Kaupunkiuutiset

Lemmikkipalsta: Mitä tehdä, kun pikkulemmikki sairastaa?

Jos lemmikki on unelias ja ruokahaluton, kannattaa se viedä eläinlääkärin arvioitavaksi. Kuva: Aura Koivisto
Jos lemmikki on unelias ja ruokahaluton, kannattaa se viedä eläinlääkärin arvioitavaksi. Kuva: Aura Koivisto

Deguni on tullut uneliaaksi. Sen turkki on vähän pörröisen näköinen ja se nököttää paljon nurkassa eikä syö paljon. Mistä näkee onko se sairas, vai onko se vaan vanha? En tiedä sen ikää, kun sain sen aikuisena, mutta luulen että se on jo aika vanha.

 

Aina kun pienlemmikki näyttää sairaalta – oli se sitten hiiri tai rotta, hamsteri, gerbiili, marsu tai degu taikka mikä tahansa jyrsijä tai kani – on syytä valpastua. Pienillä eläimillä on vilkas aineenvaihdunta, minkä vuoksi ne eivät kestä pitkiä paastoja ja juomatta olemista; vaarana on nestehukka ja nopea kunnon heikentyminen. Siksi ei saisi pitkään odotella, meneekö vaiva kenties itsellään ohi, vaan jos noin vuorokauden kuluessa potilas ei näytä reipastuvan, kannattaa soittaa eläinlääkärille.

Oireiden kuvausten perusteella eläinlääkäri voi arvioida, olisiko syytä tuoda lemmikki vastaanotolle vai olisiko se hoidettavissa kotona. Häneltä voi myös saada ohjeita kotihoitoon. Tyypillisiä jyrsijöiden ongelmia ovat ruoansulatusvaivat. Tuoreravinto ja esimerkiksi kaali voivat aiheuttaa ripulia; homeinen tai muuten pilaantunut ruoka tai pelkästään liian nopeat ruokavalion muutokset voivat nekin tehdä lemmikin vatsan kipeäksi.

Hampaissakin voi olla vikaa

Jyrsijöiden ja kanien ruokahaluttomuus voi johtua myös epätasaisesti kuluneista tai liian pitkiksi kasvaneista hampaista. Hampaat painavat ikeniä tai pureskelu on hankalaa, niin ettei eläin voi kunnolla syödä. Eläinlääkäri pystyy leikkaamaan hampaat taas toimintakuntoon.

Uneliaisuus, ruokahaluttomuus, pörröinen ja kiilloton karva ovat merkkejä, ettei lemmikki ole kunnossa. On toki selvää, että vanhuus näkyy aktiivisuuden vähenemisenä ja ulkonäkökin hieman rapistuu, mutta jos ikä ei ole tarkkaan tiedossa, suosittelen lemmikin viemistä eläinlääkärille. Kysehän voi olla vaikka hammasvaivoista, jotka ovat hoidettavissa, ja hoidon myötä kaverilla voi olla vielä paljonkin elinpäiviä jäljellä! Degun tapauksessa myös diabetes saattaa olla mahdollinen, etenkin jos ravinto on ollut turhan runsasta ja vahvaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset