Kaupunkiuutiset

Minna Canthin Anna Liisa Lautsian Kartanoteatterin 10-vuotisjuhlanäytäntönä

Jo yhdeksänä kesänä Ilmoilanselän kauniissa rantamaisemissa on esitetty hauholaista kesäteatteria Lautsian Kartanoteatterin voimin. Tänä kesänä teatteri juhlistaa kymmenettä vuottaan Minna Canthin musiikkinäytelmällä Anna Liisa. Ensi-ilta on perjantaina 27.6. Näytöksiä on kaikkiaan 10, viimeinen esitys nähdään sunnuntaina 13.7. Perjantaina 11.7. esityksen voi katsoa yönäytöksenä, joka alkaa kello 22. Esitysten kesto on väliajan kanssa noin 2,5 tuntia.

Harjoitukset VPO:n kurssina

– Tammikuussa aloimme aktiiviset harjoitukset Verkatehtaan tiloissa. Saimme Hämeenlinnan kaupungilta avustuksena harjoitustilat ja ohjaajan palkan talvikaudelle. Teatteriesityksemme harjoitukset oli sisällytetty Vanajaveden Opiston kurssiksi, kertoo Lautsian Kartanoteatteriyhdistyksen puheenjohtaja Maria Mäki-Uuro.

– Vapun aikaan siirryimme Lautsian Lomakeskuksen rantaan, kesäteatterin esityspaikalle jatkamaan harjoittelua. Harjoituksia on nyt 3–4 kertaa viikossa ja tahti tiivistyy vielä, Mäki-Uuro mainitsee.

Juhlavuosien suma

Lautsian Kartanoteatteri on mukana Hämeenlinnan kaupungin 375-vuotisjuhlaprojektissa. Ensi vuosi on myös Sibeliuksen juhlavuosi. Tähän liittyen Hämeenlinnan Mieskuoron Seniorit juhlistavat näytelmän ensi-iltaa esittämällä Sibeliuksen tuotantoa. Sibelius ja näytelmän kirjoittanut Minna Canth elivät samalla aikakaudella.

Ikäsuositus

Näyttelijöitä on mukana kymmenkunta. Kuudetta vuotta teatterin ohjaajana toimiva Anneli Heino on valinnut näyttelijät rooleihinsa. Nimiosassa Anna Liisana nähdään Maria Mäki-Uuro.

Kartanoteatteriyhdistyksessä on noin 20–30 jäsentä, jäsenistö vaihtuu vuosittain.

– Suurin osa näyttelijöistä on perheellisiä ja esitykset on sovitettu yleensä niin, että lapset ovat voineet olla mukana näytelmissä. Tällä kertaa teksti on niin rankka, että lapsia ei ole mukana näyttämöllä, myös katsojien alaikärajasuositus on 12 vuotta, Maria Mäki-Uuro mainitsee.

Canthin Anna-Liisa-näytelmä on Lautsiassa siirretty tapahtuvaksi 1950-luvulla, jolloin ensimmäinen aborttilaki tuli voimaan. Näytelmän ovat sovittaneet ohjaaja Anneli Heino ja Teatterikoulusta kandiksi tänä keväänä vastavalmistunut Antti Lehtinen.

Paikallista osaamista

Musiikin Anna Liisa-näytelmään on säveltänyt Hauhon Alvettulasta kotoisin oleva, Sibelius-Akatemiasta maisteriksi tänä keväänä valmistunut Marjuska Santala. Hänen käsialaansa ovat myös laulun- ja musiikin ohjaus ja koreografia.

Myös esitysten musiikista vastaavassa orkesterissa on soittajia Sibelius-Akatemiasta. Soittimista on mukana haitari, piano, pari huilua, klarinetti, banjo, kitara ja basso. Laulujen sanat ovat runoilija Eila Kivikk´ahon.

– Lautsian kyläyhdistys on ollut kaikkien kymmenen toimintavuotemme aikana aktiivisesti mukana toiminnassa, lämmin kiitos heille siitä. He pyörittävät kahvilatoimintaa, hoitavat järjestyksenvalvonnan ja parkkipaikat ja auttavat talkoissa, kiittelee puheenjohtaja Maria Mäki-Uuro paikallisia yhdistysaktiiveja.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset