Kaupunkiuutiset

Musiikillisia tarinoita pakolaisuudesta

Marraskuun 10. päivä Verkatehtaalla päästään kuulemaan maailmanmusiikkia tyylilajin terävimmästä kansainvälisestä kärjestä. Vanaja-salissa esiintyvä Tarabband on maailmanmusiikkia parhaimmillaan ja aidoimmillaan – monellakin tapaa. Vaikka yhtye nimeääkin kotimaakseen Ruotsin, ovat sen musiikilliset juuret huomattavasti kauempana ja laajemmalla. Yhtyeen johtaja ja karismaattinen laulaja Nadin Al Kahlidi on kotoisin Irakista, yhtyeen muut jäsenet puolestaan Ranskasta ja Ruotsista.

Tarabbandin musiikin ytimessä onkin arabialainen musiikkiperinne, mutta sen jäsenet erilaisine taustoineen tuovat mukaan omat uniikit mausteensa. Lopputulos on kiehtova yhdistelmä Lähi-Itää, ruotsalaista kansanmusiikkia, flamencoa, jatsia ja poppiakin. Ainutlaatuisessa groovessa itä kohtaa lännen, nykyaika perinteen.

Laulaja Nadin Al Kahlidi kulki pakolaisena Bagdadista Kairoon ja lopulta Ruotsiin. Hänen pakomatkansa ja kokemuksensa kaikuvat Tarabbandin musiikissa. Yhtye on perustettu jo vuonna 2008, mutta voisi sanoa, että sen musiikki ja sanoma ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan.

– Tässä maailmassa on todella paljon tarinoita, joita kukaan ei ole kuullut, Nadin Al Kahlidi sanoo, ja hän puhuu selvästi kokemuksen syvällä rintaäänellä.

– Sitä me haluamme musiikillamme tehdä – kertoa näiden ihmisten tarinoita.

Tarabbandin musiikillaan kertomat tarinat eivät useinkaan ole lähtökohdiltaan kovin iloisia, mutta silloin tällöin niissä on onnellinen loppu. Teemoissa toistuvat pakolaisuus, oman kodin ja kotimaan jättäminen, matkustaminen kohti tuntematonta. Tarinoissa yhdistyvät toisaalta kaipaus kotiin ja pelko, toisaalta toiveikkuus uudesta paremmasta ja turvallisemmasta elämästä, joka edessä mahdollisesti odottaa.

– Vaikka maailmalla pakolaisuus on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys, Tarabbandin näkökulma ei ole poliittinen vaan inhimillinen. Tarinoita kertomalla ja kuuntelemalla tietoisuus lisääntyy ja yhteisymmärrys paranee, Nadin Al Kahlidi sanoo.

Tarabband (SWE) Verkatehdas, Vanaja-sali 10.11.2016 klo 19.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset