Kaupunkiuutiset

Mitä kovempi vastus, sen parempi

Kilpajudokan Luukas Sahan, 16, monen vuoden kova työ on alkanut tuottaa tulosta.

Mainioita otteita viime vuonna tatamilla niin kotimaassa kuin ulkomailla esittänyt turenkilainen on valittu alle 18-vuotiaiden maajoukkueen kapteeniksi.

Valintapuntarissa painoivat viime vuonna läpi kauden esitetyt vahvat näytöt 60 kilon painoluokassa.

Viime keväänä Saha nappasi hopeaa alle 18-vuotiaiden SM- ja PM-kisoista sekä taisteli syksyllä hienosti muiden muassa viidenneksi aikuisten Eurooppa-cupin osakilpailussa. Hän kamppaili myös Ateenassa ikäluokkansa EM-tatamilla.

Maajoukkuepaikka ei kuitenkaan tuo automaattisesti matkalippua tämän vuoden arvokisoihin.

– Välitavoitteena on voittaa ensimmäinen suomenmestaruuteni helmikuussa. Hetki on otollinen, sillä pahimmat vastustajani ovat siirtyneet alle 21-vuotiaisiin, Saha arvioi.

Orimattilan Judoseuraa edustava Saha aikoo tänä vuonna panostaa tosissaan kansainvälisiin karkeloihin. Tavoitteet ovat asetettu korkealle.

– Satsaan alle 18-vuotiaiden Eurooppa-cupeihin, joista voi avautua komennus Bulgariassa heinäkuun alussa kisailtaviin EM-kisoihin ja kuun lopussa Georgiassa pidettäviin nuorten Euroopan olympiafestivaaleihin.

Unelma siintää

Saha on asettanut kauden päätähtäimensä elokuuhun Sarajevon MM-tatamille.

– Jos ei ole tavoitteita, ei niitä voi saavuttaakaan. MM-paikka on realistinen, mutta se vaatii kovasti töitä, maajoukkuejudokoiden Pajudo Team -ryhmään kuuluva Saha arvioi.

Töitä on luvassa, sillä Luken kevät koostuu cupien lisäksi judoleireistä (joissa hän vietti viime vuonna 42 vuorokautta), unohtamatta seuran salilla tehtävää perustyötä.

Saha treenaa neljästi viikossa Lahdessa, harjoituskavereinaan muiden muassa Stefan Rönkkö ja olympiaottelija Valtteri Jokinen. Yhteensä harjoittelukertoja kertyy viikossa 8–10.

– Arki kuluu tiiviisti Turengin lukion urheilulinjalla, treenimatkoissa ja harjoituksissa. Kotiin pääsen läksyjen pariin vasta iltakasilta. Vain sunnuntaina on aikaa kavereille. Se on lepopäivä, jos ei ole kisoja.

Kamppailijana Saha on 60-kiloisissa hyvissä asemissa. Hänen ei tarvitse pudottaa paljon painoa.

– Painan tavallisesti vain pari kolme kiloa kisasarjaani enemmän. Kilot karisevat keventämällä aterioita kisojen kynnyksellä.

Nuori judoka jaksaa uhrata määrätietoisesti lähes kaiken vapaa-aikansa unelmansa eteen, joka siintää aikaisintaan viiden vuoden päässä Tokiossa.

– Olympialaiset ovat joka urheilijan unelma. Se tietää vielä monta treenituntia ja kovaa ottelua, mutta ilman niitä ei voi kehittyä. Mitä kovempi vastustaja, sen parempi, tatamille 7-vuotiaana ensimmäisen kerran astellut Luukas Saha uhkuu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset