fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Minun kaupunkini: Promoottori Mikko Hansson palasi juurilleen Hämeenlinnaan – "Ihmiset välittävät täällä aidosti toisistaan"

Helsingissä 20 vuotta asunut Mikko Hansson perheineen muutti Hämeenlinnan Sairioon syyskuussa. Elämä rintamamiestalossa on maistunut, vaikka lumitöitä on riittänyt. Kuva: AP Sarjanto
Mikko Hansson perheineen vaihtoi pääkaupungin humun rauhan satamaan Sairiossa. Elämä rintamamiestalossa on maistunut, vaikka lumitöitä on riittänyt. Kuva: AP Sarjanto

Kotikaupungissaan ennen muuta festivaalipromoottorina tunnettu Mikko Hansson muutti syyskuussa Sairioon asuttuaan 20 vuotta Helsingissä, jossa hän käy edelleen töissä.

– Ajatus oli kypsynyt meidän perheessämme jonkin aikaa, kun lastenkin kannalta oli kaipuuta rauhallisempiin ympyröihin. Omakotitalo kiilsi silmissä ja jossakin vaiheessa mieleen nousi Sairio. Aika pian löydettiinkin täältä rintamamiestalo, johon heti tykästyttiin, Hansson kertoo.

Läheisten tärkeys

Viimeisen silauksen paluumuutolle antoi koronapandemia, joka nosti esiin ajatukset läheisten ihmisten tärkeydestä. Hanssonin vanhemmat ja sisko perheineen asuvat Hämeenlinnassa.

Ensimmäiset hetket vanhoilla kotikulmilla syyskuun lämpiminä päivinä olivat tunteikkaita.

– Oli semmoinen olo, että nyt on palattu kotiin ja vähän enemmänkin. Oli upeata istuskella omassa pihassa ja tutussa kaupungissa. Muutos tuntui turvalliselta sekä onnistuneelta ratkaisulta, ja työmatkatkin ovat sujuneet yllättävän hyvin, Hansson sanoo.

Mukavia muistoja

Paljasjalkainen hämeenlinnalainen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Hätilässä.

– Kotimaan matkailu ei ollut siihen aikaan suosittua, joten en juuri muusta tiennyt, mutta hyvä oli siellä ihmisen kasvaa. Ortelan koulu oli aivan huippupaikka, josta on paljon mukavia muistoja ja monet luokkakaverit ovat hyviä ystäviä edelleenkin.

Pikkukoulun pojalle olikin jännittävää, kun yläasteella tuli aika siirtyä suureen ja mahtavaan lyseoon.

– Aika pian olin kuin kala vedessä. Lukiossa sitten oma rohkeus nousi esiin, kun pääsin vauhtiin ja esiintymisiin mukaan.

Puhelu legendalle

Tärkeä hetki oli 17-vuotiaan nuoren miehen liittyminen Ämy Rockin taustajoukkoihin. Maineikas ilmaisfestivaali haki 1990-luvun alkupuoliskolla vahvistuksia riveihinsä lehti-ilmoituksilla.

Hansson saikin melkein ensi tehtäväkseen lähestyä keikkapyynnöllä itseään M.A.Nummista,

– Soitin hänelle kädet täristen. Numminen oli hyvin kohtelias ja niin omalaatuinen kuin voi vain kuvitella. Keikka ei tainnut sillä kerralla onnistua, mutta se puhelu antoi tärkeän alkusysäyksen, Hansson muistelee.

Lukion jälkeen Hansson opiskeli Hämeenlinnassa sosionomiksi ja muutti tyttöystävänsä perässä Helsingin humuun. Kotikaupunki ei kuitenkaan koskaan ollut kaukana ajatuksista.

Pakka pysyi kasassa

Vuonna 2004 Hansson ja Arde Jokinen polkaisivat pystyyn ensimmäisen Wanaja Festivalin Hämeenlinnan Linnanpuistossa.

– Koko ajan olin täällä käynyt ja tunsin miljööt ja tiesin, kuinka ihmiset ja liikenne kulkevat. Festivaalia tehtiin suurella tunteella ja minimiporukalla. Jännitys oli tietenkin valtavaa, mutta hienosti plussalle päästiin.

Wanaja poiki Hanssonille ja kumppaneille useita muita festivaaleja ympäri Suomea ja koko ajan hän teki samalla leipätyötään lastensuojelun parissa.

– Jälkeenpäin olen ihmetellyt, kuinka pakka oikein pysyi kasassa, kun tein kuutta festivaalia yhtä aikaa ja kaikki lomatkin kuluivat promootion parissa.

Suuressa roolissa

Myöhemmin pari huonoa festivaalikesää johtivat konkurssiin, ja Wanaja Festival siirtyi toisiin käsiin.

Promoottori on kuitenkin palannut taas kotikentälleen ja tulevan suven Iskelmäpuisto-festivaaleilla Vanajan rannalla esiintyvät alan kovimmat suomalaisnimet.

Hansson ei voikaan jättää nimeämättä Linnanpuistoa yhdeksi lempipaikoistaan Hämeenlinnassa.

– Puisto on näytellyt isoa roolia elämässäni, se on ollut rakas ja raskas ystävä.

Ortelan senaattori

Tärkeitä paikkoja Hanssonille ovat myös Kutalanjoki ja Ortelan koulun luistinrata.

– Joki oli lapsuuden leikkipaikka, jossa tuli käytyä lukemattomia kertoja. Luistinradalla taas pelattiin aina pipolätkää, kunnes perustettiin Ortela Senators -joukkue ja siirryttiin pelaamaan jäähalliin.

Nykypäivän Hämeenlinnan Hansson kokee entistä rennompana kaupunkina, jossa pystyy helposti “downshiftaamaan” elämäänsä. Asioita ei oteta liian vakavasti.

– Siihen kesti jopa hetki tottua, kuinka ystävällisiä ja avuliaita hämeenlinnalaiset ovat. Ihmiset välittävät täällä aidosti toisistaan.

Mikko Hansson

Sosiaalialan ohjaaja Helsingin kaupungin maahanmuuttajapalveluissa. Musiikkitapahtumien promoottori Loud´n Live Promotions Oy:ssä.

Syntynyt 1976 Hämeenlinnassa, asuu Sairiossa.

Avoliitossa, perheeseen kuuluu kolme tytärtä.

Toimi 10 vuotta Ämy Rockin taustajoukoissa.

Wanaja Festivalin ja useiden muiden musiikkitapahtumien perustaja.

Harrastukset: Maksaa toiveikkaana kuntosalimaksuja ja pyöräilee kesällä.

Lempipaikkoja Hämeenlinnassa: Kutalanjoki, Ortelan koulun luistinrata ja Linnanpuisto.

Juttusarjassa ovat aiemmin ilmestyneet:

Minun kaupunkini: Ulla Heinonen tapasi kohtalonsa Hälläpyörän tiskillä – Naivistien asiamies nauttii Lasimäen hulinasta ja keskustan elämän helppoudesta

Minun kaupunkini: Mitä filosofi Johannes Ojansuu miettii Hämeenlinnan kulttuurielämästä ja kehityshankkeista?

Minun kaupunkini: Ida Stenvallin mielestä Hämeenlinnassa kaikki on sopivasti lähellä – “Yhteishenkeä voi lisätä pienillä teoilla”

Minun kaupunkini: Hämeenlinna on luontoharrastajalle täydellinen paikka – Mauri Lahti kasvoi lamellitalossa Irwinin naapurina ja päätyi rehtoriksi Kankaantaan kouluun

Minun kaupunkini: Taksiyrittäjä Heikki Sauri nauttii työstään liikenteen lepokodissa, jossa on kaikkea mitä ihminen tarvitsee

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset