Kaupunkiuutiset

Mikko Myöhänen tutkii 
ihmisenä olemista

Galleria Koneessa on esillä syyskuussa hämeenlinnalaisen kuvataitelija Mikko Myöhäsen (1975) Ihmisen kuva -niminen näyttely. Näyttely koostuu abstrakteista maalauksista, Myöhäsen valokuvien pohjalta toteuttamista maalauksista sekä videoteoksesta.

– Kaikki teokset ovat tavallaan omakuvia ja muodostavat yhdessä ihmisen kuvan, taiteilija luonnehtii.

Myöhänen pohtii myös ihmisen paikkaa maailmassa. Maalaus ”Aura” syntyi Myöhäsen kolme vuotta sitten otetun passikuvan pohjalta. Passikuvassa näkyy arpi, joka on peräisin GalleriaKONEesta, jossa Myöhäsellä oli näyttely tammikuussa 2008, kun galleria avattiin.

– Näyttelyssä oli skeittiramppi, ja teloin itseni juuri ennen avajaisia. Minulla oli laastari leuassa avajaisissa, taiteilija muistelee.

Myöhänen suurensi passikuvan, lisäsi mukaan väriä ja tunnetta ja maalasi työn pieninä 6 x 6 cm ruutuina edeten ruutu ruudulta.

– Maalauksessa on kaksi tasoa, ulkoinen ja sisäinen. Passikuva on ulkokuorta. Kuvassa ei saa juuri hymyillä, tai näyttää tunteita. Lähdin pohtimaan ihmisenä olemisen tematiikkaa sisäisestä maailmasta ja tunteista käsin.

Paljaimmillaan tunteet näkyvät videoteoksessa ”Ihmisen kuva”.

– Laitoin kameran päälle ja ajattelin sekä hienoja että surullisia hetkiä omassa elämässäni, onnistumisia, haaveita ja heikkouksia, Myöhänen kertoo.

Myöhäsen puutarhoissa; ”Neon puutarha” ja kahdessa ”Öinen puutarha” -maalauksessa on urbaania sykettä ja neonvalojen loistoa. Teokseen ”Niitty” taiteilija kertoo yrittäneensä maalata samaa tunnelmaa ja herkkyyttä, kuin videossa Ihmisen kuva.

Myöhäsen maalauksissa on usein valumajälkiä.

– Valumajäljissä on jotain sattumanvaraista jotain, mitä ei voi kontrolloida. Minulle oleellista ja tärkeää maalaamisessa on maalin levittämisen ele, taiteilija tuumii.

Myöhänen valmistui kuvataitelijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta, entisestä Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2001. Hän asuu Hämeenlinnassa ja työskentelee Poltinahon Taidekasarmilla. Taiteen tekemisen ohella Myöhänen opettaa Aimokoulussa ja ohjaa nuorille suunnattuja taidetyöpajoja. Hänet tunnetaan myös katu- ja graffititaiteesta sekä kuvataidetta ja musiikkia yhdistävistä poikkitaiteellisista projekteista.

Mikko Myöhäsen Ihmisen kuva on näytteillä Galleria
Koneessa Verkatehtaalla 27.9. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset