Kaupunkiuutiset

Muinaisuskon maisemissa

Niin kreikkalaisen mytologian riitaisat jumalat kuin viikingien aasatkin ovat tulleet suomalaisille tutuiksi kansainvälisistä elokuvista ja tv-sarjoista. Aikanaan koulussa pakkopullana kahlatun Kalevalan tarinoiden lisäksi tavalliset kansalaiset tietävät esikristillisestä perinnöstään varsin vähän, vaikka sen jäänteet elävät tänäkin päivänä esimerkiksi kuukausien nimissä.

Tätä puutetta lähti paikkaamaan Hämeenlinnaan asettunut tuotantoyhtiö Helomedia, joka aloitti viime elokuussa suomalaisesta muinaisuskosta kertovan Ukonvaaja-dokumentin kuvaukset.

– Idea lähti oikeastaan siitä, että maailmalla viikinkien ja monien muiden kulttuurien mytologioita on kaluttu elokuvan keinoin jo pitkään, ohjaaja Tuukka Tähti kertoo.

– Meillä suomalaisilla on oma, hyvin kiinnostava mytologiamme, jossa on erikoislaatuisia juttuja, vaikka sillä on myös yhteisiä piirteitä toisten maiden muinaisiin uskomuksiin.

Tähti on lähtöisin Hämeenlinnasta ja hän palasi kotikaupunkiinsa parisen vuotta sitten.

– Helomedia sai alkunsa Lahden muotoiluinstituutissa, jossa toteutimme opiskelukaverien kanssa henkilökuvadokumentin.

– Yhteistyö sujui hienosti ja siitä ajatus lähti kehittymään. Hämeenlinnasta löytyi edullista toimistotilaa, joten tänne olemme kotiutuneet.

Yrjänän heiniä

Kun dokumenttielokuvasn kehykset alkoivat hahmottua, tarinan kertojaksi nousi yksi nimi ylitse muiden. CMX-yhtyeen nokkamies, muusikko ja kirjailija A.W.Yrjänä on ammentanut sanoituksissaan suomalaisen muinaisuskon maaperästä jo 25 vuoden ajan.

– Kukaan muu ei olisi sopinut tehtävään paremmin, Tähti arvelee.

– Itse löysin tämän aihepiirin juuri CMX:n musiikin kautta joskus 15 vuotta sitten ja kiinnostus on aika ajoin taas palannut. Yrjänällä on paljon tietoa, suuri rakkaus aiheeseen ja pitkä elämäntyö sen parissa. Hänellä ei olisi ollut aikaa dokumentin tekemiseen, mutta hän ei myöskään mistään hinnasta halunnut jäädä siitä pois.

Elokuvaa filmattiin myös runsaista muinaismuistoistaan tunnetussa Kanta-Hämeessä. Merkittävä kohde oli Hattulan Retulansaari, joka on ollut jatkuvasti asuttuna ainakin rautakaudelta saakka. Retulansaaren itäosassa oleva Myllymäen alue on suojeltu, pitkään tunnettu muinaismuistoalue. Vanhimmat viljan siitepölylöydöt ovat vuosilta ennen ajanlaskun alkua. Alueella on jäljellä tulkinnasta riippuen 13-15 kuppikiveä sekä yli kaksisataa kumparetta, joista osa on rautakautisia hautaröykkiöitä, osa keskiaikaisia viljelyraunioita

– Retulansaari on elokuvan henkinen keskus ja lähtöpaikka, jossa vietimme parikin kuvauspäivää. Otimme kuvituskuvia myös Hakoisten linnavuorelta Janakkalasta.

– Tutkimme myös Laurinmäkeä, mutta siellä kuvatut otokset eivät päätyneet lopulliseen versioon. Materiaalia nähdään kuitenkin elokuvan trailerissa.

Myös englanniksi

Ukonvaaja tarkoittaa kivikauden kiviesinettä, kuten kirvestä tai talttaa, joka on otettu myöhemmin talteen voimia sisältäväksi taikaesineeksi. Ukonvaajaksi kutsutaan myös fulguriittia, eli maahan osuneen salamaniskun jälkeä, jossa hiekka on lasittunut putkimaiseksi muodostumaksi.

Helomedian yhteistyökumppanina dokumentin teossa on ollut suomalais-karjalaista perinnettä vaaliva Taivaannaula-yhdistys. Elokuvan talouspuoli polkaistiin käyntiin joukkorahoitukampanjalla.

– Huomasimme nopeasti, että kiinnostusta aihetta kohtaan löytyy runsaasti, Tähti sanoo.

– Haemme kuitenkin koko ajan lisärahoitusta, sillä sydänverellä ja innostuksella tätä tehdään. Yhtiömme tehtävänä on kertoa tarinoita ja tämä on hyvin tärkeä elokuva.

Ukonvaaja on edennyt viimeistelyvaiheeseen ja siitä tulee hieman yli 90-minuuttinen. Juontojen ja asiantuntijoiden haastattelujen lisäksi elokuvassa on mukana draamallinen tarina. Dokumentista tehdään myös kansainvälinen versio, jossa Yrjänän juonnot ovat englanniksi.

– Juontajan kanssa on kaikki työt jo tehty, mutta kuvaamme vielä jonkin verran kuvitusta ja muita yksityiskohtia. Joukkorahoitukseen osallistuneet tulevat näkemään elokuvan jo ennen kesää.

– Pyrimme teatterilevitykseen elo-syyskuussa, mutta mitään sopimuksia emme ole asiasta vielä tehneet. Yleisön innostus hanketta kohtaan on ollut kuitenkin sitä luokkaa, että on ihme, jos elokuvateatterit eivät siitä kiinnostu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset