fbpx
Kaupunkiuutiset

Missä järvessä sinä uit?

Virallinen uimakausi käynnistyi tänä vuonna 15. kesäkuuta jatkuen elokuun loppuun asti. Tuona aikana sekä yleiset että pienet yleiset uimarannat kuuluvat viranomaisvalvontaan.

– Yleiset uimarannat valvotaan terveydensuojelulain mukaan ja ne on virallistettu terveydensuojelun ilmoituksella, Hämeenlinnan kaupungin terveystarkastaja Päivi Lindén kertoo.

Niin kutsuttuja yleisiä uimarantoja ovat uimarannat, joilla arvioidaan käyvän uimakauden aikana huomattava määrä uimareita päivässä.

– Hämeenlinnassa yleisiä uimarantoja on tänä vuonna kuusi: Ahvenistonjärvi, Alajärven Tervaniemi, Aulangonjärven Kihtersuo, Hauhonselän Pappilanaro, Ormajärven Sankolan ranta ja Pannujärvi. Hattulassa taas viranomaisvalvontaan kuuluu Vanajaveden Herniäisten yleinen uimaranta, Lindén listaa.

Viranomaisvalvontaan kuuluvat lisäksi Hämeenlinnassa kaksitoista ja Hattulassa neljä pientä yleistä uimarantaa, joilla käy lämpimänä kesäpäivänä alle sata uimaria.

Sen sijaan uimapaikat eivät kuulu valvontaan eikä niistä tehdä ilmoitusta.

– Ne ovat yleensä vanhoja vakiintuneita paikkoja josta ihmiset pääsevät helposti uimaan. Uimapaikoissa saattaa olla rakennuksia tai ne voivat olla pelkkiä hiekkarantoja, Lindén kuvailee.

 

Viranomaisvalvontaan kuuluvilla uimarannoilla seurataan uimaveden laatua ja hygieniaa.

– Uimavesinäytteiden ottaminen alkaa viikolla 23. Kaikilta uimarannoilta otetaan kolme vesinäytettä uimakauden aikana, paitsi yleisiltä uimarannoilta, joilta otetaan lisäksi yksi ylimääräinen vesinäyte ennen uimakautta, terveystarkastaja kertoo.

Tänä vuonna poikkeuksellinen tapaus on pieni yleinen uimaranta Ormajärven Untulan rannalla. Siletä otetaan vesinäyte ennen uimakauden alkua, sillä viime vuoden loppukesällä Lammin jätevedenpuhdistamolla oli ongelmia puhdistusprosesseissa.

– Tarvittaessa otamme lisää vesinäytteitä, ja niitä otetaan tarpeen tullen myös uimapaikoilta, Lindén lisää.

Yleisiä uimarantoja kutsutaan EU-uimarannoiksi, koska niiden näytetulokset toimitetaan tiedoksi Euroopan komissiolle.

– Vesinäytteiden avulla tutkitaan pääasiassa veden bakteereja ja sinilevää, Lindén selittää.

 

Veden laatu luokitellaan kuudentoista näytteen perusteella neljänä vuonna otetuista vesinäytteistä. Suurten yleisten uimarantojen vesi luokitellaan saatujen tulosten perusteella joko erinomaiseksi, hyväksi, tyydyttäväksi tai huonoksi.

Syanobakteereiden eli sinilevän määrä tarkistetaan paikan päällä neljällä eri asteikolla: ei ole havaittavissa, vähän, runsaasti ja erittäin runsaasti sinilevää.

– Yleensä, jos sinilevää havaitaan pienellä alueella, eli ensimmäisen asteikon mukaan, käymme paikan päällä seuraamassa tilannetta ja toimimme sen mukaan, terveystarkastaja kertoo.

Uimakauden aikana tilanteen ja tulosten yleiset tiedotteet löytyvät lehdistä.

– Veden laadun heikentymisestä kerrotaan myös nettisivuillamme. Rannalta löytyy lisäksi tiedote, sekä yleisiltä uimarannoilta symbolit: uiminen ei suositeltavaa tai uiminen kielletty, Lindén tiedottaa.

Terveydensuojelun valvontaohjeiston mukaan tarkastuksessa huomioidaan myös uimarantojen siisteys ja hygieenisyys. Yleisillä uimarannoilla on käytettävissä roska-astiat, vähintään yksi yleiseen käyttöön tarkoitettu käymälä miehille ja naisille, pukeutumistilat sekä tiedottamisvalmius ja tarpeelliset kieltotaulut.

 

Nettisivut:

Tutkimustuloksia ja uimaveden tarkastuksia voi seurata Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilta:

Uimavesiprofiilit: www.hameenlinna.fi/uimavesi.

Uimarannat kartalla: www.hameenlinna.fi/uimarannat

Sinilevä: www.hameenlinna.fi/syanobakteerit

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset