fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Minttu Saarinen pohtii ulkonäköpaineita – Peilialushousut kuvaavat naiseksi kasvamisen ongelmia

Minttu Saarisen runsas kollaaseja, installaatiota ja alushousuja sisältävä näyttelykokonaisuus herättelee ja haastaa pohtimaan ulkonäköpaineita ja naisen asemaa. Kuva: Riikka Helenius

Saako lihava nainen tanssia, kysyy kuvataiteilija Minttu Saarinen Galleria Paperihuoneella esillä olevassa tuoreessa näyttelyssään.

Saarinen käsittelee naisen asemaa, naisena olemista, ulkonäköpaineita, seksuaalisuutta sekä aiheeseen liittyviä kulttuurin ilmiöitä nykytaiteen keinoin. Runsas kollaaseja, installaatiota, alushousuja ja videoita sisältävä näyttelykokonaisuus herättelee ja haastaa ajattelemaan.

– Olen hyödyntänyt tässä projektissa digitaalista kuvamanipulaatiota ja toistoa ja koonnut teoksista kollaaseja eri materiaaleja hyväksikäyttäen. Olen tutkinut mielikuvia, mainontaa ja kuvien vaikutusta ajatteluumme, taiteilija kertoo.

Saarinen on päällystänyt alushousuja erilaisilla naiseuteen liitetyillä symboleilla kuten helmillä, paljeteilla, simpukoilla, ruusun terälehdillä ja karvalla. Teoksessa Naiseksi kasvaminen alushousut on koottu peilin paloista.

– Peilialushousut kuvaavat naiseksi kasvamisen ongelmia ja niitä pirstaleisia mielikuvia, joiden pohjalta koitamme rakentaa omaa identiteettiämme. Sama koskee itsetuntoa, kokonaisuus muodostuu eri kokoisista sirpaleista ja palasista, taiteilija tuumii.

Saarinen on lainannut taidehistoriasta ja toteuttanut Alushousupäisen tytön Vermeerin Turbaanipäistä tyttöä mukaillen. Saarinen leikittelee myös kristillisellä ikonografialla. Taiteilija pohtii, mikä tekee uskonnollisesta kuvasta, esimerkiksi Neitsyt Marian kuvasta uskonnollisen. Leikittelevä ote ilmenee myös teosten nimissä. Näytteillä on mm. installaatio Liian isot jalat, liian vilkas mieli ja ruma naamakin sekä Asenteiden Molotovin Coctail.

Saarinen valmistui kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2014. Hattulasta kotoisin oleva taiteilija asuu ja työskentelee nykyisin Hämeenlinnassa. Hän toimii myös Hämeenlinnan Taiteilijaseuran puheenjohtajana.

Marjaleena Etula poimii aiheita usein luonnon muodoista. Taustalla teokset Kuva: Riikka Helenius
Marjaleena Etula poimii aiheita usein luonnon muodoista. Taustalla teokset Kuva: Riikka Helenius

 

Grafiikkapajalla on hämeenlinnalaisen, Paperihuoneella työskentelevän kuvataiteilija Marjaleena Etulan näyttely Satumaa. Uniikit monotypiat syntyivät Etulan kuvataiteen aineopintojen lopputyönä.

– Näyttelyteokset ovat tyyliteltyjä, vähän kuin runo, taiteilija luonnehtii.

Luonto on Etulalle ehtymätön voimavara. Etula onkin kuvannut lopputöissään luontoa ja luonnon muotoja; saaria, luotoja, sammalmättäitä, syksyn kuulautta ja Lapin kaamosta. Kollaasi Pelti kukkii koostuu laatoista, vedostetuista ja pelliltä pellille vedostetuista grafiikantöistä.

Ikkunalla on eläinaiheisia vedoksia sarjasta Villi ja vapaa luonto.

– Kuvasin savannilta sirkukseen pyydystettyjä ja sirkuksesta takaisin vapauteen paenneita eläimiä. Kirjoitin myös tarinan ja painatin lapsenlapsilleni omistetun kuvakirjan, Etula esittelee.

Minttu Saarisen ”Saako lihava nainen tanssia?” ja Marjaleena Etulan ”Satumaa” Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9,) 30.10. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset