fbpx
Kaupunkiuutiset

Mikko Hansson kuuli uutiset Ämyn ahdingosta, ja päätti hypätä kelkkaan: "Ympyrä sulkeutuu"

Mikko Hansson palasi ilmaisfestivaalin puuhamieheksi.
Mikko Hansson palasi ilmaisfestivaalin puuhamieheksi.

Suomen vanhin ilmaisfestivaali Ämyrock palaa kesäkuussa Kaupunginpuistoon vuoden tauon jälkeen. Mukaan järjestelyihin on lähtenyt Wanaja Festivalin pitkäaikainen promoottori ja perustaja Mikko Hansson. Samaan aikaan Ämy on saanut valtakunnan julkisuutta, kun päätti, ettei ota Kari Peitsamoa esiintyjäksi ensi kesänä.

Lue Peitsamon potkut tästä

Mikä sai sinut tarttumaan Ämyrockiin?

– Kuulin huolestuttavat uutiset, ettei Ämyä saatu viime vuonna kasaan. Ei ollut tarpeeksi tekijöitä, ja 45-vuotisjuhlat olivat tulossa. En voinut antaa tilanteen olla, vaan päätin lähteä jeesaamaan. Menin seuraavaan Ämyn kokoukseen, ja olen täysillä mukana. Nyt näyttää tosi hyvältä.

– Kun aloitin festarihommat yli 20 vuotta sitten, kaikki sai alkunsa Ämystä. Tein festivaalia 10 vuotta ja olin lopulta myös yhdistyksen puheenjohtaja. Sitten perustimme osakeyhtiön ja aloimme tehdä ympäri Suomen vähän kaupallisempia tapahtumia, Wanajaa. Tässä ympyrä sulkeutuu.

Paljonko Ämy työllistää?

– Ämy on yhdistystoimintaa, eli se ei ole ihan täyspäiväistä. Tämän kokoinen tapahtuma ja vuosijuhlat teettävät töitä muutaman päivän viikossa. Kun ohjelma on saatu kasaan, vähän helpottaa. Aika laadukas ohjelma tulikin, vaikka itse sanonkin.

Kuinka 45-vuotisjuhlaa viettävä Ämy eroaa aiemmista festivaaleista?

– Luin Ämyn historiikkia, ja mielestäni ei koskaan ole ollut näin nimekästä esiintyjälistaa. Ainakin esiintyjäkaartin puolesta on isoin tapahtuma tulossa. Saimme paljon hyviä nimiä, koska Ämyllä on vankkumaton maine Suomen vanhimpana ilmaisfestivaalina. Halusin tietysti myös Ämyn puolesta käyttää hyväkseni parinkymmenen vuoden aikana syntyneet omat kontaktini.

– Kasvatamme vähän anniskelualuetta, joka on ollut aiemmin Ämyssä hirveän pieni ja hyvällä säällä tupaten täynnä. Lisäksi parannamme ruokapalveluita.

Miltä Ämyn tulevaisuus näyttää?

– Ämy on täysin vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys. Se vaikuttaa siihen, ettei kukaan pysty tekemään määräänsä enempää. Talouspuoli oli aina haaste saada kasaan. Kaupungin tuki on hyvä olla, mutta sillä ei nykypäivä ihan hirveästi tehdä. Oon mahtavaa, että olemme saaneet tänä vuonna muutamia sponsoreita tukemaan Ämyä. Sillä pystymme jatkossakin varmistamaan, että tapahtuma tehdään.

– Kaikki maksaa myös ilmaistapahtumassa. Ämyssä vähän vähemmän, kun kaikki tietävät, ettei meillä ole isoa budjettia. Ison osan budjetista vie tämän kokoiseen tapahtumaan tarvittavien järjestyksenvalvojien määrä. Tarvitsisimme joka vuosi innokkaita ja osaavia ihmisiä hankkimaan sponsorirahaa. Vaikka Ämy on valtavan hieno aatteellinen yhdistys, sekin tarvitsee rahaa pyöriäkseen. Ämyn mahtavat ja jalot arvot eivät tule mihinkään muuttumaan, niistä pidetään kiinni.

Jätit Wanaja Festivalin vuonna 2017. Onko Wanajaa vielä ikävä?

– Kyllä mulla Wanajaa on ikävä, kun olin sitä alusta asti synnyttämässä. Uusi omistaja ei kovin mallikkaasti hoitanut asiaa. Siitä nyt on kuitenkin jo aikaa, kun ne hommat lopetin. Se alkaa pikkuhiljaa haihtumaan mielestä, mutta aina vähän vaikuttaa. Olin vuosikaudet liidaamassa Wanajaa ja kehitin sen tyhjästä melko isoksi tapahtumaksi. On auttanut, että on tehnyt paljon muuta. Se ei ollut läheskään ainoa tapahtuma. Nytkin on muutama projekti, joista kohta kuuluu toivottavasti enemmän.

Ämyrock

Tänä vuonna Ämyrock järjestetään 15. kesäkuuta Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa.

Laululavalle nousevat Pää kii, Nykyaika, Paleface, Samae Koskisen Korvalääke, Kantatie ja Planeetta 9.

Kaupunginpuistoon rakennetaan päivän ajaksi erilaisia työpajoja. Tarjolla on etnistä sekä kasvisruokaa, mutta myös Food Cornerin luoma musta Ämyn nimikkoburgeri.

Ämyrock järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

Tapahtumaa ei ole järjestetty joka kesä, ja esimerkiksi viime vuonna se jäi väliin Ämy ry:n vähäisten resurssien takia.

Ämyrockin järjestää Ämy ry, joka rekisteröitiin vuonna 1978.

Yhdistyksen tarkoituksena on tarjota kulttuuritapahtumia Hämeenlinnassa, kertoa epäkaupallisen kulttuurin tarjoamista vaihtoehdoista sekä kannustaa luonnonläheisempään elämäntapaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset