fbpx
Kaupunkiuutiset

Mokia teki vahvan vaikutuksen

– Saatte kunnioitukseni. Olette tehneet itsenne uskottavaksi toimijaksi. Toimintanne näyttää vakuuttavalta.

Näin reippaasti kehaisi eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen tutustuttuaan joulun alla Hämeen Mokian vasta käynnistyneen sairaalatarvikkeiden kierrätystoimintaan Hauholla. Pekkarinen oli Mokian vieraana yhdessä kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan kanssa.

Keskustan voimakaksikko sai kuulla Mokian toiminnanjohtaja Jouni Heinosen selvityksen siitä, millaisia mahdollisuuksia sairaalatarvikekierrätys avaisi kehitysyhteistyöhön, ja kuinka kehitystyövaroja voitaisiin suunnata samalla kotimaan työttömien työllistämiseen.

Anttila ja Pekkarinen silmin nähden vaikuttuivat, kun he pääsivät kierrokselle nykyiseen tuhannen neliömetrin sairaalatarvikkeiden varastohalliin. Molemmat olivat ihmeissään siitä, kuinka Hämeen sydämessä on onnistuttu pääsemään hyväntekeväisyyspohjalta näin pitkälle erikoisosaamista vaativassa sairaalatarvikkeiden kierrätyksessä.

Mokia otti syksyllä aikaisemmin Akaassa toimineen Hyöty & Työ -hankkeen kierrätystoiminnan ja sille kertyneet tarvikkeet siipiensä suojaan.

Kierrätystavaroiden lisäksi Mokia saa jo nyt lahjoituksina uusia sairaalatarvikkeita eri laitevalmistajilta. Arvokkaimmillaan kyse on useiden kymmenien tuhansien eurojen arvoisista erikoislaitteista.

– Seuraavaksi täytyy selvittää, miten valtiovalta voisi tukea toiminnan vakauttamista ja kasvattamista. Kehitysaputyössä avaimet ovat ulkoministeriössä, missä päätökset erilaisista rahoitusmahdollisuuksista tehdään, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila pohti.

Anttila pohti myös yhteistyön tiivistämistä sairaaloiden ja sairaanhoitopiirin kanssa, koska Suomessa käytettynä poistettavat erikoistarvikkeet ovat vaarassa joutua ”romuttamolle” ilman organisoitua keräystä ja kierrätystä.

Mauri Pekkarinen patisti etsimään selkeät kohteet avustustarvikkeille:

– Teidän täytyy löytää sellainen kohdemaa, joka kuuluu Suomen kehitysyhteistyön piiriin. Sen jälkeen on selvitettävä mahdollisuudet päästä mukaan kehitysyhteistyön ohjelmiin ja niihin kuuluviin hankkeisiin. Näkemäni perusteella innostun asiasta – kovastikin, Pekkarinen totesi nähtyään ja kuultuaan, miten suurista määristä ja taloudellisista arvoista sairaalatarvikkeiden kierrätyksessä on kyse.

– Säälihän näitä on tärviölle heittää.

Arvokkaimmillaan yhden kontin arvo voi olla jopa miljoona euroa, tavallisimmillaan noin 100 000 euroa. Vaikka Mokia on pyörittänyt kierrätyskeskusta vasta parisen kuukautta, on tavaraa lähtenyt maailmalle jo satojen tuhansien arvosta. Viimeksi kontti lähti Senegaliin. Sisältö oli kohdennettu epilepsiapotilaiden hoitoon keskittyneen sairaalan tarpeiden mukaisesti.

Sairaalatarvikkeiden kierrätys todennäköisesti kasvaa tulevaisuudessa, kun kokonaisia sairaaloita uudistetaan.

Anttila ja Pekkarinen painottivat sitä, että valtion on mahdollista olla mukana vain sellaisessa kehitysyhteistyössä, joka suuntautuu Suomen valitsemiin kohdemaihin. Tällaisia valtioita löytyy sekä Afrikasta että Aasiasta.

Mokian toiminnanjohtaja Jouni Heinonen painotti Keskustan poliittisille johtajille erityisesti sitä, että kierrätyskeskuksen toiminta sekä työllistää eri alojen ammattilaisia, että vajaatyöllisiä. Heinonen arvioi kierrätyskeskuksen työllistävän noin 15 henkilöä, kun toiminta saadaan täysillä vauhtiin.

– Suurin koetinkivi Mokialle on tarvikkeiden kuljetus lahjoittajilta Hauhon keskusvarastoon sekä varastointitilojen vuokrat. Molemmat vaativat rahaa. Jos kehitysyhteistyörahaa saadaan toimintaan, niin silloin kokonaisuutta voi rakentaa pitkällä aikavälillä, Jouni Heinonen perustelee tarvetta kierrätyksen rahoitukselle.

Mauri Pekkarinen otti esille myös koulutusmahdollisuuden yhteen nivomisen tarvikelahjoitusten rinnalle. Kohdemaista tulevien kouluttaminen Suomessa on ajatus, jota hänen kotikaupungissaan Jyväskylässä on jo käynnistetty.

Afrikkaan suuntautuvan kehitysyhteistyön ohella Mokia järjestää humanitääristä apua muun muassa Baltian maihin sekä Unkariin, Bulgariaan ja Romaniaan.

– Koulutarvikkeiden kierrätys on yksi erikoisala, jossa olemme jo mukana. Suomessa käytöstä poistetuille koulutarvikkeille ja -välineille on valtavasti kysyntää. Mielestäni on järkevämpää kuljettaa ne muualle kuin kaatopaikalle, Jouni Heinonen muistuttaa.

Parhaimmillaan kokonaisten koulujen välineistö menee muuton myötä uusiksi. Silloin riittää kierrätettävää tauluista videotykkeihin, pulpeteista heijastinlaitteisiin.

– Tässäkin kierrätyksessä logistiikka on meidän suurin ongelma. Tavaroiden kuljetus ja välivarastointi maksavat.

Mokia on pyörittänyt jo vuosia vaatekierrätystä ja tekstiilimyyntiä. Mokia järjestää myös humanitääristä ruoka-apua.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset