fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Mitä lajeja kuuluu nykyaikaiseen 5-otteluun? Valmennuspäällikkö ja suomenmestari kertoo, mikä hommassa oikein koukuttaa.

Valmennuspäällikkö Merja Moliis pitää 5-ottelua turvallisena lajina, vaikka sen lähtökohdat ovat sotaisissa taidoissa. "Monipuolisen harjoittelun ja hyvien välineiden ansiosta vammoja tulee vähän. Itse en ole loukkaantunut kertaakaan", hän sanoo. Kuva: AP Sarjanto

Äidin huomaama pieni lehti-ilmoitus Helsingin Sanomissa sai Merja Moliisin hakeutumaan lajiin, jonka parissa hän on viihtynyt vuosikymmeniä. Entinen kilpaurheilija toimii nyt Nykyaikainen 5-ottelu Hämeenlinna 52 -seuran valmennuspäällikkönä.

– Osasin uida ja olin harrastanut jonkun verran ratsastusta, joten siitä se idea varmaan tuli. Olimme asuneet pitemmän aikaa ulkomailla ja äiti ehkä ajatteli, että kaipaisin jotain uutta elämääni, Moliis muistelee.

– Innostuin oikein tosissani ja meillä oli seurassa tosi kiva ryhmä. 5-ottelussa kiehtoo sen monipuolisuus, sillä jos yksi laji alkaa kyllästyttää, välillä voi keskittyä johonkin muuhun.

 

15-vuotiaana harrastuksen aloittanut Moliis voitti 5-ottelun suomenmestaruuden vuonna 1991. Palkintokaappiin on kertynyt myös kaksi SM-hopeaa, kaksi PM-pronssia ja kolme SM-kultaa 3-ottelusta. Lisäksi hän on edustanut Suomea neljä kertaa MM-kisoissa.

– Paras lajini oli ammunta, joka kilpailuaikoinani suoritettiin vielä ruutiaseilla. Myöhemmin siirryttiin ilmapistooliin ja nykyisessä lajissa eli ammuntajuoksussa käytetään laserpistoolia.

– Viimeksi kilpailin 3-ottelun SM-kisoissa vuonna 1996. Olen kuitenkin jollakin tasolla pitänyt taitoja yllä kaikki nämä vuodet, uinut ja miekkaillut. Ratsastus on jäänyt viime vuosina semmoiseksi maastoköpöttelyksi.

Esteratsastus onkin laji, joka 5-ottelun aloittamista harkitsevia eniten mietityttää.

– Jos ratsastuksessa ei ole mitään taustaa, sen opetteleminen vie varmasti eniten aikaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos jotakin oikein haluaa, niin sen eteen pitää nähdä vaivaa, Moliis kannustaa.

 

5-otteluseuraan liittyvän ei kuitenkaan tarvitse ottaa haltuun kaikkia lajeja, sillä harjoitella ja kilpailla voi juuri niissä, missä haluaa.

– Mielenkiintoisinta tässä hommassa on se, että lajit ovat niin erilaisia. Ne tarjoavat haasteita, mutta toisaalta kehittyminenkin tapahtuu isoin harppauksin.

– Vaikka kysymys on yksilölajista, niin kaveritkin ovat tosi tärkeitä. Seuroihin muodostuu usein tiivis porukka, koska harrastajia on vähän.

 

5. helmikuuta alkaen Moliis vetää miekkailun peruskurssia Nummikeskuksessa. Harjoittelupaikkana on liikuntasalin yläkatsomossa oleva tila ja lajina on kalpamiekkailu.

– Kurssilla käydään läpi perusasennot ja -liikkeet, aseen käyttö ja yleisimmät väistöt. Alkeisiin pääsee tosi nopeasti sisälle ja kurssilla luodaan perusta, jolta pääsee kivasti eteenpäin. Miekkailu on se laji, jota monet 5-ottelun harrastajat jatkavat hyvin iäkkääksi asti, koska opittavaa on loputtomasti, eikä kenestäkään tule koskaan valmista.

 

Moliis muutti perheineen Hämeenlinnaan vuonna 2002. Hän työskentelee erityisopettajana Kaurialan koulussa ja opiskelee toimintaterapeutiksi. Uuteen seuraan hänet bongasi puheenjohtaja Antti Simola.

– Olin mukana Hämeenlinnan Seudun Miekkailijoissa, jonka toiminta oli tilojen puutteen takia pitkään telakalla. Lupauduin 5-otteluseuran valmennuspäälliköksi ja olen tosi innoissani, sillä tämä on mahtava laji.

– Olisi upeata saada kasaan hyvä porukka, joka treenaisi ja kävisi kisoissa yhdessä. Ja jos ne MM-kisat saadaan Ahvenistolle, saatan lähteä itsekin vielä kilpailemaan.

 

Miten nykyaikaista 5-ottelua harrastetaan?

Uinti on 200 metrin vapaauinti, miekkailu käydään kalpamiekalla ja esteratsastuksessa maksimiestekorkeus on 120 cm. Juoksu ja ammunta on nykyään yhdistetty ampumajuoksuksi, jossa juoksuosuus on 4 kertaa 800 metriä. Osuuksien välissä ammutaan laserpistoolilla 5 osumaa mahdollisimman nopeasti.

5-ottelu sopii kaikille 7-vuotiaista eläkeläisiin. Harrastajan ei välttämättä tarvitse osallistua kaikkiin viiteen lajiin. Harjoitella voi juuri niissä lajeissa, jotka kiinnostavat ja kilpailuja järjestetään muun muassa nykyaikaisessa 4-ottelussa (miekkailu, uinti, ammunta ja juoksu) ja 3-ottelussa (ammunta, uinti, juoksu).

Nykyaikainen 5-ottelu Hämeenlinna 52 -seuran miekkailun peruskurssi yli 13-vuotiaille ja aikuisille alkaa 5. helmikuuta klo 18 Nummikeskuksessa. Ampumajuoksuun, uintiin ja miekkailuun tutustuttava 5-ottelukoulu yli 14-vuotiaille alkaa 2. huhtikuuta klo 18 Nummikeskuksessa. Kursseille osallistuja tarvitsee vain sisäliikuntavarusteet, välineet saa lainaksi seuralta..

Lisää lajista ja yhteystietoja nettisivulla www.hml5.fi

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset