Kaupunkiuutiset

MM-kisoista lisäpotkua

Kotimaisia naisten viestihiihdon markkinoita viime talven lumilla suvereenisti hallinnut Hämeenlinnan Hiihtoseuran trio Laura Mononen, Maija Hakala ja Anni Kainulainen ei aio luopua ykköspaikastaan tulevallakaan kaudella. Esimakua tulevasta saadaan jo viikonvaihteessa, kun Suomen cup käynnistyy Vuokatissa.

Hiihtoseura voitti viime kaudella kaiken mahdollisen SM-viesteissä, Suomen cupissa ja parisprinteissä. Tavoitetta ei kotimaassa voi enää koventaa, mutta asemien säilyttäminenkin on iso haaste. Koko kolmikko vakuuttaa olevansa paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten samaan aikaan ennen kilpailukautta. Mononen ja Hakala tavoittelevat paikkaa Lahden MM-joukkueeseen, tulevaisuuden lupaus Kainulainen puolestaan lopullista iskua Suomen kymmenen parhaan naishiihtäjän ryhmään.

Hiihtoseura sai harjoituskaudella tukijoukkoihin myös paikallisen yrityksen, kun Voglia liittyi taustavoimiin.

– Tämä on seuran kannalta iso asia, kun paikallinen yritys on nyt merkittävä tukijamme, edustusjoukkueen taustoja rakentava Sirpa Korkatti sanoo.

Viestikisoissa hämeenlinnalaisten kovimpia haastajia lienevät Vuokatti sekä Oulun ja Kajaanin Hiihtoseurat. Vuokatissa nähdään ensimmäiset merkit voimasuhteista, samoin henkilökohtaisilla matkoilla. Kilpailemattomuus näkyy varmasti kauden avauksessa.

– Sehän alkaa jo jännittää, kun numerolappu laitetaan taas rintaan, maajoukkuerinkiin kuuluva Laura Mononen naurahtaa tulevaa kauden avausta.

Monosella oli mahdollisuus lähteä korkean paikan leirille Italiaan, mutta hän jätti sen leirin väliin ja harjoitteli omien tottumustensa mukaisesti. Mononen ei luottanut itseensä lumileirin osalta.

– Todennäköisesti en malttaisi hiihtää riittävän hiljaa ja vähän. Tässä vaiheessa vuotta ei kannata pilata kilpailukautta yli-innokkuudella, Mononen pohtii analyyttisesti omaa tekemistään. Hän myöntää olevansa perfektionisti, joka harjoittelee ainakin riittävästi.

MM-kotikisoja Mononen pitää henkisesti erittäin haastavana tapahtumana, jos tulee valituksi kisajoukkueeseen.

– Menestys on paljon kiinni oman pään sisältä. Viime kaudella itseluottamus kasvoi, kun pystyi kisaamaan tasavertaisesti maailman huippujen parissa. Lähtökohta on silläkin rintamalla parempi kuin vuosi sitten.

Mononen kehuu myös liiton asiantuntijan tarjoamaa henkistä tukea.

– Kyllä keskustelut ovat jo olleet selvästi hyödyksi.

Aikuisiällä maailmantason hiihtäjäksi kypsynyt Mononen haki menneellä harjoituskaudella lisää voimaa kroppaansa ja keskittyi yksityiskohtien hiomiseen.

– Harjoittelin oikeastaan ensimmäistä kertoo punttien kanssa salilla. Se näkyy voiman lisääntymisenä. Itse koen kehityksen selvästi parantuneena keskivartalon hallinta. Se puolestaan vaikuttaa suoraan hiihtoasentoon, Mononen kertoo.

Hiihtoasennon ohella Mononen kertoo pureutuneensa omassa harjoittelussaan kilpailujen loppurutistukseen, entistä kovempaan matkavauhtiin sekä laskuosuuksien aikaisempaa parempaan hallitsemiseen.

– Paljon on pistetty panoksia aikaisempaa laadukkaampaan tekemiseen. Teknisen tekemisen parantaminen vaikuttaa suoraan myös vauhtiin, noin 900 tuntia harjoituskaudella rehkinyt Mononen kertoo.

Maija Hakala harjoittelee tuntimääräisesti saman verran kuin Mononen, mutta hänen lähtöasemansa kauteen ovat hieman erilaiset, kun MM-kisapaikkoja ryhdytään jakamaan jo alkukauden kilpailuissa.

– Minun täytyy olla kunnossa jo aikaisemmin, sillä on pakko näyttää, että pystyy kisaamaan maajoukkuehiihtäjien kanssa vähintään tasavertaisesti. Ensiarvoisen tärkeä on päästä maailman cupin joukkueisiin ja antamaan sitä kautta kansainvälisiä näyttöjä, hämeenlinnalaishiihtäjää pohtii tulevan kauden haasteita.

Hakala kertoo olevansa tyytyväinen harjoituskauden saavutuksiin.

– Harjoitusmääriä ei voinut viime kaudelta enää nostaa, mutta laatua kyllä. Paljon on kiinnitetty huomiota levon ja harjoittelun tasapainoon sekä lihashuoltoon.

Anni Kainulainen on trion kolmas jäsen, joka ehti menestyä nuorten sarjoissa SM-tasolla erittäin hyvin. Nyt on tavoitteena lopullinen isku valtakunnan naishiihdon kärkikymmenikköön.

– Kunto on ainakin parempi kuin koskaan aikaisemmin. Voimaa on tullut rutkasti lisää ja olen saanut harjoitella ilman vammoja.

Kainulainen treenasi kesäkaudella paljon maastopyörällä ja rullasuksilla.

– Nyt olisi aika päästä myös seuran parisprinttijoukkueeseen, Kainulainen asettaa itselleen haasteen päihittää seurakaverinsa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset