fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Mitä tapahtuu, kun aikakauslehden antia seuraa orjallisesti – Kuvataiteilija Minttu Saarinen heittäytyi ihmiskokeeseen

Millainen nainen syntyy naistenlehtien tuottamasta mielikuvamaailmasta?
Minttu Saarinen elää naistenlehteä todeksi taideprojektissaan. Kuva: Muu
Minttu Saarinen elää naistenlehteä todeksi taideprojektissaan. Kuva: Muu

Kuvataiteilija Minttu Saarinen kokeilee yhdeksän kuukauden ajan, millainen nainen syntyy seuraamalla orjallisesti naistenlehden vinkkejä ja maailmankuvaa.

Mieluiten turbaaneihin ja värikkäisiin silkkimekkoihin pukeutuva taiteilija Minttu Saarinen pani itsensä ihmiskokeeseen yhdeksän kuukauden projektissa, jolle hän antoi nimeksi Me Naiset.

Hän lukee erityisesti samannimistä aikakauslehteä ja soveltaa itseensä sen artikkeleita ja ohjeita.

Hän raportoi projektin etenemistä ja sen herättämiä tunteita blogissaan Myski-impi. Loppuvuodesta projekti huipentuu näyttelyyn Galleria Koneessa.

“Syyllistämistä yllättävän vähän”

Projektia on nyt takana kaksi kuukautta. Saarinen ei ollut lukenut naistenlehtiä vuosiin, joten sisältö pääsi yllättämään. Odotukset olivat todellisuutta mustavalkoisempia.

– Odotin paljon enemmän ulkonäköön ja etenkin syyllistämiseen liittyviä juttuja, fatshamingia ja sellaista, Saarinen kertoo.

– Aika monet jutut ovat olleet neutraaleja. Suurin osa sisällöstä ei ole ohjeistavaa, valistavaa tai arvoihin perustuvaa. Jaan yllättävän paljon samoja arvoja.

Koranan vaikutus näkyy

Neutraalius ei silti ole estänyt hämmennystä ja kummallisia tilanteita, sillä Saarinen on antautunut täysin lehden käsiin. Hän kuuntelee vain lehdessä esiteltyä musiikkia, pukeutuu tyylivinkkien mukaan ja omaksuu artikkelien antamia ohjeita.

– Joissakin lehden numeroissa on selkeästi napakampi ote, toisissa hyvinkin leppoisa. Joskus joutuu oikein miettimään, mikä on se juttu, johon tarttua, hän kuvailee.

Ennen koronavirusta Saarinen huomasi suhtautuvansa projektiin turhankin vakavasti, mutta nyt lehtiin on ilmestynyt uusia, leikkisiä ohjeita. Yhdessä kehotettiin leikkimään lemmikkieläintä, ja Saarinen heittäytyi päiväksi sisäkissaksi.

Hän muun muassa jahtasi häntäänsä, kiipesi etätyöläisen syliin – ja samalla piristyi.

Mikä on kuvataidetta?

Hauskaa tai ei – miksi Saarinen haluaa päästää aikakauslehden päättämään tyylistään ja vapaa-ajastaan?

– Haluan kokea, mikä tekee minusta minut. Olen pystynyt erottelemaan temperamentin, luovuuden, huumorin ja herkkyystason sellaisiksi asioiksi, joihin ulkopuoliset ohjeet eivät vaikuta. Ne voi tukahduttaa, mutta silloin ne “oireilevat”.

Hän toteaa, että projekti voi kuulostaa pinnalliselta, mutta sen avulla oppii itsestään ja ympäristöstään asioita, jotka muuten voivat jäädä huomaamatta. Samalla projektista tulee myös korona-ajan päiväkirja.

– Projekti pohtii myös sitä, mikä on kuvataidetta. On mielenkiintoista nähdä, mitä tästä seuraa. Kuuntelenko erilaista musiikkia? Olenko kiinnostuneempi ulkonäöstäni? Missä menee raja?

Tulos näkyy tyylissä

Villatakki ja hame. Kiharat ja kokonainen liuta erilaisia hymyjä. Näkyvimmin projekti on vaikuttanut Saarisen tyyliin.

Jotkut eivät ole edes tunnistaneet Me Naiset -Saarista. Hän on saanut projektin tuottamasta tyylistään kehuvia kommentteja, mikä ei ole aina tuntunut mukavalta, sillä oma tyyli on kuitenkin sama kuin ennenkin.

Vai onko?

– En varsinaisesti odota projektilta pysyviä tuloksia. Jää nähtäväksi, miten paljon se vaikuttaa minuun.

Tämän pääsevät muutkin näkemään melkein reaaliajassa, sillä Saarinen päivittää blogiaan ahkerasti.

Minttu Saarisen blogi: myskiimpi.blogspot.com. Galleria Koneeseen tulee Saako lihava nainen tanssia? -näyttely 24.10.–17.11. Se esittelee Me Naiset -kokeilun dokumentointia mutta myös muuta sisältöä Saako lihava nainen tanssia? -projektista, jonka Saarinen on aloittanut vuonna 2018.Suomeksi: fatshaming tarkoittaa syyllistämistä lihavuudesta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset