fbpx
Kaupunkiuutiset

Museo Skogster poisti pääsymaksut näyttelyistään

Kaupunginmuseon ensimmäinen täysi toimintavuosi Raatihuoneenkadulla toi Museo Skogsteriin 14 158 kävijää. Museon toisen kerroksen näyttelytilat avattiin viime helmikuussa ja Säästöpankkimuseon näyttely valmistui lokakuussa. Kävijämäärä on noin kolminkertainen siihen verrattuna, mitä vanhassa paikassa linnalla keskimäärin saavutettiin.

– Keskustaan muuttamiseen on liittynyt myös tämä strategiapuoli ja kohderyhmän muutos, eli olemme siirtyneet matkailubisneksen puolelta kaupunkilaisten kulttuuri- ja palvelutuotantoon, amanuenssi Antti Krapu muotoilee.

– Jos Linnanniemellä vuosittaisista kävijöistämme 9 prosenttia hämeenlinnalaisia, niin täällä heitä on ollut noin puolet. Kaupunkilaiset ovat löytäneet meidät ja olemme satsaneet myös paljon juuri heille suunnattuun tapahtumatuotantoon. Turistikausi ei ollut paras sesonkimme ja tietenkin siinä puolessa meillä on kehittämisen varaa.

Museo Skogster muuttui kokonaan pääsymaksuttomaksi vuoden 2018 alusta. Tällä halutaan korostaa museon luonnetta ja toiminta-ajatusta hämeenlinnalaisten olohuoneena. Aikaisemmin pääsymaksuttomuus koski alakerran oleskeluaulaa, käsikirjastoa, museokauppaa ja Ooh, Hämeenlinna! -perusnäyttelyä.

– Vaikka erillinen pääsymaksu toisen kerroksen näyttelyihin oli vain viisi euroa, se koettiin ongelmalliseksi, Krapu sanoo.

– Kolmasosalle maksu oli jonkinlainen kynnys ja heiltä jäi sen takia hyvät sisällöt näkemättä.

Museo toivoo saavansa pääsymaksuissa menetetyt tuotot muista lähteistä.

– Kokemukset muilta paikkakunnilta ovat olleet sellaisia, että kun pääsymaksut poistetaan, museokaupan tuotto lisääntyy, museonjohtaja Tuulia Tuomi kertoo.

– Lisäksi aiomme satsata ryhmille tilattavien maksullisten opastusten markkinointiin. Kaupunkilaisille tarjoamme nyt ilmaisia kulttuuripalveluja kirjaston tapaan.

Vuosi 2017 toi iloisia uutisia kaupunginmuseon muistakin kohteista. Palanderin talossa tehtiin kävijäennätys jo kolmantena vuonna peräkkäin. kotimuseossa vieraili 4390 näyttely- ja tapahtumakävijää (3711 vuonna 2016). Loistavaan tulokseen päästiin etenkin ennätyksellisen hyvin vetäneen joulunäyttelyn ansiosta (1467 vierasta).

Sibeliuksen syntymäkodin vuoden 2017 kävijämäärä oli 7331, mikä on samaa luokkaan kuin vuonna 2016.

– Aikaisemmin syntymäkodin kävijämäärät ovat olleet 5000 paikkeilla, joten näyttää siltä, että olemme onnistuneet taltioimaan Sibeliuksen juhlavuoden synnyttämän nosteen, Krapu arvelee.

Tällä hetkellä Museo Skogsterin toisessa kerroksessa on esillä Idästä tuulee -näyttely, jossa Suomen tarinaa tarkastellaan itäisten vaikutteiden näkökulmasta. Näyttelyyn pääsee ilmaiseksi vielä 21. tammikuuta saakka. Seuraava päänäyttely Tubi – unohdettu keuhkotauti avataan 22. helmikuuta.

Kaupunginmuseolla on keskustassa hyvä olla.

– Toimitilat ovat aivan mainiot ja kaupunkilaiset tulevat paljon enemmän juttelemaan meille, Krapu kiittelee.

– Tutkijapalveluiden kysyntä on kasvanut valtavasti, aineistoa tarjotaan paljon ja kysellään historiasta muutenkin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset