fbpx
Kaupunkiuutiset

Museo Skogster avataan
kaiken kansan katujuhlalla

Vanhan liikepalatsin uumenissa on vuoden vaihteesta asti rakennettu Museo Skogsteria, joka on nyt yksi Hämeenlinnan kaupungimuseon kohteista Sibeliuksen syntymäkodin ja Palanderin talon ohella. Kovalla vauhdilla tehty työ on valmis ja ovet avataan ensi viikon torstaina.

– Emme pidä pönötysavajaisia ollenkaan, vaan järjestämme juhlat Raatihuoneenkadulla, manuenssi Antti Krapu kertoo.

– Tarjolla on ABGB-yhtyeen soittamaa bilemusiikkia ja kakkukahvia. Museokauppa ja uusi näyttely ovat silloin avoinna.

Ooh, Hämeenlinna on Museo Skogsterin katutasossa oleva interaktiivinen ja kaikille ilmainen näyttely, jossa hauskojen skuuppien takaa paljastuu tarujakin ihmeellisempiä totuuksia kotikaupungistamme.

– Ideana on ollut lähestyä Hämeenlinnaa historiaa hämmästelyn kautta. Suunnittelimme näyttelyn Juha Vitikaisen kanssa ja annoimme vapaat kädet hupsutuksille.

– Otimme mallia iltapäivälehtien skuupeista ja ilman muuta vanhassa Hämeenlinnassa teemoiksi nousivat esiin venäläisten pelko, seksi, onnettomuudet ja rikokset. Näyttelyyn tulee myös Hämeenlinna-lehden etusivu, johon jokainen voi jättää oman skuuppinsa tai tarinansa nuoruudesta. Vexi Salmi on malliksi tehnyt omansa.

Näyttelyssä on osio, jossa voi pukeutua 1800-luvun vaatteisiin, ottaa itsestään kuvan Palanderin talosta muokatun taustaprojision edessä ja jakaa sitten mielellään kuvan johonkin sosiaaliseen mediaan.

– Tarkoitus oli tehdä jotakin muuta kuin perinteinen näyttely ja mennä mukaan siihen rintamaan, jossa museokokemuksia uudistetaan kokeilukultuurin hengessä, Krapu sanoo.

– Ooh, Hämeenlinna pysyy perusnäyttelynä ainakin muutaman vuoden, mutta esimerkiksi sen esineistöä on tarkoitus uudistaa yleisöltä saatujen palautteiden perusteella.

Yläkerrassa avautuu helmikuussa Säästöpankkimuseo ja kakkoskerrokseen rakennetaan Suomi 100 vuotta juhlanäyttely Idästä tuulee. Skogsterin katon alta löytyvät myös seminaaritila Anders, työhuoneet tutkijoille sekä kaupunginmuseon käsikirjasto ja valokuva-arkisto. Kaupunginmuseon noin 50 000 esineen kokoelma on taistaiseksi varastoituna eri osoitteissa.

Miltä sitten muutto Linnaniemeltä kaupungin keskustaan on tuntunut museon työntekijöistä?

– Kyllähän linnalle oli joskus vaikeaa saada ihmisiä esimerkiksi pienimuotoisiin luentotilaisuuksiin, vaikka isojen tapahtumien aikana riittikin väkeä, Krapu pohtii.

– Nyt ollaan kaupungin ytimessä ja kynnys varmasti madaltuu. Museo Skogsterin alakertaan on vapaa pääsy, joka antaa mahdollisuudet piipahtaa vaikka useamman kerran päivässä. Kaikki tämä noudattelee kaupunginmuseon uusia strategisia linjauksia, joiden mukaan palvelua halutaan kohdistaa turistien lisäksi yhä enemmän myös kaupunkilaisille.

Katujuhlan juontaa Kati Turtola ja tilaisuudessa puhuvat museonjohtaja Tuulia Tuomi, opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Katujuhlan jälkeen noin kello 13 Café Skogsterissa muistellaan vanhaa tavarataloa, joka oli toiminnassa vuodesta 1907 aina 1970-luvulle. Tilaisuuden avaa manuenssi Inka-Maria Laitila ja esimuistelijana on tavaratalon entisenä työntekijänä tunnettu Tapani Hellstén.

Raatihuoneenkatu on Kirkkorinteen ja Rauhankadun väliltä suljettu liikenteeltä juhlapäivänä kello 6-15.

Museo Skogsterin avajaiset to 16.6. klo 11-13 (Raatihuoneenkatu 8).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset