fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ministeriö ryhtyy tosissaan ehkäisemään kasvihuonekaasuja – Taloyhtiölle lataustolppa on oma haasteensa

Taloyhtiökohtaisia latauspisteitä on vielä harvassa, mikä osaltaan johtuu lainsäädännöstä. Kuva: Juhani Karvonen
Taloyhtiökohtaisia latauspisteitä on vielä harvassa, mikä osaltaan johtuu lainsäädännöstä. Kuva: Juhani Karvonen

Kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt on mahdollista poistaa vuoteen 2045 mennessä. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Suomen tulisi olla hiilineutraali tuohon vuoteen mennessä.

Liikenne tuottaa viidenneksen kasvihuonekaasupäästöistä Suomessa. Liikennevälineiden osalta muutos on Suomessa haastava.

Ministeriön mukaan ratkaisu piilee sähkö- ja kaasuautoissa, mutta samalla muun muassa lataus- ja tankkausasemaverkostoa tulisi entisestään parantaa. Haasteena on muun muassa autojen latauksen järjestäminen erityisesti taloyhtiöissä.

 

Taloyhtiöt ovat toisinaan kieltäneet latauspisteen hankkimisen, vaikka osakas olisi hankkimassa sitä omalla kustannuksellaan. Lupaa latauspisteelle ei ole annettu, jos taloyhtiössä on katsottu, että yhtiön sähköjärjestelmä ei kestäisi useita latauspisteitä ilman isoa remonttia. Taustalla on asunto-osakeyhtiölain vaatimus tasapuolisuudesta osakkaiden kohtelussa.

Isännöinti Kuvajan isännöitsijä SeppoToivio pitää asunto-osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaatetta haasteena latauspisteen perustamiselle.

– Periaatteen mukaisesti kaikilla pitäisi olla mahdollisuus lataamiseen, jos yhdelle sellainen sallitaan. Yksi vaihtoehto on, että taloyhtiö varustaisi omalla kustannuksellaan latauspisteet, mutta se voisi tulla aika kalliiksi. Kaapeleita pitäisi vetää kenties lisää ja sähkökeskustakin uusia. Ainakin periaatteena pitää olla, että käyttäjä maksaa lataussähkön, koska muillekaan asukkaille ei taloyhtiö kustanna polttoaineita. Ilman taloyhtiön lupaa ei saa sähköä ladata.

 

Hämeenlinnassa on asioista joissakin taloyhtiöissä keskusteltu, mutta toistaiseksi käytännön toimet ovat olleet vähissä.

– Tiedän yhden taloyhtiön, jossa latauspiste perustettiin isomman remontin yhteydessä, mutta pisteellä ei ole tainnut olla juurikaan käyttöä.

Valtio on vuoden 2018 alusta alkaen tarjonnut myös tukea taloyhtiöiden hankkeisiin, joilla edistetään sähköautojen latausmahdollisuuksia taloyhtiöiden pihoissa. Tuen myöntää Asumisen kehittämiskeskus ARA, ja se voi parhaimmillaan olla jopa 35 % hankkeen kokonaiskustannuksista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset