Kaupunkiuutiset

Miniteatteri opettaa ilmaisutaitoa

Lasten ja nuorten teatteriharrastustoiminta Hämeenlinnassa sai alkunsa vuonna 1957 Hämeenlinnan Teatterikerhon aloitteesta. Hämeenlinnan Miniteatteri-yhdistykseksi teatteri muuttui vuonna 1995.

– Miniteatteri antaa teatteri-ilmaisuopetusta vuosittain noin 130–140 lapselle ja nuorelle. Kerran viikossa kokoontuvien ryhmien vetäjinä toimivat kokopäiväohjaaja, vierailevat ohjaajat, eri taidealojen opiskelijat sekä pitempään mukana olleet nuoret, kertoo toiminnanjohtaja Marja Myllyniemi, jolla on meneillään 28. vuosi Miniteatterin ohjaimissa.

Kuka tahansa voi hakea mukaan

Keväällä olevan avoimen haun kautta Miniteatteriin voi hakea kuka tahansa hämeenlinnalainen lapsi tai nuori. Ikäraja on tätä nykyä 8–20 vuotta. Kaikki halukkaat pyritään ottamaan mukaan toimintaan. Lukukausimaksu on sekä keväällä että syksyllä 140 euroa.

– Miniteatterissa olevista lapsista ja nuorista noin 75 prosenttia on tyttöjä. Mukana olevat pojat ovatkin sitten todella rohkeita ja osaavia, Myllyniemi mainitsee.

Lapset jaetaan ikäryhmittäin ja he saavat perusilmaisutaidon opetusta. Ryhmissä tutustutaan teatteri-ilmaisun perusteisiin. Opetukseen sisältyy luottamus-, aisti- ja turvallisuusharjoitteita sekä teatterileikkejä ja draamapelejä. Lisäksi on improvisaatioharjoitteita ja harjoitellaan teatteriliikuntaa. Tie näytelmiin käy opetusryhmien kautta, mutta läheskään kaikki eivät niihin edes halua.

Kahdesta kolmeen näytelmää vuodessa

Ensi kesän näytelmä Aulangon Graniittilinnassa on Risto Räppääjä ja villiintynyt kone, jossa lapsia on näyttelemässä noin 20–25. Näytelmän ensi-ilta on 28.6. ja se perustuu Tiina ja Sinikka Nopolan kirjaan.

– Sain oikeudet dramatisoida näytelmän uusiksi, koska edellinen dramatisointi oli ammattiteatteria eli Helsingin Kaupunginteatteria varten tehty, mainitsee Marja Myllyniemi, joka on ohjannut viime vuosien kaikki julkisesti esitetyt näytelmät.

Miniteatterin suurin tulonlähde ovatkin juuri Aulangon Graniittilinnassa esitetyt kesänäytelmät. Miniteatteri on esittänyt lastennäytelmiä Aulangolla joka kesä-heinäkuussa vuodesta 1961 lähtien.

Toinen Miniteatterin käyttämistä tiloista on Verkatehtaan Arx-talossa, jossa Miniteatterilla on noin 80-paikkainen studioteatteri. Tila sisältää valo- ja äänikaluston ja on muunneltavissa eri projektien tarpeisiin. Salia voi käyttää myös pienimuotoisena elokuvateatterina. 

Miniteatteri kuuluu lasten Kulttuurikeskus ARXiin, joka on osa valtakunnallista Taikalamppu-verkostoa.

– Arx maksaa meille tietyn summan ja me annamme ilmaisnäytäntöjä kouluille.

Marraskuussa Miniteatterissa saa ensi-iltansa Riina Katajavuoren romaaniin Wenla Männistö perustuva näytelmä, joka on suunnattu yläasteikäisistä ylöspäin. Kansallisteatteri on tehnyt viime vuonna kyseisen monologinäytelmän ja siitä on tulossa myös radiokuunnelma.

– Se on oikea tehosekoitus Seitsemästä veljeksestä, Marja Myllyniemi sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset