Kaupunkiuutiset Hattula

Miltä näyttää raatokärpäsen naama lähikuvassa? – Santeri Honkavuori löysi hienon pienen maailman

Santeri Honkavuoren näyttelyssä on maisemien ja luontokuvien lisäksi hätkähdyttäviä tutkielmia hyönteisistä. Kuva: AP Sarjanto
Santeri Honkavuoren näyttelyssä on maisemien ja luontokuvien lisäksi hätkähdyttäviä tutkielmia hyönteisistä. Kuva: AP Sarjanto

Kamala vai tavallaan aika söpö? Kysymys nousee mieleen, kun katsoo kookasta makrokuvaa raatokärpäsen naamataulusta.

Hattulan kirjastossa Parolan Juteinitalossa on vielä parin viikon ajan esillä Santeri Honkavuoren valokuvia, joissa luonnon monimuotoisuutta tutkiskellaan monelta kantilta. Näyttelyssä on maisemia, eläinkuntaa ja makrokuvia hyönteisistä.

– Olen itseoppinut harrastajakuvaaja ja kamera on kulkenut mukana pienestä pitäen. Tavoitteellisemmin aloin kehittää taitojani kuutisen vuotta sitten, hattulalainen Honkavuori sanoo.

Hätkähdyttäviä makrokuvia

Kuvauskohteita Honkavuori löytää retkeilemällä perheensä kanssa.

– Teemme todella paljon päiväretkiä ihan näissä lähimaisemissa. Kävimme Helvetinjärven kansallispuistossa ja pari viikkoa vietettiin Lapissa, Honkavuori kertoo.

– Harrastan ultramatkoja polkujuoksussa sekä treenatessa ja silloinkin kamera on usein mukana. Lenkillä voi tulla vastaan kaikenlaista, Honkavuori sanoo.

Näyttelyssä on tunnelmallisia maisemia ja luonnossa kohdattuja eläimiä, mutta katsojan huomio ei voi olla kiinnittymättä hätkähdyttäviin makrokuviin.

– Huomasin, että aika vanhoilla, edullisillakin varusteilla ja erilaisia linssiyhdistelmiä kokeilemalla pääsee alkuun. Makrokuvilla tulee näkyviin pieni hieno maailma ja omat lapsetkin tykkäävät kovasti näistä ötökkäkuvista, Honkavuori virnistää.

Honkavuori käyttää hyönteistutkielmissaan tarkennuksen pinoamistekniikkaa. Kohteesta otetaan monta kuvaa, joiden välissä tarkennusta siirretään pikkuriikkisen verran. Kun kuvat yhdistetään ohjelmallisesti, saadaan aikaan lisää syväterävyyttä.

– Näissä studiokuvissa mallit pysyvät yleensä kiltisti paikallaan, koska ne ovat raatoja. Keräilen pihalta kalmoja, käytän ne pesussa, föönään ja istutan kameran eteen, Honkavuori kertoo menetelmästään.

Yksi iso tavoite takana

Näyttely on Honkavuoren ensimmäinen. Aikaisemmin hänen otoksiaan on paikallisesti julkaistu muun muassa Facebook-ryhmässä Valokuvia Hattulasta.

– Itsekriittisyys on välillä aika tiukkaa, Honkavuori pohtii.

– Nyt on vapautunut olo, kun sain näyttelyn koottua. Tämä oli yksi iso maali ja tavoite, jonka olin itselleni asettunut.

Santeri Honkavuoren valokuvia Hattulan kirjastossa (Juteinitalo, Parola) 11.9. asti.

 

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.9.2020