Kaupunkiuutiset

Mikko Töyssy 
sai roolin 
jättielokuvassa

Mikko Töyssyn päätyminen tämän hetken puhutuimpaan suomalaiseen elokuvatuotantoon oli hänen omien sanojensa mukaan pienestä kiinni. Alustava yhteydenotto tuli Roolituspalvelusta, joka kysyi näyttelijän kiinnostusta projektia kohtaan.

– Minua pyydettiin lähettämään video, jossa lausuin valittuja repliikkejä kameralle, Töyssy kertoo.

– Siinä oli yhdistelty eri kohtauksia, kuten kiljutynnyrin palauttamista ja muonanjakoa. Video piti sitten lähettää latauspalveluun eli pilveen.

Näyttelijä odotti malttamattomana pari viikkoa, mutta lähetettyä videota ei ollut ladattu eikä mitään vastausta kuulunut.

– Laitoin sitten sähköpostia tuotantoon muistuttaakseni olemassaolostani ja tuntia ennen palvelun sulkeutumista video oli ladattu.

– Sitten sainkin tekstiviestin, että ohjaaja haluaa tavata ja kävin Helsingissä viitisen minuuttia juttelemassa Aku Louhimiehen kanssa.

Ohjaajaa kiinnosti Töyssyn tausta, innostuneisuus ja se, onko hän käynyt armeijan, sillä monilla rooleihin jo valituista ei tuota kokemusta ollut.

– Jo siinä vaiheessa, kun sain sen ensimmäisen yhteydenoton, kävin ostamassa kirjan ja poimin siitä kaikki Mäkilän kohtaukset.

– Luetutin ne kaverin äidillä saadakseni käsityksen aidosta pohjalaismurteesta. Ehkä tämäkin sitten teki jonkinlaisen vaikutuksen.

Töyssy on ollut mukana elokuvan kesäkuvauksissa ja syksyllä edessä on lisää hommia. Mäkilä on näyttelijän ensimmäinen kunnon elokuvarooli, vaikka hänet on aikaisemmin nähty avustajana muutamissa tuotannoissa.

– Louhimies haluaa, että kameran edessä näytellään mahdollisimman vähän, joten muutos teatterityöhön on aika radikaali, Tössy pohtii.

– Käsikirjoitus elää koko ajan, eikä kaikkea ole vielä päätetty. Ohjaaja on antanut myös näyttelijöille mahdollisuuden avata peliä siitä, mitkä kohtaukset ovat mukana elokuvassa.

Alikersantti Mäkilä on laihialainen talousaliupseeri, joka on äärimmäisen nuuka pihdatessaan niin varusteita kuin muonaakin. Hiljainen ja uskovainen mies joutuu kuuntelemaan paljon ivaa ja pilkkaa rintamamiesten suusta.

– Tässä minun roolityössäni tulee olemaan sen hiljaisuuden ja rauhallisuuden takana tiedostamatonta tilannekomiikkaa.

– Kokoa ajan niitä nyansseja etsitään. Mäkilä joutuu pihtaamaan tavaroita, mutta se on myös hänen salainen nautintonsa. Hän tietää olevansa hyvä siinä, mitä tekee.

Roolin saaminen Tuntemattomasta sotilaasta on näyttelijälle iso juttu.

– Nyt on selkeästi sellainen tunne, kuin joku uusi ovi olisi auennut, Töyssy sanoo.

– Jo ihan ensimmäinen yhteydenotto sai aikaan sellaisen vau-efektin, vaikka roolista ei ollut mitään varmuutta. Taidan olla pikkuisen ylpeäkin itsestäni.

Tuleva elokuva perustuu Väinö Linnan klassikon sensuroimattomaan versioon Sotaromaani, joka julkaistiin vasta vuonna 2000. Tästä uudesta näkökulmasta huolimatta kolmannen elokuvaversion mielekkyyttä on puitu julkisessa keskustelussa.

– Minulle ei ole koskaan ollut kriittistä kulmaa tähän asiaan. On vain hienoa, että joku haluaa tehdä näin kunnianhimoisen projektin, Töyssy tuumaa.

– En pysty nostamaan aikaisempia elokuvia sellaiselle jalustalle, ettei aiheeseen voisi kajota. Näytelmiäkin tehdään uudestaan ja uudestaan eri paikoissa. Negatiivisuus tuntuu olevan Suomessa ehtymätön voimavara, mutta minä haluan ainakin olla positiivisuuden lähettiläs.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset