Kaupunkiuutiset

Mölkky tarjoaa elämyksiä

Jukolan koulun kentän laidalla on keväästä alkaen lentänyt mölkky lähes päivittäin, kun innostunut porukka on vihkiytynyt lajin saloihin.

– Innostukseni lajiin alkoi puolivahingossa, kun olimme pikkuporukalla keväällä heittämässä frisbeegolfia Hämeenlinnan Tiiriössä ja jatkoimme siitä mölkynheittoon. Heitimme ensin Seminaarin kentällä Kaurialassa, mutta sittemmin olemme heitelleet Jukolassa, Tuomas Berg kertoo.

Tanskassa ja Hollannissa kiekkoammattilaisena pelannut Kimmo Ahokas on ollut erityinen puuhamies harrastuksen laajentumisessa.

– Porukka on lisääntynyt vauhdilla. Kaikki ovat olleet innoissaan. Kehitystä on tapahtunut kaikilla, Ahokas sanoo.

Mölkkykierroksen voittaa pelaaja, joka saavuttaa ensimmäisenä 50 pistettä. Mölkkykapulalla heitetään luvuilla 1–12 numeroituja puisia palikoita.

Jos kaatuu yksi palikka, pistemäärä on kaatuneen palikan numero. Jos palikoita kaatuu kaksi tai enemmän, pistemäärä on sama kuin kaatuneiden palikoiden lukumäärä.

Kolmella peräkkäisellä ohiheitolla tipahtaa pelistä pois. Jos pistemäärä ylittää 50, tipahtaa 25:een pisteeseen.

– Mahdollisuus taktikointiin koukuttaa. Joukkuepeli ja yksilökisa ovat mukavia, mutta luonteeltaan erilaisia, Ahokas kertoo.

Kajastuksessa aikanaan lentopalloa pelannut Klaus Jokivalo on menestynyt dartsissa, mutta hän pitää mölkkyä vaihtelevampana kuin tikanheittoa.

– Mölkky vaatii taitoa, luovuutta ja tarkkaa kättä – jopa matematiikkaa, Jokivalo arvioi.

Berg kehuu lajin monipuolisuutta.

– Loistava laji, joka sopii kaikenikäisille. Kisoissa ikähaarukka on 18–70-vuotta. Sopii sekä miehille että naisille. Mölkky kehittää käsi/silmäkoordinaatiota kuten biljardikin, Berg sanoo.

Berg toivottaa kaupunkilaiset tervetulleiksi tutustumaan mölkyn saloihin ja jäämään koukkuun lajiin.

Jukolan mölkkyharrastajat ehtivät jo tutustua kisatunnelmaan Hyvinkää Openissa. He heittivät kahdella dubbelijoukkueella.

Molemmat joukkueet selvisivät jatkoon kakkosena neljän joukkueen alkulohkosta. Sen jälkeen tie tyssäsi, mikä ei ollut ihme juuri aloittaneille debytanteille.

– Kahden ensimmäisen rundin jälkeen olimme viimeisenä, mutta sitten pidimme taktiikkapalaverin ja sovimme, että näin ei voi heittää. Voitimme seuraavan rundin, mikä paransi tilannettamme merkittävästi, Ahokas sanoo.

Kaikki myöntävät, että kilpailutilanne jännitti etenkin alussa.

– Heittokapula oli hieman painavampi. Kaadettavat palikat olivat lyhyempiä, mutta paksumpia. Myös heittoalue oli erilainen, mihin olemme tottuneet, Ahokas sanoo.

Hyvinkään Sveitsin kentällä käydyissä kisoissa oli mukana kaikkiaan 40 joukkuetta. Fiilis oli erinomainen.

– Outoa oli se, että vieressä oli heittäjiä. Se vaikutti ainakin minuun, kun siihen ei ole tottunut, Berg sanoo.

– Henki kisoissa oli loistava yhtä tyyppiä lukuun ottamatta. Vammaisen faija häiritsi muita heittäjiä kävelemällä edestakaisin heittopaikan takana ja kyseli jatkuvasti tilannetta. Hän ei edes kätellyt kisan jälkeen, Berg huomauttaa, ja lähettää terveisiä Asikkalaan.

Hyvinkään kisoissa saatiin ihastella Ranskasta Helsinkiin muuttaneen Damien Landaisin otteita. Landais on hallitseva singelin SM-voittaja.

Ahokas ja Berg olivat lähellä selvitä eteenpäin jatkolohkosta, mutta Landaisin dubbelikumppani ei saanut lopetettua kierrosta omalla heitollaan. Tilanne oli muuttunut, kun Landais tuli yrittämään lopetusta.

– Sori, jätkät, sanoi Landais jo ennen pitkää heittoaan kymppiin ja tiputti Jukolan miehet kahden pisteen erolla ulos kilpailusta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset