fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Moni mopoilija haluaisi kokeilla menopeliään suljetulla alueella ennen kuin siirtyy liikenteen sekaan – Hämeenlinnasta puuttuu paikka harjoitteluun

Moreenin alueella järjestetään mopomiittejä. Poliisi suitsii tilannetta tarpeen mukaan.
Hämeenlinnalaisella Tuomas Rätöllä on ollut mopokortti toukokuusta lähtien. Kuva: Tuulia Viitanen
Hämeenlinnalaisella Tuomas Rätöllä on ollut mopokortti toukokuusta lähtien. Kuva: Tuulia Viitanen

Mopokausi on jälleen parhaimmillaan ja mopomiittejä on järjestetty esimerkiksi Moreenin alueella Hämeenlinnassa. Parolassa pärrätään etenkin koulukeskuksen tienoilla.

Moottoripyöräpoliisina toimiva vanhempi konstaapeli Ari Vainio tietää, että mopoilijat mielellään kokoontuvat ja isojakin miittejä järjestetään Moreenin alueella.

– Ymmärrän ihan hyvin, että siellä käydään, koska siellä ei varsinaisesti ole asutusta ja iltaisin liikenne on vähäistä.

Poliisi ei voi kuitenkaan sanoa, että se olisi sallittua.

– Emme voi antaa siihen lupaa ja käymme siellä säännöllisesti suitsimassa tilannetta.

Vainion mukaan kuitenkin viranomainen katsoo vähimmän haitan periaatteella asioita.

Mopoilijoiden näkökulmasta olisi hyvä, että heille olisi joku määrätty paikka, jossa voisi ajella, keulia ja kokeilla menopeliään siinäkin vaiheessa, kun varsinaisesti liikenteeseen ei ole vielä mopokorttia.

Vainio muistuttaa, että tällainen alue pitäisi olla täysin muulta liikenteeltä suljettu ja tapahtumalla vastuullinen järjestäjä.

Osa nuorista hakee rajojaan

Vainion mukaan mopoilu herättää tunteita joka kevät.

– Se johtuu siitä, että joka vuosi tulee uusi ikäluokka mopoikään, joka haluaa ajella.

Miten sitten nuoret mopoillaan liikenteessä käyttäytyvät?

– Se on kauheasti nuoren kypsyydestä kiinni. Nuoret kehittyvät hyvin eri tahtiin. Pääpiirteissään tiedot liikennesäännöistä ovat kunnossa.

Vainion mukaan poliisin “ongelma” on se, että kun asiat menevät perille, seuraava polvi saakin jo mopokortteja ja homma aloitetaan alusta.

– Osa nuorista hakee rajojaan enemmän kuin toiset ja sekin kuuluu kasvuun. Sen vuoksi asioista olisi hyvä puhua kotona ja vanhempien olla selvillä siitä, mitä nuori moponsa kanssa puuhailee.

Pelisäännöt pitäisi nuoren kanssa sopia myös siitä, missä on soveliasta hengailla mopoillen.

– Kanssaihmiset pitää ottaa huomioon.

Moottoriradalla touhu karannut käsistä

Ahveniston moottoriradan Pertti Kurki-Suonio sanoo, että muutama vuosi sitten he järjestivät mopopäiviä. Niistä kuitenkin luovuttiin kahdesta syystä.

– Meillä on tiukat ympäristöluvat. Alueella saa ajaa ainoastaan kello 9–18 välisenä aikana. Touhu meni myös vaaralliseksi ja ambulanssia sai soittaa vähän väliä.

Mopopäivät olivat myös sen verran houkuttelevia, että alueelle tultiin pimeän tultua luvatta ajelemaan.

– Touhu karkasi käsistä.

Kurki-Suonio tietää, että nuoret kaipaavat paikkaa, jossa saisivat luvan kanssa harjoitella ja opetella ajotaitoja, mutta myös temppuja.

Autokoulut harjoittelevat mopon käsittelyä muun muassa Elenian parkkipaikalla.

– SCC:n pelto olisi mopoilijoille hyvä paikka. Siellä se ei häiritsisi ketään ja sinne näytetään nyt tekevän asvalttia, Kurki-Suonio ehdottaa.

KOMMENTTI:

Ajopelin tutuksi tuleminen on kaikkien etu

Nykyään mopoiluunkin tarvitaan kortti ja sen saamiseksi pitää suorittaa ajokoe.

Ongelma on se, ettei Hämeenlinnassa ole paikkaa, jossa voisi harjoitella mopon käsittelyä suljetulla alueella.

Nyt innokkaimmat lähtevät harjoittelemaan mopon käsittelyä esimerkiksi Toijalan carting-radalle. Loput sitten ajelevat parkkipaikoilla pimeän tullen, jotta saisivat vähän tuntumaa ennen kuin lähtevät liikenteen sekaan.

Kaikkien liikenteessä liikkujien etu on, että viisitoistakesäiset ovat vähän treenanneet ajoa ja tuntevat, miten oma menopeli käyttäytyy.

Hassua on, että meillä on moottorirata, mutta kello 18 jälkeen ympäristölupa kieltää, ettei montusta saa kuulua edes mopon pärinää.

Suljetulla moottoriradan parkkipaikalla olisi hyvä vaikka kerran viikossa harjoitella mopon käsittelyä. Ja nyt en tarkoita mitään mopomiittiä, jossa kumi palaa ja keulat nousevat.

Ymmärrän, että yrittäjä ei kuitenkaan halua ottaa nuorisoa vastuulleen. Ei tarvita kuin yksi huima, joka sitten pilaa kaikkien ilon.

Tuulia Viitanen

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset