fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Musiikki on nyt elävänä verkossa – Kumutalon lastenkonserteilla kymmeniä tuhansia katsojia

Lastenmusiikkiyhtye Pikku Papun Orkesteri esiintyi etäkonsertissa Kumutalossa viime perjantaina. Keikkaa seurasi livenä yli 10 000 katsojaa ja tallennetta katsoi moninkertainen määrä. Kuva: Antti Kemppainen
Lastenmusiikkiyhtye Pikku Papun Orkesteri esiintyi etäkonsertissa Kumutalossa viime perjantaina. Keikkaa seurasi livenä yli 10 000 katsojaa ja tallennetta katsoi moninkertainen määrä. Kuva: Antti Kemppainen

Ahveniston Olympiakadun Kumutalosta on viime päivinä suoratoistettu lastenmusiikkikonsertteja, jotka ovat netin kautta saavuttaneet kymmeniä tuhansia katsojia. Keikkojen takana on Konserttikeskus ry, joka on Suomen merkittävin koulu- ja päiväkotikonserttien järjestäjä.

– Meiltä jäi kevään aikana toteutumatta noin 300 konserttia. Perustehtävämme on jakaa elävää musiikkia ja tässä tilanteessa päätimme tehdä striimejä. Kumutalossa toimiva Pieni Mediatalo oli yhteistyökumppanimme jo valmiiksi ja siellä innostuttiin ideasta, yhdistyksen hämeenlinnalainen toiminnanjohtaja Noora Herranen kertoo.

Ei pelkästään talkoilla

Etäkonsertit ja niiden tallennukset ovat lapsille ja nuorille ilmaisia. Konserteista tehdään kuitenkin myös myytäviä versioita kouluille ja päiväkodeille, jotta muusikot ja teknikot saavat korvauksen työstään.

– Seitsemästä konsertista on toistaiseksi sovittu. Pääsiäisen jälkeen katsotaan uudestaan, missä asennossa maailma silloin on, Herranen pohtii.

Kumutalon debyytti

Pienen Mediatalon studiosalia Kumu-rumputehtaan entisissä tiloissa ei ehditty virallisesti edes avata, kun sille löytyi käyttöä etäkonserttien näyttämönä.

– Ennen koronan tuloa olin jo pohtinut lastenkonserttien ja -tapahtumien järjestämistä, mutta nyt niitä tuli sivutuotteena tämän ikävän tilanteen saattelemana, vastaava tuottaja Touko Helanen sanoo.

Suuri yleisömenestys

Tähän mennessä Kumutalosta on striimattu kolme konserttia. Viime perjantaina Pikku Papun Orkesterin keikkaa seurasi livenä yli 10 000 katsojaa ja tallennusta moninkertainen määrä.

– Etäkonserttien toteuttaminen on ollut todella mielenkiintoista. Periaatteessahan niiden valmistelut eivät paljon eroa normaaleista keikoista, mutta ainakin esiintyjiä ne tuntuvat jännittävän vähän enemmän, Helanen paljastaa.

Sami Pekkola päätyi soittamaan keikkansa striiminä alkuperäisessä paikassa. Kokemus oli muusikolle koskettava ja hiukan haikea. Kuvakaappaus Facebookista. Kuva: Muu
Sami Pekkola päätyi soittamaan keikkansa striiminä alkuperäisessä paikassa. Kokemus oli muusikolle koskettava ja hiukan haikea. Kuvakaappaus Facebookista. Kuva: Muu

Suisto-klubilla jazziltoja järjestävä muusikko Sami Pekkola oli myös uuden edessä, kun Tampereelle järjestetty soolokeikka jouduttiin kalkkiviivoilla muuttamaan virtuaaliseksi. Esiintyminen oli Kulttuuritalo Laikussa 13. maaliskuuta.

– Tilanne oli tuloillaan ja päätimme järjestäjän kanssa hoitaa konsertin vain striiminä, mutta alkuperäisessä paikassa. Muusikkona ei helposti tule peruttua sovittua konserttia vaikka olisi mitä, mutta nyt erityisesti oli halua tehdä jotain.

Tunteikas tilanne

Paikalle oli tullut muutamia katsojia, jotka eivät olleet saaneet tietoa muutoksesta. Heille kerrottiin tilanteesta ja he saivat halunsa mukaan jäädä, koska tuolloin koronatilannetta vasta tarkkailtiin.

– Soittaessa ajattelin huomaamatta ystäviäni. Fiilis oli hiukan haikea ja musiikki sen mukaista, Pekkola kuvailee.

– Minusta oli tärkeää, että esitys oli live. Tietty hetkellisyys oli siinä läsnä.

Laulaja-lauluntekijä Karri Salo on julkaissut fan club -sivullaan kotistudiossa kuvattuja "karanteenilivejä". Kuvakaappaus Facebookista. Kuva: Muu
Laulaja-lauluntekijä Karri Salo on julkaissut fan club -sivullaan kotistudiossa kuvattuja “karanteenilivejä”. Kuvakaappaus Facebookista. Kuva: Muu

Laulaja-lauluntekijä ja trubaduuri Karri Salo on päätoiminen muusikko, jonka kalenteri tyhjeni poikkeustilan tultua hujauksessa.

– En ole viitsinyt edes laskea peruuntuneiden keikkojen määrää. Kaikki menivät. Kesäkuun alussa on minulla on vihkimiseen liittyvä keikka maistraatissa. Jos paikalla on vain neljä ihmistä, se voi vaikka toteutua, hän tuumaa.

Tervehdyksiä faneille

Salo on julkaissut Facebookissa olevalla fanisivullaan kaksi hyvin ajankohtaista kappaletta. Ensimmäinen on Lapin matkailijaryntäykseen liittyvä valistuslaulu ja toinen on studiossa videoitu “karanteenipäivitetty” versio Kolmannen Naisen kappaleesta Kuinka kuluu multa maanantai.

– Kollegoiden julkaisut ovat ajoittuneet aika paljon viikonlopuille, mutta itse ajattelin tehdä joka viikko faneille tervehdyksen eri viikonpäivänä. Sillä tavalla päästään ainakin seitsemän viikkoa eteenpäin tätä kaaosta.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset