Kaupunkiuutiset

Moshe Atzmon johtaa Beethovenia

Ensi viikon keskiviikkona SIB-sarjassa on vuorossa Sinfonia Lahden konsertti, jonka solistina on Eero Heinonen ja kapellimestarina israelilainen Moshe Atzmon. Budapestissa vuonna 1931 syntynyt Atzmon on paljon maailmaa kiertänyt ja ahkerasti myös Suomessa vieraillut kapellimestari, joka on johtanut muun muassa Sydneyn ja Baselin sinfoniaorkestereita. Ohjelmassa on rautaisannos Beethovenia, eli Egmont-alkusoitto ja Kuudes sinfonia.

– Beethovenin kuudes on saanut lempinimen Pastoraali-sinfonia, koska siinä on siciliano-rytmi ja vaikutteita kansanmusiikista, Sibelius Celebrationsin johtaja Erkki Korhonen kertoo.

– Teoksessa kuuluu lintujen laulu ja siitä välittyy tyypillinen keskieurooppalainen käsitys luonnosta eräänlaisena paimenidyllinä.

Eero Heinonen soittaa konsertissa Prokofjevin pianokonserton numero 3.

– Heinonen on suomalaisten pianistien Grand Old Man, joka voitti Maj Lind -painokilpailun jo vuonna 1966.

– Hän on kouluttanut valtavan määrän oppilaita, kuten esimerkiksi Tuija Hakkilan.

Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto esittelee teokset Verkatehtaan lämpiössä tuntia ennen konserttia.

Tuore kokoonpano

Sunnuntaina 23. marraskuuta Raatihuoneen lavalle astelee vasta viime vuonna perustettu Status Ensemble. Kokoonpanossa on orkestereiden solisteina toimineita eturivin muusikoita, joilla on myös kukkuroittain menestystä kansainvälisistä kilpailuista. Ennakkoluuloton ryhmä haluaa tuoda yleisön eteen harvemmin kuultuja teoksia. Kvintetissä soittavat pianisti Marko Hilpo, viulistit Sini Virtanen ja Teemu Tuovinen, alttoviulisti Barbora Hilpo sekä sellisti Iida-Vilhelmiina Laine.

Ohjelmassa on neljä pianokvintettoa, joissa kuulija voi verrata eri aikausien tyylien vaihtelua. Mukana ovat Alexander Aljabievin (1787-1851) pianokvintetto Es-duuri, Anton Webernin (1883-1945) pianokvintetto C-duuri ja vuonna 1954 syntyneen Magnus Lindbergin teos …de Tartuffe, je crois vuodelta 1981. Lisäksi kuullaan Sibeliuksen pianokvintetto g-molli, joka on julkaistu vuonna 1890.

– Sibeliuksen kvintetto on hienoa, romanttista musiikkia, jossa on pianokonserton loisteliaisuutta, Korhonen kehuu.

– Tämä teos saattaa olla joillekin tuttu myös Lauri Nurksen vuonna 2007 ohjaamasta elokuvasta Sooloilua, jossa Kari-Pekka Toivonen esitti kapellimestaria.

Sinfonia Lahti ke 19.11. klo 19 Vanaja-salissa, Status Ensemble su 23.11. klo 17 Raatihuoneessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset