvataan paljon ihan tavallisia taloja, Asikainen toteaa.

Ojoistenkatu 3, 1969. Kuva: Mikael Asikainen

Asikainen suorittaa tällä hetkellä maantieteen maisterinopintoja Turun yliopistossa ja kirjoittaa graduaan oikopoluista. Ennen Palasia Hämeenlinnasta -tiliään Asikainen oli jo vajaa vuoden ylläpitänyt toista Instagram-tiliään Orbigraphia, johon hän lisää kuvia itse piirtämistään kartoista fiktiivisistä paikoista.

– Tajusin, kuinka hyvä palvelu se on jakaa kuvia, ja siitä se ajatus sitten konkretisoitui todeksi aika pian aloitettuani rakennusten kuvaamisen.

Vanhat rakennukset ja rakennettu ympäristö ovat maantieteen opiskelijaa kiinnostaneet aina. Kuvateksteihin Asikainen etsii tietoa rakennuksista: useimmiten vähintään rakennusvuoden, jos sellainen löytyy. Apunaan hän käyttää muun muassa Lydia-verkkopalvelua.

Possentie 6, 2018. Kuva: Mikael Asikainen

Visuaalisuus on aina ollut Asikaiselle lähellä sydäntä. Arkkitehtuurin harrastajana hän kuitenkin tunnustautuu kaikkiruokaiseksi, eikä mikään tyylisuunta ole ylitse muiden.

– Ihan kaikilta aikakausilta löytyy mielestäni omalla tavallaan hienoja rakennuksia. Tarkoitus ei ole missään nimessä kuvata vain kauniita rakennuksia, vaan haluan kuvata ihan kaikenlaisia, Asikainen tuumailee.

Palasia Hämeenlinnasta -tilin “feedissä” eli kuvasyötteessä on selkeästi havaittavissa symmetria toistuvana teemana. Sekin teema tuli vähän kuin puolivahingossa, kun Asikainen tajusi sen toimivan, vaikkei hän sitä alun perin suunnitellutkaan.

– Olen oivaltanut symmetrian kautta, kuinka jotkut yleisesti “rumina” pidetyt rakennukset ovat myös tavallaan aika kauniita. 60-luvun elementtitalotkin ovat kiinnostavia, koska niissä on selkeät linjat ja tarkka symmetria.

Asikainen ei kuitenkaan koe olevansa “mikään valokuvaaja”, sillä hänen mielestään kuvat ovat teknisesti aika huonolaatuisia puhelimella kuvaamisen takia. Puhelimella kuvien selailuun laatu kuitenkin riittää varsin hyvin.

Koti-isyyden loputtua ja lapsen mentyä päiväkotiin Asikainen välillä suunnittelee, mihin menee kuvaamaan, mutta paljon tulee edelleen kuvattua matkan varrelta.

Hän merkitsee karttaan, missä on jo käynyt, että hänellä tulisi mahdollisimman monipuolisesti kuvattua ympäri Hämeenlinnaa. Välillä hän menee uusiin paikkoihin vaeltelemaan ja etsimään kuvattavia kohteita, jotta kartalla vallitsisi tasapaino. Toisaalta kuvia on jo niin paljon “varastossa”, ettei kovin usein tarvitse käydä kuvaamassa uusia kohteita.

Miksi Asikainen ei kerro tilillään, kuka kuvien takana on?

– En pidä sitä olennaisena tietona. En yritä kertoa itsestäni, vaan Hämeenlinnasta, hän toteaa mietteliäänä ja lisää lopuksi vieno hymy huulillaan:– Ei se mikään salaisuus kuitenkaan ole.

Top 3

1. Hämeen linnan ympäristö

“Mulla on sieltä aika paljonkin kuvia ja sieltä saa hyvin erilaisia kuvakulmia.”

 

2. Kaupunginpuisto

“Ne puiston paviljongit on hienoja.”

 

3. Keskusta

“Siellä on niin paljon erilaisia rakennuksia ja aina löytyy jotain uutta.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset