fbpx
Kaupunkiuutiset

Mitä kesään kuuluu?

Suomalaisten kesään liittyy paljon asioita, joita ei kaikilla maapallon kulmilla osata edes yhdistää arkielämään. Synkeän pimeä talvi saa suomalaisen irrottelemaan kesällä aivan eri tavalla kuin talviajan pakkaskaudella. Pukeutuminen, ruokaileminen, tavat, ystäväpiiri ja matkustelu ovat aivan eri sfääreissä kuin marraskuussa räntäsateessa.

Kaupunkiuutiset kysyi muutamilta seutukunnan ihmisiltä, mitä heidän kesäänsä kuuluu.

Kaikille vastanneille esitettiin samat kysymykset:

Onko Sinulla riittävästi lomaa?

Kesäinen lempipuuhasi?

Paras kesäpaikkasi?

Kesäherkkusi?

Tapani Bagge

Kirjailija

Hämeenlinna

– Ihan riittävästi, viime vuosina jo parikin viikkoa.

– Niitä on muutama: pyöräily, matkailu, istuminen kirja kädessä kuistilla.

– Hämeenlinna.

– Uudet perunat ja silli.

Lauri Inna

Kunnanjohtaja

Hattula

– Vietän lomaa hyvin niukasti johtuen uuden työn alkamisesta tänä vuonna. Toisaalta koitan kaikin tavoin nauttia ensimmäisestä kesästäni Hattulassa, joten osittain työkin voi olla mukavaa aikaa.

– Pitkää lomaa ei uudessa työssä ole, mutta ne päivät jotka pidetään, saavat sitten riittää.

– Soutuveneellä kalastaminen on ollut viive vuosina mielekästä. Myös kaikenlainen kuntoilu.

– Karkun mökki kotipuolessa.

– Uudet perunat ja makkara.

Sana Mustonen

Sanoittaja

Renko

Sana viettää kesää lasten kanssa Rengon perämettässä, uiden ja onkien ja nauraa käkättäen.

– Ehkäpä innostumme taas tekemään telttaretken jonnekin kivaan paikkaan. Se on vähän kuin mustalaisleiri muuttaisi taivaaseen, kun meidän porukka telttailee. Mukana on koko jääkaapin ja pakastimen sisältö, kirjoja ja pelejä ja muuta viihdytysvälineistöä, kissaa unohtamatta, sekä höyhenpeitot ja tyynyt, ja kaikki tyttöjen 12 keppihevosta, ja… Siihen roudaamiseen meni viime kesänäkin monta tuntia. Jouduin tekemään neljä edestakaista ajoa kodin ja telttapaikan välillä, ennen kuin kaikki tarvittava oli saatu siirrettyä.

Sana haaveilee myös kesärakkaudesta, joka voisi sitten jatkua kesän jälkeenkin.

– Mutta tuskinpa tulee, en vaan nyt jaksa panostaa sellaiseen.

– Paras kesäherkku on grillissä paistetut herkkusienet, joihin laitetaan aimo annos kantarellituorejuustoa ja kääritään sitten pekoniin. Ai saatana!

Timo Kenakkala

Kaupunginjohtaja

Hämeenlinna

– Olen perheen kanssa mökillä pohjoisessa. Mökillä riittää aina pientä puuhaa. Myös pienet meriretket veneellä kuuluvat asiaan. Myös kunnosta koetetaan pitää huolta.

– On, joskin loma-aikojen samanaikaisuudessa perheen kanssa voi olla välillä yhteensovittamista.

– Nykyään odotukset korkealla päästä touhuamaan lastenlasten kanssa. Kesäloma on ainutlaatuinen mahdollisuus viettää pitempi hetki yhdessä.

– Kesämökki ja vene, molemmat. Veneellä pääsee myös käymään eri paikoissa jos haluaa vaihtelua.

– Itse loimutettu lohi ja itse savustettu siika. Myös porokiusaus maistuu.

Tarja Filatov

Kansanedustaja

Hämeenlinna

– Tässä työssä on suhteellinen käsite, mikä on lomaa. Istuntotauko on noin 2 kk eli yli tarpeen. Kansanedustajan työ on kuitenkin muutakin kuin istuntoja. 

Hallituksen monet esitykset ovat myöhässä, uskon silti että istuntotauko alkaa heinäkuun alussa. Elokuu on jo täynnä töitä, vaikka istuntoja ei olekaan.

– Olen pyrkinyt pitämään lomaa nelisen viikkoa. Eli tarpeeksi.

Onnistuuko pyrkimykseni, niin sitä ei vielä oikein tiedä. Muutama valiokuntatyöpäivä on jo heinäkuulle varattu.

– Puutarhassa puuhailu, lukeminen ja metsäkävelyt.

– Hyvällä säällä, ystävien seurassa oma piha.

– Aurinko ja tötteröjäätelö.

Vaihtelee tunnelman mukaan, mutta itse tehty  fetasalaatti, grillattu tuore kala, karviaiset maistuvat aina.

Sirpa Pietikäinen

Europarlamentaarikko

Hämeenlinna

– Kotimaassa, omaa pihaa laittaen ja siitä nauttien, Aulangon puistossa käyskennellen, läheisten kanssa.

– Kaikki on suhteellista, mutta koen että lomaa on riittävästi sillä tärkeää on myös loman laatu, ei vain sen päivien määrä. Euroopan parlamentti on elokuussa lomalla ja elokuuhun ajoittuvat myös omat lomapäiväni.

– Puutarhan kasvun ihmeestä nauttiminen on kesäinen ilon aiheeni, aivot tarvitsevat tällaista ”hidasta aikaa” toimiakseen tehokkaasti.

– Lusikkaniemi, jossa uiminen kuuluu niin ikään kesäisiin lempipuuhiini

–  Grillissä pihalla syntyneet kesäiset herkut, savumuikut, kilokaupalla luomumansikkaa.

Heidi Kyrö

Laulaja

Hämeenlinna

– Minun ammatissani kesä on yleensä töiden sesonkiaikaa ja lomailu jää vähemmälle. Tästä syystä vuoden ylivoimaisesti tärkein lomajaksoni ajoittuukin aina pääsiäisen aikaan. Muutaman viikon pyrin kuitenkin nipistämään lomapäiville myös kesä-heinäkuulta, vaikka viikonlopuille olisikin töitä tiedossa. Tänä vuonna keikkoja on kuitenkin huomattavasti aiempia vuosia vähemmän, joten mahdollisia lomapäiviä jäänee kalenteriin enemmän. Ne päivät pyhitän perheelle ja ystäville.

– Koen, että vuositasolla lomaa on riittävästi. Työni on epäsäännöllistä ja usein sykleissä, mutta isäni opetti jo urani alussa, että uuteen kalenteriin merkitään aina ensin lomat, sitten vasta työt. Tästä olen pyrkinyt pitämään kiinni.

– Vaikka Talven Lapsi olenkin, nautin kesästä suunnattomasti. Ulkoilen pyöräillen ja lenkkeillen, teen mielelläni kaikenlaisia pihatöitä tai vain makoilen auringossa. Joka kesä on myös päästävä vähän veneilemään, Turun saaristo on tähän oivaa seutua. Aamukahvit nautin hellepäivinä  ulkona.

– Mökkeily on kivaa, meren rannalla kaunista, energisempänä päivänä huvipuistossakin viihtyy, mutta paras kesäpaikka on lopulta kotona!

– Grillatut kasvikset!

Timo Kaunisto

Talonpoika

Hämeenlinna

– Varsinaista kesälomaa en oikein osaa pitää, mutta kotimaassa oleillaan rouvan kanssa Hennijoki (Alastaro) – Hämeenlinna -akselilla. Kesäreissuja on muutama: ensin pyöräilemme Ahvenanmaalle ja heinäkuun lopussa ajamme itsellemme perinteisille Kuhmon kamarimusiikkifestareille. Päivän pyöräilyreissuja on aikomus tehdä mm. Hauhon, Lammin ja Janakkalan suuntaan eri kesätapahtumien merkeissä. Muutoin aika kuluu remontti- ja kunnostushommissa maatilalla.

– Nyt paljon enemmän kuin koskaan. Talonpojan hommissa kesä on aina sitä kiireisintä aikaa.

– Vielä olen vanhojen pelikavereiden joukkoon mahtunut jalkapalloilemaan Satakunnan ikämiessarjoihin.

– Vanha kylämme kansakoulun hirsisauna pienen lammen partaalla.

– Uudet Timo-perunat, voi-sipulisoosi ja muikut.

Sari Rautio

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kehityspäällikkö

Hämeenlinna

– Pidän kesälomaa juhannuksesta elokuun alkupäiviin asti. Välille mahtuu toki konsertteja ja tapahtumia, sekä Suomi Areena, mutta pääsääntöisesti lomalla. Kotimaata kierretään fiiliksen mukaan, tykkään myös olla kotona lomalla. Uimassa, lenkillä, takapihalla, golfkentällä, joka päivä liikettä mutta myös lepoa  ja lukemista, ja paljon rakkaiden ihmisten seuraa. Vähän siivoushommia myös…

– On!

– Terassilla istuminen ja ihmisten seurailu. Sekä tietysti uiminen luonnonvesissä.

– Suomen luonto, veden äärellä.

– Uudet perunat ja voi.

Timo Kalaja

Kirkkoherra

Hämeenlinna

– Harvoin lähdemme rouvan kanssa kesällä ulkomailla. Suomessa on valoisat yöt ja valtavan hyvä tarjonta mitä erilaisimmista yleisistä ja yksityisistä kesäjuhlista.

– Julkisen sektorin viroissa on lomaa jopa liikaa. Hyvinä aikoina julkishallinnon palkkaneuvotteluissa lomilla ostettiin rahallista korvausta työstä.

– Moni perinteinen ja itselleni erityinen rakentelu ja puuhastelu kesäpaikalla. Tosin oma kesäpaikka myös joskus painostaa. Tuo rakennus pitää kyllästää… laituri pitää uusia… metsää pitää raivata… On joskus tullutkin mieleen, että vuokramökki viikoksi kahdeksi vapauttaisi näitä paineista.

– Ilman muuta se on se työsiirtola eli oma kesämökki.

– Kesäkin on lopulta pitkä jakso. Parsa ja kuha, uusi peruna ja silli, sorsapaisti, jos on ollut laukaus kohdillaan. Mansikat ja jäätelöt jätän mieluusti muille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset