fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Millainen oli Hämeenlinna maaliskuussa vuonna 1976? – Pikkukaupungissa oli lentopallosankareita, kovia poliitikkoja ja taiteilija, joka sai Jukka Kajavan polvilleen

Kaupunkiuutisten 45-vuotisjuhlalehti ilmestyy ensi lauantaina.
Kaupunkiuutisten ensimmäinen numero huomioi näyttävästi Aulangon Mustan kissan naamiaiset, jotka olivat olleet Hämeenlinnan huvielämän suurin tapaus jo 15 vuotta. Kuva: AP Sarjanto
Kaupunkiuutisten ensimmäinen numero huomioi näyttävästi Aulangon Mustan kissan naamiaiset, jotka olivat olleet Hämeenlinnan huvielämän suurin tapaus jo 15 vuotta. Kuva: AP Sarjanto

Kauan odotettu uimahalli oli valmistumassa. Urakoitsijan oli määrä luovuttaa halli vappuun mennessä ja yleisölle se oli avautumassa elokuussa. Ihanuutta esitteli lehdistölle vuoden alussa konemestariksi nimitetty Erkki Kotro.

Ensimmäinen elintarvikealan lakkopäivä sai asiakkaat jonottamaan ennen kauppojen aukaisemista Hämeenlinnassakin. Leipä ja maitohyllyt tyhjenivät jo aikaisin aamulla.

– Ensimmäinen tunti oli jonkinlainen kaaos. Kauppa kävi kuin aaton aattona, kauppias Tuomas Rönkkö kertoi.

Kaupunkiuutisten ensimmäinen numero ilmestyi 18. maaliskuuta ja pääuutisena oli Rantatorin kulmalla seisovan lentokonekahvilan Hanssin-Jukan tulevaisuus.

Rekka-auto oli turmellut koneen nokkaa ja tonttikin oli jäämässä uuden tien alle. Hanssin-Jukan omistanut Hämeenlinnan ampumaseura keräsi rahaa koneen hyväksi ja sen seuraavaksi sijaintipaikaksi kaavailtiin Ilmailumuseota.

Hanssin-Jukka oli saanut nenilleen ja konevanhuksen tulevaisuus oli muutenkin vaakalaudalla. Kuva: AP Sarjanto
Hanssin-Jukka oli saanut nenilleen ja konevanhuksen tulevaisuus oli muutenkin vaakalaudalla.

 

Nuorekasta meininkiä

Kaupungin väkiluku oli edellisvuonna 40 582, mikä oli yli kymmenentuhatta ihmistä enemmän kuin vuonna 1965. Ikärakenne oli nuorekas, sillä väestöstä noin 22 prosenttia oli alle 15-vuotiaita ja yli 65-vuotiaita oli alle 10 prosenttia.

Asuntotuotanto oli hurjassa vauhdissa ja parhaimmillaan 1970-luvulla rakennettiin yli tuhat asuinhuoneistoa vuodessa. Vanhaa puutalokaupunkia oli ehditty purkaa paljon, mutta yleinen mielipide alkoi kääntyä siihen, että jotakin pitäisi myös säilyttää.

Ehdoton ykköstapahtuma huvielämässä oli Aulangolla vuosittain järjestetty Mustan kissan naamiaiset. Teemaksi oli valittu Rovaniemen markkinat.

Kaupunkiuutisten juttuun oli bongattu muiden muassa hypnotisti Oliver Hawk, illan meklari Jouko Rita ja parhaasta asustaan totisena torvesoittajana palkittu Reijo Mörk.

Tähtiä ja johtajia

Demari Leo Kohtala oli Hämeenlinnan karismaattinen kaupunginjohtaja ja puheenjohtajana kaupunginhallituksessa. Kunnallispolitiikan kovia nimiä olivat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Risto Tirkkonen (sd.) ja kokoomuksen Aimo Vihervuori.

Eduskunnassa istuivat hämeenlinnalaisista kokoomuslaiset Saara Mikkola ja Timo Mäki, keskustapuolueen Hannu Tenhiälä ja vähemmistökommunisti Aarne Koskinen.

Hämeenlinnan urheilun ylpeys oli Luolajan Kajastuksen miesten joukkue, joka oli voittanut lentopallon SM-sarjassa neljä peräkkäistä mestaruutta 1969-1972. Maaliskuussa 1976 kajelaiset taistelivat pronssimitalista ja Hämeenkaaren yleisön suosikkeja olivat kovaiskuinen Matti “Paroni” Honkajuuri , passari Aimo Somerkallio ja joukkueen todellinen kulmakivi Heikki Heino.

Kerho vielä divarissa

Perinteikäs Hämeenlinnan Tarmo oli vuotta aikaisemmin lopettanut jääkiekkotoimintansa, joka sulautettiin Kerhoon. HPK:n edustusjoukkue pysytteli vakaasti ensimmäisen divisioonan keskivaiheen yläpuolella valmentajanaan Esko Mäkinen.

Divarin pistepörssissä parhaat oranssipaidat olivat Hannu Savolainen ja Pentti Pietilä sijoilla 10 ja 11 .

Ahvenistolla pidettiin mäkihyppykilpailut, joissa voiton vei Innsbruckin olympialaisissa hopeaa saavuttanut DDR:n Jochen Danneberg kahdella 79 metrin leiskautuksella. Toisella sijalla oli pari vuotta myöhemmin MM-kultaa suurmäessä voittanut Tapio Räisänen kahdella 77,5 metrin hypyllään.

Finlandia-hiihto starttasi maaherra Valdemar Sandelinin johdolla kolmatta kertaa Katumajärven jäältä, josta matkaan lähti 3403 hiihtäjää kohti Salpausselkää. Paras hämeenlinnalainen oli myöhemmin Hämeen liiton maakuntajohtajana tutuksi tullut Juhani Honka.

Eläväistä kulttuuria

Kaupunginteatterin ensi-illassa oli Runar Schildtin novellista dramatisoitu Kotiinpaluu. Sisällissodan repimästä perheestä kertovan näytelmän pääosissa olivat Eikka Lehtonen, Raija Paalanen, Matti Nurminen, Paavo Rusko ja Margit Carpelan.

Teatterille rakennettiin uutta näyttämöä Hopeakeskuksen vanhaan varastoon Vanajaveden rannalle.

Ehdottomasti kuumin uusi bändi seudulla oli Anemia, jonka treenipaikka oli autokorjaamon nurkassa Parolassa.

Yhtyeessä soittivat Timo Vuorinen, Pauli Hiukkamäki ja Risto Haapanen sekä rumpujen takana istuva kuopus Ari Patoila. Musiikillista linjaansa Anemia kuvaili Beatles-soundiksi ripauksella rokkia.

Hämeenlinnalainen lausuja ja läänintaiteilija Liisa Majapuro piti 20-vuotistaiteilijaillan Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä.

Helsingin Sanomien pelätty kriitikko Jukka Kajava ylisti Majapuroa maasta taivaaseen.

– Ilta oli Tapaus isolla T:llä, Kajava kirjoitti.

Lähteet: Kaupunkiuutisten ja Hämeen Sanomien arkisto, Ilkka Teerijoki: Hämeenlinnan historia, Jääkiekkokirja 1975-1976 ja Hilpas Sulin.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset