Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Luolajan eskariryhmä on vaakalaudalla vähäisen ilmoittautumismäärän vuoksi - Miksi Luolajan eskari ei vedä?

Luolajan koulussa ei välttämättä ole ensi syksynä eskariryhmää, koska ilmoittautuneiden määrä on jäämässä täpärästi alle minimin. Kuva: Kati Laukkanen
Luolajan koululla on todettu koronatartunta. Kuva: Kati Laukkanen

Luolajan alueen vanhempia huolestuttaa, että ensi syksynä alkavaan Luolajan koulun eskariryhmään oli ilmoitettu vain kuusi lasta, kun ryhmän perustamiseen tarvitaan seitsemän.

Hakeminen esiopetukseen lukuvuodelle 2020–2021 päättyi 3.2. Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elina Oja, onko ryhmät jo lyöty lukkoon?

– Ryhmiä muodostetaan parhaillaan.

Miksi Luolajan koulun eskariryhmä ei kiinnosta? Onko siihen jokin syy?

– Arvelisin, että kysymyksessä ei välttämättä ole kiinnostuksen puute. Hämeenlinnan kaupungissa syntyvyys on laskenut, joten pitäisin todennäköisenä, että Luolajan alueen lapsimäärä on vähentynyt.

Millä perusteelle eskariryhmiin ilmoitetaan? Saavatko vanhemmat vapaasti valita, mihin ryhmään lapsensa ilmoittavat?

– Vanhemmat saavat ilmoittaa lapsensa mihin ryhmään haluavat. Päätökset ryhmiin sijoittamisesta tehdään voimassaolevien, lautakunnan määrittämien esioppilaaksioton kriteerien mukaisesti.

Toteutuuko Luolajan ryhmä, jos ilmoittautuneita on vain kuusi vaaditun seitsemän sijaan?

– Todennäköisesti ei toteudu. Lautakunnan päätöksen mukaisesti esiopetusryhmän minimikoko on seitsemän. Jos ryhmä toimisi päiväkodin yhteydessä, jonkinlainen joustonvara olisi, mutta tässä tapauksessa, kun Luolajan koululla ei ole muuta varhaiskasvatusta kuin esiopetusryhmä, kuuden lapsen arkea ei voida toteuttaa yhden työntekijän voimin normaalin aukiolon puitteissa kello 6–18 välillä. Toki aukioloaika muotoutuu myös vanhempien työaikojen mukaisesti, mutta yhden työntekijän 7,45 tunnin työpäivässä se on erittäin haastavaa toteuttaa.

Voiko Luolajan eskariryhmään vielä ilmoittautua?

– Jos esimerkiksi hakemus on unohtunut tai kyseessä on uusi hakemus, tottakai. Muussa tapauksessa hakuaika on päättynyt 3.2. Kovin pitkään ryhmien tilannetta ei voida enää pitää avoimena, koska se vaikuttaa 1–5-vuotiaiden lasten ja henkilöstön sijoitteluun. Tilanne on tosi harmillinen. Luolajassa on erittäin hyvä esiopetusryhmä koulun yhteydessä, mutta lapsimäärä asettaa haasteita ja minimikoko on olemassa.

Jos Luolajan koulun eskariryhmää ei saada kasaan, mihin ryhmään jo ilmoittautuneet lapset menevät?

– Tietysti siinä kohtaa kuullaan mikä on vanhempien toive. Liivuori on lähin kunnallinen yksikkö. Palvelusetelipäiväkoti Touhula on myös lähellä, mutta paikkaa haetaan suoraan Touhulasta ja palveluseteliä kaupungilta.

Faktaa esiopetuksesta

Hämeenlinnassa kaikki vuonna 2014 syntyneet lapset, sekä 7-vuotiaat, joilla koulunkäynnin aloittamista on siirretty ja 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta, ovat oikeutettuja maksuttomaan esiopetukseen lukuvuonna 2020–2021.

Hämeenlinnassa esiopetusta järjestetään kaikkiaan 47 paikassa, sekä päiväkodeissa että kouluissa.

Länsialueella, johon Luolaja kuuluu, esiopetusta järjestetään kaikkiaan seitsemässä yksikössä: Ahveniston, Hirsimäen, Liivuoren, Karhumäen ja Touhula Jukolan päiväkodeissa sekä Luolajan ja Vuorentaan kouluissa.

Hakeminen esiopetukseen lukuvuodelle 2020–2021 oli avoinna 13.1-3.2.2020.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset