Kaupunkiuutiset

Monitoimimies ottaa metallit talteen

Rikkinäinen kodinkone on useimmille riesa. Sen korjaaminen ei kannata, mutta omaan tai taloyhtiön jätesäiliöönkään ei elektroniikkaa ja metallia sisältävää konetta voi oikein laittaa. Hattulalainen Juhani Simola käänsi asian edukseen tekemällä muiden ongelmasta itselleen liiketoimen.

– Saan kolmelta yritykseltä korjauskelvottomiksi käyneitä kodinkoneita ja kerään niitä myös yksityisiltä. Niistä saan irti kuparin, messingin, teräksen ja alumiinin. Esimerkiksi sähköjohdoissa on kuparia ja moottoreiden rungoissa usein alumiinia. Jokaisella metallilla on oma hintansa. Purkamattoman kodinkoneen metallin hinta voi olla kymmenkertaisesti vähemmän kuin puretun ja lajitellun metallin. Esimerkiksi kompressoreista otan niiden sisältämän öljyn osin omaan käyttöön. Omaan traktoriin ja omien työkoneiden voiteluun työ öljy kelpaa ihan hyvin.

Simola hakee yksittäisen koneenkin, jos se sattuu osumaan muutoin kulkureitille.

– Ihmisten kannattaa tehdä naapurustossa pieni keräys ja koota koneet yhteen. Silloin niitä on kannattavampaa hakea. En velota noudoista ja samalla osaan neuvoa ihmisiä esimerkiksi kierrätykseen liittyvissä asioissa. Kylmälaitteet ovat asia erikseen niiden sisältämän freonin takia. Ne pitää viedä kierrätykseen.

Simola kokemuksen mukaan erilaista romua kertyy muun muassa taloyhtiöiden kellaritiloihin.

– Kukaan ei tiedä, kenen ne ovat, mutta tavaraa on saattanut lojua kellarin käytävällä jo vuosia. Joukossa voi olla vaikkapa akkuja tai elektroniikkaa.

Muutotkin hoituvat omalla kalustolla

Simola tekee myös muuttoja ja tavarakuljetuksia sekä pienimuotoista koneen korjausta ja rakentamista. Pienimuotoinen rakentaminen tarkoittaa käytännössä esimerkiksi omakotitalon jätekatoksen tekoa.

– Liikenneluvan tavarankuljetuksille sain loppuvuodesta. Peräkärryllä ja kuorma-autolla hoituu yhden normaalin omakotitalon muutto. Meikäläisellä on kokemusta aika paljon kodinkoneista ja voin asentaa esimerkiksi keittiön koneet uunia lukuun ottamatta, koska sähkötyölupaa ei ole. Kierrätän myös vanhoja huonekaluja.

Simola kerää myös kertakäyttökuormalavoja ja välittää niitä eteenpäin.

– Kun aamulla lähden kierrokselle, palaan yleensä iltapäivällä auto täynnä tavaraa. Sen jälkeen alkaa muun muassa kodinkoneiden purkaminen.

Monitoimimies J. Simolan saa kiinni puh: 0505164990.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset