Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Murkkuikäisten kanssa painiville on tarjolla vertaistukea – Kamalat äidit -ryhmä starttaa tammikuussa

Murrosikä on tärkeä kehitysvaihe lapsuuden ja aikuistumisen välillä, ja voi hämmentää niin teiniä kuin vanhempaakin. Ryhmänohjaajat Kirsi Joronen (vas.) ja Outi Elovaara muistuttavat, että jos äidin hermot joutuvat murrosikäisen kanssa koetukselle, voi muiden kokemuksista saada niin tukea kuin vinkkejäkin erilaisiin tilanteisiin.

”Natsimutsi! Ei kellään muilla ole tällaisia paskoja sääntöjä.”

Nuori linnoittautuu huoneeseensa, syö sipsejä, juo kokista ja valvoo yöt. Ja aamulla sitä ei saa ylös sängystä. Huone on kuin pommin jäljiltä.

Vaikuttaako tutulta?

Kun oma pieni lapsi tulee murrosikään, muutos voi olla radikaali.

Murkkuikäiset voivat käydä hermolle, mutta miten ja mihin asti sitä kannattaa sietää?

Näitä ja monia muitakin teini-ikäisten vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä voi pohtia nyt toista kertaa Hämeenlinnassa järjestettävässä Kamalat äidit -vertaistukiryhmässä, joka starttaa tammikuussa.

Ryhmänohjaajat Outi Elovaara Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksesta ja Kirsi Joronen Hämeenlinnan kaupungin varhaisen tuen perhetyöstä ovat itsekin murrosikäisten äitejä.

Mikä sitten on kamala äiti?

– Kamala äiti asettaa rajoja ja tuottaa pettymystä, mutta pitää sisällään myös rakkautta, lämpöä ja hellyyttä. Kamalan äidin tehtävä on lisäksi kannatella murrosikäisen pahaa oloa, Joronen sanoo.

Vertaisryhmässä keskustellaan ja vaihdetaan kokemuksia erilaisista tilanteista, joihin teini-ikäisten nuorten kanssa voi törmätä.

– Murrosikäiset ovat usein taitavia manipuloimaan vanhempiaan ja toisaalta nuori saattaa haistatella päin naamaa. Ihan kaikkea ei tarvitse vanhemmankaan sietää. Haasteena on säilyttää oma aikuisuus, näyttää välittäminen ja empatia, nuoren mielialanvaihteluista huolimatta. Myös oma jaksaminen on tärkeätä huomioida, Elovaara painottaa.

– Olemme kokemusasiantuntijoita, mutta toimimme ammatilliselta pohjalta, Joronen luonnehtii.

NNKY:n koordinoima toiminta on käynnistynyt valtakunnallisesti jo vuonna 2005 ja toimii muualla pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin. Toistaiseksi ryhmiä on ainoastaan äideille.

Kokoontumisten teemat on koostettu NNKY:ltä saadun materiaalin ja viime kevään ryhmän palautteen pohjalta. Luvassa on myös asiantuntijavierailuja.

– Moni kokee saaneensa ryhmästä uusia työkaluja äitiyden haasteisiin. Palaute on ollut hyvää ja ryhmälle tuntuu olevan tarvetta, etenkin, kun pienten lasten vanhemmille on monenlaista toimintaa, mutta murrosikäisten vanhemmat ovat jääneet vähemmälle, Joronen sanoo.

Vertaisryhmä kokoontuu Uppsalatalossa joka toinen viikko. Kokoontumisaikaa on lisätty kevään kokemusten pohjalta puolestatoista tunnista kahteen tuntiin.

– Kun keväällä aina loppua kohden pääsimme keskustelussa pintaa syvemmälle, pidensimme nyt aikaa välttääksemme kiireen tuntua, Joronen kertoo.

Ryhmään liittyminen vaatii sitoutumista, mutta kenenkään ei ole pakko puhua, jos ei halua. Vertaistukiryhmä ei ole kriisi- eikä terapiaryhmä ja ryhmäläisiä sitoo myös vaitiolovelvollisuus.

– Ideana on vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia kahvittelun ja rennon keskustelun merkeissä, Elovaara vinkkaa.

Ryhmässä on vielä tilaa

Murrosikäisten äideille tarkoitettu vertaistukiryhmä kokoontuu tammikuusta lähtien Uppsalatalossa 10 kertaa.

Keskustelunaiheina ovat mm. arkihaasteet, some, oma nuoruusikä, murkun äitinä olo, päihteet ja riippuvuudet, erilaiset perhemuodot, seurustelu ja seksuaalisuus sekä tulevaisuus.

Ryhmään otetaan maksimissaan 10 henkilöä. Ryhmässä on vielä tilaa. Kaikki hakijat haastatellaan.

Kysy lisää: outi.elovaara@evl.fi, p. 040 804 9342 ja kirsi.joronen@hameenlinna.fi, p. 040 547 4701 tai kamalataidit@ywca.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

8.7.2020

Päivän Hämeen Sanomat

14.7.2020

Fingerpori

comic