Kaupunkiuutiset

Iittalassa mukavaa vapaaehtoispuuhaa eläkeläisille - Mummot ja vaarit vierailevat koulussa oppilaiden tukena

Oppilaat ja opettajat ovat kiitollisia eläkeläisten avusta.
Iittalan koulun toinen luokka sai viime viikolla hetkeksi vieraakseen useamman koulumummon ja vaarin. Kuva: Lea Karmala
Iittalan koulun toinen luokka sai viime viikolla hetkeksi vieraakseen useamman koulumummon ja vaarin. Kuva: Lea Karmala

Ryhmä eläkeläisiä osallistuu viikoittain pienimpien oppilaiden koulupäiviin Iittalassa. He auttavat sekä lapsia että opettajia päivän puuhissa.

– Kaikessa olemme mukana, missä tarvitaan: luokassa, välitunnilla, ruokailussa ja tapahtumissa. Olemme käyneet lasten kanssa myös kirjastossa ja kaupassa. Tänä syksynä kävelimme ykkösluokan kanssa katselemassa liikennemerkkejä, he kertovat.

Oman aikataulun mukaan

Mummot ja vaarit aloittivat ”koulutiensä” yhtenäiskoulun alaluokilla kaksi vuotta sitten. Toiminnan käynnisti Suomen Punainen Risti.

Porukasta Pirkko ja Keijo Kopra, Leena Lapinmäki, Pirkko Haavisto, Jouko Lehtonen, Maj-Lis Laine ja Eeva Waulu kuuluvat Kalvolan Eläkkeensaajiin, Tapio Sihvo on Eläkeliiton jäsen. Viimeisimpänä ryhmään liittyi Laine vuosi sitten.

– Tämä on mielenkiintoista ja mukavaa. Ainakin yhden päivän viikossa voi uhrata lapsille, se on iso asia. Kolme tuntia lasten kanssa kuluu täydessä touhussa, he kertovat.

Mummot ja vaarit ovat vapaaehtoisia, joten he voivat mennä kouluun silloin, kun heille itselle sopii ja vaikka vain yhtenä päivänä viikossa. Varsinkin koulun alkaessa apua tarvitaan, ja silloin he ovatkin viivähtäneet kokonaisia viikkoja luokan tukena. Lapset kutsuvat heitä lempinimillä; Pirkko on Piko, Keijo on Keke, Maj-Lis on Maikku, Jouko on Jokke.

Opettaja Aulikki Aallon (oik.) luokan oma koulumummo on Leena Lapinmäki (kesk.). Myös Pirkko Kopra, Maj-Lis Laine, Pirkko Haavisto, Jouko Lehtonen ja Keijo Kopra kuuluvat oppilaiden tukena käyvien eläkeläisten ryhmään. Kuva: Lea Karmala
Opettaja Aulikki Aallon (oik.) luokan oma koulumummo on Leena Lapinmäki (kesk.). Myös Pirkko Kopra, Maj-Lis Laine, Pirkko Haavisto, Jouko Lehtonen ja Keijo Kopra kuuluvat oppilaiden tukena käyvien eläkeläisten ryhmään. Kuva: Lea Karmala

Tuki tervetullutta

Kakkosluokan opettaja Aulikki Aalto kertoo, että koulussa ollaan todella kiitollisia mummojen ja vaarien läsnäolosta.

– Heistä on tosi paljon iloa ja oikeasti apua ja hyötyä. Pikku oppilaat tykkäävät heistä, se on tärkeätä. Kun Leena-mummo oli luokassa viimeksi, oppilaat kyselivät kovasti, tuleeko hän seuraavanakin päivänä. Lapset tarvitsevat aikuisen aikaa, ja sitä ihanampaahan se on, mitä enemmän on aikuisia, Aalto sanoo.

Aallon mukaan sekin on hyvä, että isovanhempien joukossa on sekä naisia että miehiä.

– Kaikki hommat sujuvat heidän avullaan hyvin, puukässäkin.

Lapset itsekin kertovat mummojen ja vaarien tuen olevan tervetullutta.

– Apua on saatu matikassa, äidinkielen tehtäväkirjassa, kässässä, kaikessa missä sitä tarvitaan, he luettelevat.

Koululaiset moikkaavat tuki-ihmisiään iloisesti vapaa-ajallakin, vaikkapa kaupassa näitä nähdessään.

Toiminnassa tarkat säännöt

Koulussa mummoilla ja vaareilla on tarkat säännöt, he eivät saa puuttua itse mihinkään.

– On kauhean hyvä, kun luokassa käsitellään opettajan kanssa heti kaikenlaiset asiat, jos on vaikka jotain kiusaamisen tapaista ollut, he sanovat.

Keijo Kopran mukaan ulkopuoliset usein kysyvät, mitä he koulussa oikein tekevät.

– Olen aina vastannut, että me olemme vähän kuin kouluohjaajia. Ollaan vanhempina ihmisinä oppilaiden ja opettajien tukena. Luokat ovat erilaisia, osa voi olla villimpiä. Kun menemme oppilaiden viereen ja teemme heidän kanssaan jotain, he rauhoittuvat, ja opettajat pystyvät keskittymään opetukseen, Kopra sanoo.

Nykyajan koulunkäynti ei eläkeikäisten mielestä näytä olleenkaan huonommalta, mutta erilaista se on kuin heillä itsellään aikoinaan oli.

– Kuri on tavallaan nytkin, mutta se ei tarkoita sitä, että opettaja vetelisi karttakepillä. Ennen ei ollut esikoulua, nyt ykkösellekin tulijat ovat päässeet jo jyvälle koulusta. Aika moni osaa silloin jo lukea.

Kouluruoka bonuksena

Oppilaiden kanssa ollessaan mummot ja vaarit kertovat saavansa itselleen mielihyvää – ja maittavaa kouluruokaa. He ruokailevat lasten kanssa ja valitsevat aina sellaisen pöydän, jossa muuten ei olisi aikuista istumassa. Samalla he voivat ohjata oppilaita syömisessä ja kannustaa maistamaan kaikkia ruokia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset