Kaupunkiuutiset

Mittarista on moneksi

Niin kuntoliikkuja kuin aktiiviurheilijakin voi mitata suorituksensa tehoa helposti rannekkeen avulla. Sportia Hämeenlinnan myymäläpäällikön Ilkka Gisselbergin mukaan mittarit ovat kehittyneet huimin harppauksin sitten 1990-luvun alkupuolen, jolloin ensimmäiset tulivat kauppoihin.

Nykyrannekkeet sisältävät useita ominaisuuksia ja niihin on yhdistetty erilaisia monipuolisia sovelluksia.

– Muutos on valtava. Nyt kaikki tiedonsiirto on pilvessä ja eri merkeillä on omat sovelluksensa, jotka voi ladata tietokoneeseen, puhelimeen tai tablettiin.

Sen lisäksi että mittarit antavat monipuolista tietoa, eri lajeille on tehty omat sovelluspohjansa.

– Nämä sovellukset ovat tavallaan myös koukuttavia ja tietoja voi myös jakaa sekä vertailla ryhmän kesken, Gisselberg kertoo.

 

Tavalliselle kuntoilijalle mittarin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sykkeen, matkan ja nopeuden mittaaminen. Niiden lisäksi rannekkeilla voi mitata esimerkiksi aktiivisuutta, kalorimääriä, askelmääriä ja unen laatua.

– Painonhallinnassa myös kalorinkulutuksen mittaus on olennaista.

Sykettä mitataan periaatteessa kahdella tavalla, rinnasta sykevyön avulla, sekä ranteesta optisella anturilla. Markkinoille on tullut myös uutena optinen käsivarsihihna.

– Normiharrastajalle riittää optinen sykkeenmittaus, joka tunnistaa pulssin suoraan ranteesta. Kun tehdään erittäin tarkkoja sykkeenmittauksia, kuten esimerkiksi huippu-urheilussa, käytetään aina sykevyötä. Myös talvisaikaan sykevyö on hyvä esimerkiksi hiihtäessä, jolloin sen ansiosta ei tarvitse pitää rannetta paljaana.

 

Suomessa kuntoilumittareilla on kaksi kotimaista valmistajaa, Polar ja Suunto. Sportian edustaman Polarin mittareiden hinnat vaihtelevat puolestatoista sadasta noin viiteensataan euroon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä kalliimpi hinta, sitä enemmän laatua ja ominaisuuksia.

– Rannekkeet ovat aina henkilökohtaisia ja niihin syötetään omat tiedot, kuten ikä, sukupuoli, pituus ja paino. Kaikkiin mittareihin voi syöttää myös sykerajat, jos haluaa pysyä tietyllä sykealueella.

Kaikkein kallein malli, joka on suunnattu erityisesti aktiiviharrastajille sekä kilpaurheilijoille, sisältää myös sykevyön. Erillinen sykevyö on kuitenkin yhdistettävissä myös muihin malleihin, jos sellaisen haluaa.

– Kilpaurheilijoille suunnatussa mallissa on muun muassa aktiivisuusmuistutus sekä kuntotesti, ja se mittaa myös palautumisen tilaa sekä harjoituksen kuormittavuutta.

Mittareiden myyntipiikit ovat jouluna sekä äitien- ja isänpäivänä. Tänä päivänä myös monet seurat edellyttävät mittareiden käyttöä harjoituksissa.

– Nykyisin tietoa saa helposti ja moni tietää, mitä hakee. On niitäkin, jotka haluavat tietoa, ja ostavat siksi mittarinsa alan erikoisliikkeestä. Se, että mittarit kenties koukuttavat terveyteen ja aktiiviseen liikuntaan, on mielestäni hyvä vain asia.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset