Kaupunkiuutiset

Kolumni: Missä viipyy yleinen sauna?

Tuoreimmassa lehdessä on juttua avantouimareista, jotka kaipaavat selkeitä saunavuoroja ja paikkaa harrastukselle.

Etenkin kaupunkiin muualta muuttaneet törmäävät siihen ongelmaan, ettei kaupungissa ole yleistä saunaa ja uimapaikkaa, jonne voisi vain kävellä sisään. Se hämmästyttää, sillä vesistöjä on vaikka kuinka.

Toki avantoon pääsee heittämällä vaatteet hankeen, mutta monesta olisi kiva päästä sen jälkeen saunaan lämmittelemään.

Hämeenlinnassa sauna lämpiää Apparalla ja Aulangolla, mutta vuorot ovat seurojen hallussa. Ensin pitää liittyä jäseneksi ja sitten sitoutua tiettyyn saunakellonaikaan.

Kätevämpää olisi, että saunomaan pääsisi maksamalla pääsymaksun. Samalla voisi pulahtaa uimaan tai avantoon vuodenajasta riippuen silloin kun se itselle sopii.

Pieniä askelia kaupungissa on jo otettu.

Esimerkiksi yksityiset ihmiset voivat vuokrata saunaa Ahvenistolta tuntihinnalla, mutta useimmiten saunavuorot ovat täynnä.

Saunan vuokraaminen ei ole kuitenkaan sama asia kuin yleinen sauna. Yleiset saunat ovat paikkoja, joissa kohdataan ihmisiä titteleittä ja aseitta. Niissä on usein oma, ainutlaatuinen tunnelmansa.

Ne ovat myös nähtävyyksiä, joissa käydään haistelemassa kaupungin tunnelmaa. Erityisesti ulkomaalaiset turistit kaipaavat nähtävyyksiä, joita pääsevät myös itse kokeilemaan.

Hämeenlinna vilkuilee monessa asiassa Tampereen suuntaan. Avantouinnissa ja julkisessa saunomisessa Tamperetta todella kannattaa imitoida.

Tampereella on monta yleistä saunaa ja avantoa. Suurimpaan osaan voi mennä koko perheen voimin lähes koska vain pienellä pääsymaksulla.

Esimerkiksi Kaupinojan sauna on kaupungin, mutta sitä ylläpitää ja toiminnasta vastaa Tampereen talviuimarit ry. Kävijämäärä on vuosittain suuri. Lauteilla käy hikoilemassa 57 000 ihmistä.

Tampereella yleisissä saunoissa on aina ihmisiä ja henki on hyvä.

Julkiset saunat ovat olleet tapetilla ja muodissa jo pari vuotta. Ehkä Hämeenlinnassa on ajateltu, että buumi menee nopeasti ohi tai on luotettu siihen, että eri seurojen ja yhdistysten saunavuorot riittävät hämeenlinnalaisten tarpeisiin.

Eivät riitä. Tästä kertoo sekin, että kaupunkiin ollaan perustamassa yhdistystä, joka panisi asian kuntoon. Toivottavasti tulevaisuudessa kaupunkiin saadaan uusi julkinen sauna, jonne pääsee kätevästi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset