Kaupunkiuutiset

Miten sen voi tehdä, kun sitä ei osaa selittää?

Leikki on lapsen työtä. Lapsi hahmottaa maailmaa ja sen ilmiöitä leikin kautta. Päiväkodeissa on etsitty ja tutkittu, pohdittu ja keksitty, tehty ja muokattu, keskusteltu ja kuvattu. On piirretty ja maalattu, tanssittu, musisoitu ja laulettu, muovailtu ja rakennettu. Kokeiltu ja epäonnistuttu – kokeiltu uudelleen ja huomattu, että jokin on toisin. Näin leikistä tulee projekti, jossa edetään asiasta toiseen.

Galleria Arxin Upeeta! -näyttelyssä on esillä kuvallisia ja sanallisia kertomuksia 4-6 -vuotiaiden lasten leikeistä sekä niiden pohjalta syntyneitä taideteoksia.

Taide on keino jäsentää maailmaa, se opettaa ajattelemaan. Lasten teoksissa ajattelu on tehty näkyväksi. Käsillä tekeminen on tärkeää, niin tärkeää, että se aiheuttaa huudahduksia: Upeeta! Ihanaa! Wau! Toisinaan se on myös vaikeaa, mutta niistä selvitään yhdessä.

Seitsemään päiväkodin esikouluikäisten ryhmään tuli taiteilija- ja kuvataideopettajapari syksyllä 2016. Taiteilijat ovat kuvataiteen käsityön, musiikin ja tanssin ammattilaisia. Ryhmissä on työskennelty viikoittain puolitoista tuntia kerrallaan. Mukana ovat: Eteläisten, Hirsimäen, Kankaantaan, Katuman, Kutalan, Tarvasmäen ja Ojoisten päiväkodit.

Keväällä 2018 taidepedagogi Anni Honkajuuri aloitti työskentelyn ateljeristana Solvikin päiväkodin henkilökunnan kanssa. Toiminta suunnattiin päiväkodin 1-6 -vuotiaiden ryhmille. Myös alueen perhepäivähoitoryhmät työskentelivät viikoittain taidepedagogin kanssa.

Taiteilijoita ovat Anni Honkajuuri, Antti Hämäläinen, Olli Larjo, Pekka Lehtimäki, Mervi Suomalainen, Katri Stenberg, Sulo Palovuori, Kukka Pitkänen, Marjuska Santala, Kati Kotilainen ja Milla Ojala. Projektikoordinaattorina toimivat Liisa Lehtinen ja Anni Honkajuuri.

Taidetta päivähoitoon hanke on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa kärkihanketta.

Upeeta! Galleria Arxissa 26.4. saakka.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020