fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Mikko Hovin huumori sykkii veistoksissa

Mikko Hovin veistoksia esillä Taidemuseossa.

Hämeenlinnan taidemuseo esittelee laajasti ja monipuolisesti kuvanveistäjä Mikko Hovin (1879–1962) tuotantoa. Näytteillä on 160 teosta; varhaisia klassisiin ihanteisiin pohjautuvia figuureja, primitiivisiä pienoisveistoksia ja geometrisen pelkistettyjä teoksia. Vanhimmat savimassasta tehdyt pöytäkoristeet ovat vuodelta 1918. Veistosten ohella nähdään saviluonnoksia ja kipsimalleja, jotka havainnollistavat kuvanveistäjän työn vaiheita.

– Näyttely on tähän asti laajin Hovin tuotantoa esittelevä näyttely. Kokonaisuus on erityinen myös siksi, ettei 1940–1950-lukujen kotimaista veistotaidetta ole juuri esillä joitakin kokoelmanäyttelyitä lukuun ottamatta, Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Päivi Viherluoto ja Hovin taiteilijanuraa tutkinut Tampereen taidemuseon amanuenssi Niina Lahtinen iloitsevat.

Hovia on luonnehdittu ikinuoreksi kokeilijaksi, naivistiksi, primitivistiksi, modernistiksi ja humoristiksi.

– Hovi oli moderni ja persoonallinen veistäjä, jonka teoksissa yhdistyy lempeä huumori ja primitivistinen ote. Hovin tuotanto on monitahoinen, runsas ja materiaaleiltaan rikas. Hän käytti taitavasti pronssia, tinaa, lasitettua fajanssia, puuta, marmoria ja graniittia. Taiteilijalla oli tapana tehdä yleensä aina ensin kipsi- tai savimalli, Viherluoto kertoo.

Koivistolla, Karjalan kannaksella syntynyt Hovi kiersi nuorena maailmaa merimiehenä ja sai vaikutteita eri kulttuureista.

– Satamissa häntä kiinnostivat usein museot, Viherluoto tietää. Asetuttuaan maihin hän kouluttautui koristeveistäjäksi. Hovi toimi mm. Gunnar Finnen apulaisena Estonia-teatterin koristelutöissä.

 

Hovin veistoksia oli ensi kerran näytteillä vuonna 1915, mutta hän mielsi itsensä vielä enemmän käsityöläiseksi kuin taiteilijaksi. Vapaaksi taiteilijaksi hän ryhtyi 1940-luvulla, kun sota tyrehdytti rakennuskoristelun. Hovi teki taiteellisen läpimurtonsa vasta 60-vuotiaana, mutta oli erittäin tuottelias 1940–1950 -luvuilla.

Hovi teki uransa aikana muutamia julkisia veistoksia, kuten esim. Kalapojan ja Leikkivät karhut, mutta keskittyi pääasiassa pienoisveistoksiin.

– Pienoisveistäjillä oli vapaampi kenttä kokeiluun ja uudistumiseen, kuin julkisen taiteen tekijöillä, Viherluoto toteaa.

Veistoksista välittyy Hovin humaani ihmiskäsitys. Taiteilija kuvasi myös eläinhahmoja. Lahtinen kertoo, että Hovin suosikkieläin oli karhu. Taiteilija kuvasi karhuja leikkimässä ja painimassa sekä symbolisena toteemieläimenä.

1950-luvun surrealistisissa veistoksissaan “Heinäsirkka” ja “Sudenkorento” Hovi on tyylitellyt naisfiguurin hyönteisen muotoon. Prekolumbiaanisen, meksikolaisen taiteen vaikutus näkyy mm. monumentaalisissa, Hovin vuonna 1953 mustaan graniittiin veistämissä teoksissa “Majesteetti” ja “Maistraatti”. Tummat graniittiveistokset koristivat vuosien ajan Hämeenlinnan taidemuseon pihaa kesäisin.

 

1960-luvulla Hovin ilmaisu muuttui abstraktimmaksi. Taiteilijan viimeiseksi teokseksi jäi hämeenlinnalaissyntyisen runoilija Larin-Kyöstin (Karl Gustav Larson) patsas. Pronssipatsas paljastettiin Hämeenlinnan Toripuistossa juhannusviikolla 1962.

Näyttelyssä on patsaan kipsinen pienoismalli. Tyylitelty patsas kuvaa runoilijan sisäistä maailmaa ja ajattelua.

– Mikko Hovi kuvasi ystävänsä asennossa, jossa tämä usein istui ja tarinoi polveensa nojaten taiteilijan Herttoniemen ateljeessa, Viherluoto kertoo.

Hovi kuoli pari viikkoa patsaan paljastustilaisuuden jälkeen kotikaupungissaan Helsingissä.

Kuvanveistäjän puoliso Helmi Hovi teki Hämeenlinnan taidemuseolle merkittävän testamenttilahjoituksen vuonna 1966. Museon kokoelmiin kuuluu runsaat 100 Hovin veistosta ja lähes 400 kipsiluonnosta, valumuottia ja -mallia.

– Aineistossa riittää vielä runsaasti tutkittavaa. Esimerkiksi valumuotteja kannattaisi tutkia tarkemmin, Viherluoto arvioi.

 

Mikko Hovin veistosnäyttely on esillä Hämeenlinnan Taidemuseon Lohrmannin makasiinissa 10.3.2019 asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset