Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Miten ulkoilureiteillä pitää käyttäytyä? Tv-poliisi Jussi Reunanen kertoo, kuinka lenkistä selviää kasvojaan menettämättä

Toisilleen tutut Eino Naulanen (vas.) ja Markku Tamminen vaihtoivat kuulumisia Ahvenistonjärven laiturilla sopivan turvaetäisyyden päästä aamulenkin päätteeksi. Kuva: Sara Aaltio
Toisilleen tutut Eino Naulanen (vas.) ja Markku Tamminen vaihtoivat kuulumisia Ahvenistonjärven laiturilla sopivan turvaetäisyyden päästä aamulenkin päätteeksi. Kuva: Sara Aaltio

Rantareitillä, Ahvenistolla ja Aulangolla on ollut välillä väkeä suorastaan ruuhkaksi asti.

Lukijoilta on tullut valituksia, että monet liikkuvat ryhmissä ja levittäytyvät koko tien leveydelle turvaväleistä piittaamatta.

Myös väistämissäännöt ovat hukassa. Muun muassa Aulangolla ”läskipyöräilijät” ja koirat ovat aiheuttaneet läheltä piti -tilanteita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tervakoskelainen Elli Elomaa käy töissä Hämeenlinnassa, joten paikalliset ulkoilureitit ovat tulleet hänelle Etna-koiran kanssa tutuiksi. Kuva: Sara Aaltio
Tervakoskelainen Elli Elomaa käy töissä Hämeenlinnassa, joten paikalliset ulkoilureitit ovat tulleet hänelle Etna-koiran kanssa tutuiksi. Kuva: Sara Aaltio

Väki rynnii Apparalle ja Aulangolle

Apparalla väkimäärä on lisääntynyt huomattavasti parin viikon aikana.

– Ulkoilen neljä viisi kertaa viikossa. Tätä kolmen kilometrin lenkkiä ei tarvitse koskaan kiertää yksin, kertoo Markku Tamminen Ojoisilta.

Hänen mukaansa ruuhkaista Apparalla on vain sunnuntaina, mutta linnan luona rantareitillä on tungosta muulloinkin.

– Kodalla käy enimmäkseen perheitä. En ole kokenut, että ihmiset tulisivat liian lähelle. Esimerkiksi kuntolaitteissa harjoitellut nuori poika siirtyi heti kauemmas, kun tulin paikalle. Kuntoportaissa tosin joutuu aika lähelle muita, kun tullaan vastakkain.

Kuntoportaissa on välillä ruuhkaa

Tervakoskelainen Elli Elomaa käy koiransa kanssa etenkin Ahvenistolla ja Aulangolla. Hänen mukaansa väkeä on nyt liikkeellä selvästi tavanomaista enemmän, etenkin iltapäivisin.

– Mielestäni ihmiset noudattavat turvavälejä ihan hyvin ja osaavat mennä jonossa. Välttelen ruuhkaisia paikkoja. Täällä Ahvenistolla on tilaa, mutta kuntoportaissa on vähän ruuhkaa ja välillä ikävä mennä.

Tunteet kiehahtavat helposti

Vanhempi konstaapeli Jussi Reunanen Hämeen poliisista kertoo, että jalankulkijan ja pyöräilijän kohtaamiset herättävät usein tunteita.

– Molemmilla on oma vastuu. Pyöräilijän pitää sopeuttaa nopeutensa, tarvittaessa hidastaa ja soittaa kellolla. Monesti kävelijät ovat levittäytyneet eivätkä huomaa pyöräilijää. Kello kertoo ennen kaikkea pyöräilijän tulosta, eikä sitä pidä tulkita väärin.

Lain mukaan koira on pidettävä aina kytkettynä taajamassa.

– Kun liikkujia on paljon, muutoinkin kuin korona-aikana, koiran omistajan tulee tarkkailla ympäristöä koko ajan, sillä esimerkiksi pyöräilijän tuloa ei usein kuule.

Osaatko liikenteen väistämissäännöt?

Ulkoilureiteillä pätevät kevyen liikenteen väistämissäännöt.

– Kävelijän ja pyöräilijän kohtaamisissa molemmat väistävät omaan kulkusuuntaansa nähden oikealle. Paras tilanne on, että molemmat väistävät niin pitkälle kuin mahdollista ilman, että täytyy mennä metsän puolelle.

Samaan suuntaan mennessä jokainen liikkuu omaan kulkusuuntaansa nähden oikeassa reunassa.

– Ohittaminen tapahtuu vasemmalta kuten autoliikenteessäkin. Jalankulkijan pitää jättää vasemmalle tilaa, jotta pyöräilijä pääsee vasemmalta ohi.

Muista turvavälit

Ulkoilureiteilläkin täytyy pitää turvavälit.

– Yli 10 hengen ryhmissä ei saa mennä. Myös kaverin kanssa liikkuessa pitää olla turvaväli. Rinnakkain voi kulkea, jos reitti on vapaa, mutta jos vastaan tulee muita, tulee siirtyä peräkkäin, Reunanen muistuttaa.

Myös kontakteja on syytä vältellä.

– Vaikka tapaisi tutun pitkästä aikaa, ei kätellä tai halailla, vaan pidetään välimatkaa. Syljeskelyä pitää myös välttää, sillä ”elävä materiaali” säilyy luonnossa yllättävänä pitkään. Muistetaan käyttää paperinenäliinoja, joiden paikka ei ole luonnossa vaan roska-astiassa, ja jos yskittää, pitää yskiä hihaan.

Kuntopisteillä olisi hyvä käyttää käsineitä ja puhdistaa kädensijat desinfioivalla liinalla ennen ja jälkeen treenin.

– Kun käyttää järkeä ja noudattaa ohjeita, niin hyvin menee.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset