Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Miksi katapulttiteroitin menee kaupaksi kuin häkä? – Linnan museokauppa avattiin 1700-luvun vartiotuvassa

Linnan oma olut muistuttaa ajasta, jolloin ohranneste oli tärkeä osa päivittäistä ravintoa. Keskiajan linnoissa tavallisten tallaajien kalja oli vahvuudeltaan pilsnerin luokkaa.
Miina Juutila (vas.), Jouni Marjamäki ja Maija Kiviranta esittelivät linnassa viime viikolla avattua museokauppaa.

Kolme kertaa vanhaa tilavampi Hämeen keskiaikaisen linnan museokauppa vietti yleisöavajaisia viime lauantaina. Myymälä ja asiakaspalvelutilat ovat nyt 1700-luvulla rakennetussa päävartiossa.

Rakennus oli ollut pitkään tyhjänä ja käytössä vain tapahtumissa ja työpajatiloina. Kun linna tasan 40 vuotta sitten avattiin yleisölle, lipunmyynti oli juuri vartiotuvassa.

– Onhan tämä äärimmäisen luonteva paikka koko Linnanniemen keskipisteessä. Remonttiin meni pari vuotta, kun kaikki pinnat käsiteltiin, seinät kalkittiin, valaistukset sekä tuulikaappi asennettiin ja kalusteet rakennettiin. Museokaupasta on myös esteetön kulku linnaan, intendentti Jouni Marjamäki kertoo.

Kaupan takaosassa on vaunuparkki ja säilytyslokeroita. Tilaan on hankittu myös kahvikone palvelemaan asiakkaita talvisaikaan, kun kahvila ei ole auki. Vartiotuvassa ovat myös koko alueen suurimmat wc-tilat.

Vielä vankila-aikaankin päävartiona palvellut rakennus on paraatipaikalla linnaan saavuttaessa.

Myymälän tuotevalikoimaa on entisestään kasvatettu. Uusinta uutta ovat suuhunpantavat, kuten kardemummakorput, eväspatukat, koivunmahla sekä erilaiset hillot ja mehut.

– Meillä ei aikaisemmin oikeastaan ollut elintarvikkeita, jotka ovat nykyään museoissa selvästi nouseva trendi, Marjamäki sanoo.

Erityisen hyvin keskiaikaiseen linnaan sopii intendentin mielestä oma olut. Kellerswen eli kellarivouti on pantu Mustan virran panimossa Savonlinnassa. Pale ale -tyyppinen olut on vahvuudeltaan 1,2-prosenttista.

– Olut oli ennen tärkeä osa ravintoa ja siitä saatiin 30 prosenttia päivän energiasta. Tässä linnassa päiväannos oli aikoinaan rajoitettu 2,5 litraan. Ylhäisön pöydissä kalja saattoi olla väkevämpää, mutta tavallisen kansan arkiolut oli alkoholimäärältään vähäinen, sillä muutenhan kaikki olisivat olleet päivät pitkät kännissä.

Kellerswen-olut on tehty Mustan Virran panimossa Savonlinnassa. Hedelmäinen, pale ale -tyyppinen olut on 1,2 -prosenttista.

Linnan oppaat Miina Juutila ja Maija Kiviranta toimivat myös myyjinä museokaupassa. Heillä on hyvä tuntuma siihen, millaiset tuotteet linnankävijöitä kiinnostavat. Jotkut tavarat ovat selvästi sesonkituotteita.

– Lapset haluavat tietysti miekkoja ja kilpiä. Ei ole yllätys, että luokkaretkiaikaan myydään paljon katapulttiteroittimia, joilla voi ampua kuminpalasia ympäri luokkaa, Juutila meinaa.

– Venäläiset turistit ostavat mielellään magneetteja, joissa on linnan nimi ja kuva. He haluavat viedä matkastaan muiston, joka kertoo missä he ovat käyneet, Kiviranta lisää.

Monet matkakohteet ovat viime vuosina teettäneet itselleen nollan euron rahan. Täkäläisessä versiossa Hämeen linnan edessä seisoo Hämeeseen ristiretken tehnyt ja Tukholman kaupungin perustanut Birger Jaarli. T-paita on matkailijoiden kestosuosikki, joten parin vuoden takaisen Heavy Metal -haarniskanäyttelyn paidoista on otettu uusi painos.

Kansallismuseon teettämässä nollan euron setelissä ruotsalainen mahtimies Birger Jaarli seisoo Hämeen linnan edustalla.

Timo Mäntylä on juuri ollut tyhjentämässä vanhaa museokauppaa. Hän on 40 vuoden ajan tehnyt puusepän töitä linnalla ja hänen käsialaansa ovat myös uuden myymälän tammiset kalusteet.

– Mielenkiintoista on ollut ja olen tehnyt yhteistyötä monen arkkitehdin kanssa. Kyllä täällä todellista puusepäntaitoa vaaditaan, Mäntylä tuumaa.

Nyt tyhjentyneisiin tiloihin valmistuu toukokuun loppupuoliskolle avautuva näyttely, joka on tiivistelmä linnan historiasta. Tilan perällä on vanha tykkiaukko, johon saadaan linnassa alun perinkin ollut tykki Kansallismuseon kokoelmista.

– Tähän näyttelyyn saamme myös linnasta löytynyttä esineistöä, kuten ruukunsirpaleita, keihäänkärkiä ja kannukset, Marjamäki luettelee.

– Viereiseen tilaan valmistuu Rikkauksien Häme -olohuone, joka esittelee alueen kulttuuriperintöä. Sinne tulevat näytteille viimeisimmät arkeologien ja metallinpaljastimien löydöt.

Heavy Metal -näyttelyn suosituista t-paidoista otettiin uusi painos.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset