fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Millainen on vegaaninen Hämeenlinna?

Tero Jalava on tyytyväinen KoulutuskeskusTavastian opiskelijoille tarjoamaan vegaaniruokaan.

Sirpa Suvanto

Vegaaninen ruokavalio kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta, eikä syyttä. Uusia vaihtoehtoja tulee markkinoille jatkuvasti. Vegaaniruoasta saa oikealla tavalla koostettuna kaikki tarvittavat ravintoaineet. Ruokavalio, oli se mikä hyvänsä, vaatii aina kiinnostusta ja paneutumista asiaan, jotta ruokavaliosta saadaan terveellinen ja tasapainoinen.

 

26-vuotias myyntipäällikkö Janette Mansikkaharju on ollut vegaani vuoden verran. Mansikkaharjun vegaaniksi ryhtymisen syy oli terveys.

– Sairastuin Crohnin tautiin ja aloin selvittämään keinoja, että pärjäisin ilman lääkitystä. Vegaaniseen ruokaan siirryttyäni kaikki veriarvoni ovat parantuneet erinomaiselle tasolle eikä vatsavaivoja ole ollut. Käytännössä kaikki vaivat katosivat ruokavaliomuutoksen jälkeen. Eettiset syyt ymmärsin vasta jälkeenpäin, mutta ne ovat nykyisin vahvoina mielessä, Mansikkaharju kertoo.

 

Mansikkaharjun perheeseen Iittalassa kuuluvat myös aviomies Tuukka ja hänen tyttärensä Veera sekä kissa Jopo.

-– Puolisoni syö pääsääntöisesti vegaanisesti, sillä minä vastaan perheen eväistä ja ostoksista. Myös Veera on pikkuhiljaa huomannut, että vegaaninen ruoka voi olla hyvää.

Janette on huomannut, että isojen ruokakauppojen vegaaniruokatarjonta on hyvällä tasolla, mutta pienemmät kaupat laahaavat perässä.

– Asun Iittalassa, jossa olen onneksi saanut toivoa käyttämäni kaupan valikoimiin tuotteita joita käytän, mutta joudun hakemaan muun muassa juustot Hämeenlinnasta.

 

Ravintoloiden vegaaniruokatarjonta on Hämeenlinnassa Janetten mielestä keskinkertaisella tasolla.

– Noin viisi ravintolaa nousee ylitse muiden ja niistä saa aina todella hyvää ruokaa. Usein myös kokki loihtii vegaanisen vaihtoehdon, vaikka sitä ei olisi a la carte-listalla. Toivoisin, että ravintolat panostaisivat enemmän vegaanisiin lounaisiin. Lounastunnilla ei ole kuin pari paikkaa minne mennä, tai toinen vaihtoehto on omat eväät, Janette kertoo.

Janette myös keksi perustaa Sari Jääskeläisen kanssa Facebookiin Vegaaniset ruokatreffit Hämeenlinna -ryhmän, jonka ideana on opetella tekemään vegaanista ruokaa ja löytää samanhenkistä seuraa.

– Ryhmästä löytää helposti mukavaa uutta seuraa, ystävystyy uusiin ihmisiin ja pääsee nauttimaan hyvästä ruuasta. Toivoisin, että ajatus vegaanista pupujussina kariutuu. Suosittelen jokaiselle kiinnostuneelle, että kurkkaatte Facebookista Sipsikaljavegaanit-ryhmän. Se osoittaa, että vegaanit syövät muutakin kuin porkkanaa, Janette vinkkaa.

 

44-vuotias Tero Jalava tarttui vegaanihaasteeseen puolitoista vuotta sitten ja ruokavalio jäi Jalavan elämään. Suurin syy vegaaniseen ruokavalioon siirtymiselle hämeenlinnalaiselle Jalavalle oli oma terveys.

– Kilpirauhasen vajaatoiminnan takia olo oli jatkuvasti huono. Kun jätin eläintuotteet pois ruokavaliostani, olo koheni jo parissa viikossa niin paljon, että tuli ihan hurmostila, Jalava sanoo.

– Aloin etsimään lisää ruoka-ainetietoutta ja aloin tekemään lempiruoistani vegaanisia versioita. Nykyään on niin paljon tietoa ja reseptejä tarjolla, että on helppoa tehdä vegaaniruokaa.

 

Jalavan mielestä ruokakaupoissa on loistava vegaaninen tarjonta. Peruselintarvikkeiden lisäksi on tullut paljon eineksiä, herkkuja, jäätelöitä ja maidon- ja lihankorvikkeita.

– Ruokavalioni koostuu 80-prosenttisesti kasviksista, juureksista, vihanneksista ja marjoista sekä perunoista ja riisistä. Uudet jutut tulevat melko paljon myöhässä pikkukaupunkeihin.

– Ravintoloissa käyn harvoin, mutta kun käyn, niin vegaanisia pizzoja, vöneriä ja hampurilaisia on tarjolla. Mielelläni kokkailen kotona ja lempiruokani on pasta, jonka teen riisinuudelipohjalle gluteenittomuuden takia.

Jalava opiskelee Koulutuskeskus Tavastialla, jossa vegaaniruokavalio on otettu huomioon.

– Ruoka on ollut ravitsevaa, monipuolista ja hyvää. Aina on hyvä salaattipöytä ja lihan korvaava kastike tai pyörykät. Myös jälkiruoissa on huomioitu vegaanivaihtoehto, kuten mustikkapiirakka tai vegaanijäätelö esimerkkeinä, Jalava kiittelee.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset