Kaupunkiuutiset

Miniteatterin oma kasvatti otti ohjakset

Viisivuotias tyttö menee isänsä kanssa katsomaan esitystä Aulangon Graniittilinnaan. Hetken touhuja seurailtuaan hän kuiskaa isänsä korvaa haluavansa itsekin samalle lavalle. Sen jälkeen Miniteatterista tuli Suvi Seppälälle kuin toinen koti.

– Ensimmäinen näytelmä taisi olla Seitsemän pientä kiliä, hän muistelee.

– Sen jälkeen olin tiiviisti mukana, näyttelin ja ohjasin, kunnes lähdin Kokkolaan opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Opiskeluaikanakin kävin valvomassa yhden kesän esitykset ja pidin erilaisia kursseja.

 

Miniteatteria 30 vuotta luotsannut Marja Myllyniemi jäi huhtikuussa eläkkeelle. Vanha johtaja auttelee vielä alkuvaiheessa takapiruna taustalla.

– Kyllä minusta tuntuu, että meillä kaikilla on jonkinlainen suruprosessi käynnissä Marjan lopettamisen jälkeen, Seppälä sanoo.

– On ihanaa, että hän pitää minua vielä kädestä kiinni, sillä onhan tämä valtava juttu yhden ihmisen hoidettavaksi.

Vaikka saappaat ovat suuret, Seppälä ei epäröinyt tarttua uuden toiminnanjohtajan tehtävään.

– Kun Marja ensimmäisiä kertoja kokeili kepillä jäätä, hän kysyi, että kuka muu tuntee tämän talon läpikotaisin. Valinta oli aivan selkeä, tämä on minulle kunnia-asia.

– Katselin tuossa juuri nuorten hulluttelua lavalla ja mietin, kuinka mahtavaa on työskennellä näin sallivassa ilmapiirissä. Teatterin maailmassa voi olla mitä vaan.

 

Lasten ja nuorten teatteri on kasvattamo, joka tarjoaa esiintymistaitojen ja -kokemusten lisäksi arvoja, tukea ja ymmärrystä.

– Kuulluksi tuleminen on tärkeää ja Minarissa olen aina kokenut, että jokaisen mielipiteellä on merkitystä.

– Uskon, että täällä kasvaa avoimia ja rohkeita, empaattisia ja pystyviä sekä herkkiä ja vahvoja ihmisiä.

Teatterissa on Seppälän lisäksi vakituisena työntekijänä tekniikasta vastaava Mikko Myllyniemi. Toiminnanjohtajan työlista on loputon, sillä hän ohjaa ja dramatisoi, tekee näytelmävalinnat, tiskaa astioita, hoitaa hallinnolliset asiat toimintakertomuksista palkkioiden maksuun ja lopuksi kiikuttaa limupullot kauppaan.

 

Lastennäytelmien lisäksi Miniteatteri on tullut tunnetuksi rohkeista esitysvalinnoistaan. Näin tulee olemaan jatkossakin.

– Minarissa on aina haluttu nostaa yleiseen keskusteluun puhuttelevia aiheita, Seppälä pohtii.

– Minusta on aina ollut kiinnostavaa, kuinka teatterin kautta voidaan tutkia elämää, yhteiskuntaa ja erilaisia ilmiöitä.

Seppälä on siellä missä tahtoo, sillä jo lapsena hän halusi olla kuin Marja Myllyniemi.

– Marjalla on ollut monta roolia elämässäni ohjaajana, kasvattajana ja tietä näyttävänä majakkana. Jollain tavalla tuntuu, että kaikkein hienoin vaihe on nyt, kun olemme aikuiset ystävät, joiden suhde on suorapuheinen ja rehellinen.

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset