fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Monen lapsen ja nuoren koulupolku on painajaista – Kouluväkivaltaan tulee puuttua

Antti Ahonen.
Antti Ahonen. Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.) Hämeenlinnasta.

Rikottuja vaatteita. Mustelmia. Nyrkki kasvoihin. Potku takaraivoon. 

Pitkään opetustyötä tehneenä tiedän, että etenkin peruskoulun varjopuolena on kiusaamisilmiö. Ja vielä pahempi ilmiö: kouluväkivalta.

Surullista kyllä, monen lapsen ja nuoren koulupolku on painajaista.

Koulu, jonka pitäisi olla hyvä asia lapsen ja nuoren elämässä, on usein pahan olon lähde. Paikka, jossa uhri joutuu kokemaan kouluväkivaltaa.

Jos tapahtuu selvästi laittomia tekoja – kuten hakkaamista tai potkimista – pitäisi puhua selkeästi väkivallasta. Kiusaaminen on liian lievä termi – ikään kuin raakakin väkivalta olisi “kiusoittelua”.

Aikuisenkaan ei pidä joutua kestämään työssä väkivaltaa. Miksi hauraassa iässä olevan lapsen tai nuoren pitää joutua väkivallan uhriksi?

Väkivaltaa pitää ehkäistä. Koulun, perheiden ja myös muiden pitää pyrkiä estämään väkivalta. Väkivallan syypää on tekijä, ei uhri. Kouluväkivaltaan syyllistyvät oppilaat, esimerkiksi 13–15-vuotiaat yläkouluikäiset ymmärtävät kyllä vääryyden.

 

Etelä-Karjalan malli on uusi, toimiva kouluväkivallan ehkäisyn malli. Paatuneille kiusaajille vaikkapa KiVa koulu -konseptin keskustelut eivät usein auta.

Etelä-Karjalan malli toimii. Mallissa puututaan kiusaamisen pahimpaan muotoon, kouluväkivaltaan.

Koulujen, poliisin, sosiaali- ja terveyspiirin sekä kuntien edustajista koostuva ryhmä Eksote-alueella päätti vuonna 2019 alkaa puuttua ilmiöön napakasti. Malli sai alkunsa tästä päätöksestä.

Etelä-Karjalan mallissa selvästi lainvastaiset teot siirretään sosiaaliviranomaisten tai poliisin käsiteltäviksi. Teoista ei käytetä nimeä rikos, jos tekijä on alle 15 vuotta, sillä alle 15-vuotiailla ei ole rikosoikeudellista vastuuta.

 

Tämä malli toimii näin: jos alle 15-vuotias tekee koulussa laittoman teon, tehdään asiasta rikosilmoitus. Hänet ohjataan Vintiö-ryhmään, jossa tekijän ja uhrin lisäksi mukana ovat osapuolten huoltajat sekä poliisi ja nuorten oikeusedustaja.

Ryhmässä käyty ystävällinen järkipuhe todella tehoaa! Vuodesta 2019 alkaen mallilla on laajasti ehkäisty kouluväkivaltaa Etelä-Karjalassa. Väkivallan uusiminen on saatu estettyä.

Toimintamallin ydintä on erottaa lievempi kiusaaminen ja selvä laiton teko. Mallissa lapsi tai nuori ohjataan tarvittaessa Vintiö-keskustelun jälkeen eteenpäin.

Jos huomataan, että hän tarvitsee lisätukea tai jos on pelko, että väkivalta jatkuu, hänet ohjataan muiden palvelujen pariin.

 

Nuorten oikeusedustajat pitävät mallia hyvänä, uhrien ja tekijöiden kannalta. Pahaa tehneet kyllä katuvat tekojaan.

Näin voidaan ehkäistä myös tulevaa väkivaltaisuutta ja aikuisena tehtäviä rikoksia.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset