fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Mitä tervakoskelaisille tuttu mies, puuhun saunan rakentanut Otto Kokko nyt suunnittelee? – Miksi vanhan sähkömuuntajan ympärillä on rakennustellingit?

Napialan entisen nahkatehtaan omistajalla Otto Kokolla eivät ideat loppuneet puumajasaunaan. Hänellä riittää projekteja toteutettavaksi ja miehen puuhat tehtaan pihapiirissä herättävät uteliaisuutta.
Elenia luovutti huonokuntoisen sähkömuuntajan ilmaiseksi silloiselle omistajalle Simo Kokolle. Isältään Otto Kokko lunasti sen vuodenvaihteessa. Tänä syksynä rakennus sai uuden katon ja puolimetriä uusia tiiliä. Nyt se jää odottamaan, mitä käyttöä Kokko sille keksii. Kuva: Kati Laitinen
Otto Kokko lunasti pihapiirissä olevan vanhan sähkömuuntajan isältään vuodenvaihteessa. Tänä syksynä rakennus sai uuden katon ja puolimetriä uusia tiiliä. Kuva: Kati Laitinen / HäSa

Moni kantahämäläinen varmaan muistaa tervakoskelaisen miehen, joka rakensi Napialan entisen nahkatehtaan pihapiiriin saunan puuhun. Saunasta oli juttua valtakunnan mediaa myöten, ja Hämeen Sanomatkin kävi paikalla tämän vuoden alussa.

Tuo samainen mies rakensi myös nahkatehtaan tiloihin neljä asuinrakennusta, joista yhdessä hän asuu itse avopuolisonsa kanssa. Kolme muuta ovat vuokra-asuntoja ja vuokrattavissa on myös harraste- ja varastotilaa.

Tehtaan miljöössä ohiajavien huomion herättävät pihapiin riikinkukot, kanat ja tien vieressä laiduntava lammas-minipossukatras.

Kun pihan vanhan tiilirakenteisen sähkömuuntajan ympärille on tuotu rakennustellingit ja katto on purettu, herää ohikulkijan uteliaisuus: Mitä nyt puumajasaunan isä Otto Kokko suunnittelee? Muuntajasaunaako?

Heltiääkö rakennuslupa?

Kokko mittaa sisälattiaa mittanauhalla ja saa summaksi reilut viisi neliötä. Hän ei ole varma riittääkö määrä rakennuslupaan.

– Tuohon tulisi parvi ja sänky. Kattoikkunasta saisi valoa ja siitä näkyisi tähtitaivas. Alaosaan tulisi aukko ja laajennukseen vessa ja kylpyhuone, Kokko viittoilee pienen muuntajan sisällä.

Kokko suunnittelee siis muuntaja-asuntoa! Se sopisi yksinasuvalle vuokra-asunnoksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Muuntajan ympärillä olevat rakennustellingit herättävät ohikulkijan huomion, varsinkin jos tietää, että muuntajan omistaa monista ideoistaan tuttu mies. Kuva: Kati Laitinen / HäSa

Vanha kuin tehdas

Sähköyhtiö Elenia poisti muuntajan käytöstä noin viisi vuotta sitten ja rakensi viereiselle pellolle uuden. Elenia luovutti huonokuntoisen rakennuksen ilmaiseksi Kokon isälle Simo Kokolle. Isältään Kokko lunasti muuntajan sekä loputkin tehtaan rakennukset ja maa-alan vuoden vaihteessa.

– Todennäköisesti tämä on yhtä vanha kuin tehdas eli noin 80-vuotias. Se oli niin huonossa kunnossa, että ajattelin, että jos nyt tulee sateinen ja kova pakkastalvi se hajoaa lopullisesti. Jouduin muuraamaan uudestaan noin puolimetriä vanhoja tiiliä ylhäältä, Kokko kertoo.

Kun rakennuksen päällä on uusi katto, se jää odottamaan muiden projektien valmistumista. Kokolla nimittäin suunnitelmia riittää. Pitäisi rakentaa toinen puumaja, matkailuauto sekä “man cave” elokuvateatterilla.

Ne tulisivat omaan käyttöön. Koska aiemmat projektit ovat olleet pääosin muita varten rakennettuja, on nyt hänen ja avopuolison vuoro. Uudesta puumajasta on tulossa kupolinmallinen kesämökki tontin laidalle metsän reunaan.

Eivät hassuja, vaan uusi ideoita

Miksi Kokko rakentaa saunan ja kesämökin puuhun ja asunnon muuntajaan?

– Puussa on hyvä olla. Sieltähän ihmiset ovat aikanaan tulleet. Ehkä sekin, kun luonto tulee siinä lähelle, hän nauraa.

Rakennuksena muuntaja inspiroi omine haasteineen ja minimalismeineen. Miten saada niin pieneen tilaan mahtumaan kaikki tarvittava? Samalla vanha rakennus saa uuden elämän, seuraavat 80 vuotta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Puumajasaunassa kiinnostaa sekä sen rakennustekniikka ja se että se on tehty puuhun. Saunan seinät ja ovet ovat japanilaistyylisesti hiilletty kaasuliekillä ja öljytty. Kokko on saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat myös innostuneet rakentamaan saunan puuhun. Kuva: Kati Laitinen
Puumajasaunassa kiinnostaa sekä sen rakennustekniikka ja se, että se on tehty puuhun. Saunan seinät ja ovet ovat japanilaistyylisesti hiilletty kaasuliekillä ja öljytty. Kokko on saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat myös innostuneet rakentamaan saunan puuhun. Kuva: Kati Laitinen

Kun toimittaja käyttää ideoista sanaa “hassu”, puhuu Kokko itse “uusista ideoista” ja ajattelutapaansa laatikon ulkopuolella tapahtuvaksi.

Ei ole toista. On kuin uusi. Erilainen.

– Olen tällainen käytännönläheinen, mutta kokeilunhaluinen. Yrittäjyys ja kova työnteon malli on tullut isältä. Olen aina tykännyt kokeilla erilaisia asioita ja kyllästyn toistoon.

Entä mitä ihmiset ovat suhtautuneet hänen ideoihinsa?

– Ainahan ne kiinnostavat ja kysellään, mitä on tekeillä. Varsinkin tuo sauna kiinnosti. Suhtautuminen on uteliasta. Ehkä se uteliaisuuskin on välillä vähän liikaa, Kokko tuumii, mutta pitää saamaansa palautetta hyväntahtoisena.

Useat eri työrukkaset

Sen perusteella, mitä kaikkea oman yrityksen ja asuntoyhtiön pyörittäminen edellyttää, on Kokko monen tittelin mies. Hän ei osaa itsekään nimetä vain yhtä ammattinimikettä.

– Olen aktiivinen kiinteistösijoittaja ja tehtaanjohtaja, Kokko heittää.

Lisäksi työnkuvaan kuuluvat rakentamisen lisäksi muun muassa huoltomiehen työt putkien korjaamisesta lumitöihin ja lehtien haravoimiseen sekä hallinnollisia hommia kirjanpitoineen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nuorempana Otto Kokko matkusteli paljon ulkomailla, mutta nyt tilan eläimet rajoittavat isäntäpariskunnan menoja. Kuva: Kati Laitinen / Häsa

Arjen pyörittäminen on hyvin monipuolista, mistä kiitos kuuluu miehen nopealle oppimiskyvylle ja taidolle hallita isoja kokonaisuuksia. Kokko on koulutukseltaan merkonomi eli rakentamiseen ja taloyhtiön huoltotöihin vaadittavat taidot hän on opetellut itse.

Uuden opetteluun motivoi sekin, että kun pystyy tekemään itse, ei asioita tarvitse teettää kalliisti ulkopuolisilla, eikä tarvitse odottaa, että ammattilainen pääsee paikalle.

Idealle ja itselle pitää antaa aikaa

Kirkkotietä Tervakoskella ajavan on maltettava vielä muuntajan suhteen mielensä. Se on nyt säältä suojattu ja jää odottamaan inspiraatiota ja vapaata aikaa.

Kokko ei ujostele kertoa alustavista suunnitelmistaan, mutta mitään deadlinea hän ei julkista. Niitä ei aseteta.

– Olen painanut tässä viime vuosina aika lailla, joten pitää välillä pitää vähän taukoa. Pitää antaa aikaa hakea ideaa, mikä siitä (muuntajasta) tulee ja mitä kaikkea sinne tulee.

Toki me uteliaat, voimme asennoitua siihen, että ”kun se inspiraatio iskee, ideat alkavat vauhdilla toteutua”.

Tehtaan pihapiirin eläimet ovat tuttu näky paikallisille. Lampaat ovat eläkeikäisiä ahvenanmaanlampaita. Kun ne haluavat rapsutuksia, ne kaapaisevat isäntäänsä sorkallaan. Kuva: Kati Laitinen / HäSa

Kuka ja mitä

Syntyi Lammilla vuonna 1983

Asuu avopuolisonsa Janita Horpun kanssa tehdasrakennukseen rakentamassaan 111 neliön yksiössä. Asunnosta on lohkaistu erilleen vaatehuone, vessa ja kylpyhuone.

Laumaan kuuluu erikarvaisia eläimiä: kissoja, riikinkukkoja, kanoja, kukkoja, ahvenanmaanlampaita ja minipossuja.

Osti Napialan entisen nahkatehtaan kiinteistön puolisonsa kanssa vuonna 2012 isältään Simo Kokolta. Simo Kokko osti vuonna 1992 kiinteistön tehtaan konkurssin jälkeen ja piti rakennuksessa leipomoa.

Vuonna 2019 valmistunut puumajasauna on herättänyt maanlaajuista kiinnostusta. Sijainnin lisäksi saunassa kiinnostaa sen rakennustekniikka.

Tehdasrakennuksessa on neljän asuntoa ja varasto- ja harrastetilaa vuokrattavana.

Tehtaan entinen kerhotalo (osin vihreä rakennus Kirkkotien varrella) siirtyi Kokon omistukseen vuoden vaihteessa. Rakennuksessa on vuokra-asuntoja ja se odottaa saneerausta.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset