fbpx
Kaupunkiuutiset

Muistojen Hämeenlinna -sivuston koonnut Saila Karpiola tietää, että puutalokaupungissa oli romantiikka kaukana: huussiin juostiin rottalaumojen läpi

Toimittaja Saila Karpiola teki kulttuuriteon herättämällä henkiin Hämeenlinnan vanhat tontit, rakennukset ja tarinat.
Tällaiselta näytti Hämeenlinna yläilmoista 1930-luvulla. Pellot aukenivat heti ruutukaavan ulkopuolella ja etelässä Vanajavesi ulottui melkein nykyisen linja-autoaseman kohdalle. Kuva: HäSa arkisto
Tällaiselta näytti Hämeenlinna yläilmoista 1930-luvulla. Pellot aukenivat heti ruutukaavan ulkopuolella ja etelässä Vanajavesi ulottui melkein nykyisen linja-autoaseman kohdalle. Kuva: HäSa arkisto

Historiasta innostunut toimittaja Saila Karpiola sai 1990-luvulla eteensä aarteen: kymmenen muovikassillista vanhoja valokuvia ja tonttipiirustuksia vanhasta Hämeenlinnasta.

Arkiston oli luonut Hämeen Sanomien entisen toimitusjohtajan, kauppaneuvos Aimo Vihervuoren isä Yrjö Vihervuori (1896–1979).

Vuosikymmenten varrella Karpiola käytti Vihervuoren keräämiä kuvia ja taustatietoja lukuisissa Hämeen Sanomiin kirjoittamissa jutuissaan. Koko ajan mielessä raksutti kuitenkin isompikin hanke.

– Aluksi ajattelin kirjoittavani niiden pohjalta kirjan. Mutta sitten aloin miettiä, että tämä arkisto on tehty hämeenlinnalaisille. Sen pitäisi olla siis kaikille avoin ja ilmainen.

Karpiola kokosi vanhat tarinat ruutukaavan tonttien ja rakennusten takaa upouudelle Muistojen Hämeenlinna -nettisivustolle.

Siellä kuka tahansa pääsee tutkimaan kantakaupungin vanhojen rakennusten historiaa. Sivusto antaa uuden elämän vuoden 1831 suurpalon jälkeen rakennetulle puutalokaupungille, sen 225 tontille ja niissä asuneille ihmisille.

Kaavapiirustuksen punaisia pisteitä klikkaamalla pääsee tutustumaan kuviin, ihmisiin ja tarinoihin kunkin tontin historiassa.

Puolimatka pani sileäksi

Sivustolta huomaa hyvin, kuinka erilainen kaupunki Hämeenlinna oli ennen sotia. Vanhoja puutaloja purettiin uudisrakennusten tieltä etenkin 1950–1970-lukujen aikana.

Torin ympäristökin koki lähes täydellisen muutoksen.

– Monen tontin kohtaloksi koitui rakennusyhtiö Puolimatka. Usein perikunnat myivät tontin sille, se purki kaikki vanhat rakennukset ja rakensi tilalle uuden kerrostalon, Karpiola kuvaa aikakauden meininkiä.

Toimittaja Saila Karpiola kokosi kadonneen kaupungin tarinat uudelle Muistojen Hämeenlinna -verkkosivustolle. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Toimittaja Saila Karpiola kokosi kadonneen kaupungin tarinat uudelle Muistojen Hämeenlinna -verkkosivustolle. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Toisaalta hän ymmärtää hyvin, miksi näin tehtiin. Kasvava kaupunki tarvitsi kipeästi uusia asuntoja asukkailleen.

– Eivätkä ne kaikki pihapiirit niin romanttisia olleet. Puuceehen oli ikävä juosta pihalla vilistävien rottalaumojen läpi.

Eniten Karpiola harmittelee arkkitehti Armas Lindgrenin vanhojen talojen purkamista esimerkiksi Birger Jaarlin katu 4:ssä.

– 1900-luvun alkupuolella vain kymmenen vuotta vanhoja kivitalojakin purettiin hetken oikusta, kun haluttiin ajanmukaisempaa ja käytännöllisempää. Esimerkiksi Enok Rytkönen purki noin vain puolet kaupunginhotellista ja rakennutti paikalle oman kivitalonsa.

Lisätietoja kaivataan

Vihervuoren arkisto muodostaa Muistojen Hämeenlinna -sivuston perustan. Karpiola on saanut käyttöönsä myös muun muassa hämeenlinnalaisen Seppo Laakson ottamia ilmakuvia. Lisäksi oma poika Leevi Karpiola on kuvannut sivustolle Schmausserin huvilan ja monia muita nykyisiä rakennuksia.

Hattulalainen Karpiola työsti materiaaleja muun muassa Kiinteistöliitolta ja Kopiostolta saamansa apurahan turvin. Koska sivuston ylläpitäminen ei ole ilmaista, hän on saanut myös poliisilta rahankeräysluvan mahdollisia yksityisiä tukijoita varten.

Karpiola toivoo nyt saavansa hämeenlinnalaisilta palautetta, lisätietoja ja tarinoita sivustolla esiteltyihin tontteihin liittyen. Hänen tarkoituksenaan on täydentää verkkosivustoa jatkuvasti.

– Jos ihmisillä on tietoa tai kuvia taloissa asuneista henkilöistä, minulle saa soittaa tai laittaa meiliä, Karpiola sanoo.

https://muistojenhml.fi/

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset