fbpx
Kaupunkiuutiset

Musiikkia linnassa -festivaalilla on uutta, vanhaa ja ikivanhaa

Musiikkia linnassa -festivaali tarjoaa tänä vuonna uutta koettavaa. Vanhan musiikin lisäksi kuullaan Sibeliusta, runolaulua ja hämeenlinnalaisen säveltäjän kantaesitys.

Festivaalin avaa 6. lokakuuta kello 19 Raatihuoneessa Hämeenlinnan kaupunginorkesteri, jonka ohjelmistossa on Sampsa Ertamon teos Ad astra.

– Intendentti Markku Jokinen esitti toivomuksen, että säveltäisin lyhyen kappaleen jousiorkesterille, Ertamo kertoo.

– Sävelsin puolitoista vuotta sitten tämän 7-minuuttisen teoksen, jonka sävelkieli kuulostaa omaan korvaani hyvin suomalaiselta. Lisäksi konsertissa esitetään orkesterille sovittamiani Sibeliuksen lauluja.

Larin Paraske

Musiikin tohtori, runolaulaja Ilona Korhonen kuljettaa kuulijat Larin Parasken maailmaan keskiviikkona 7. lokakuuta kello 19 Hämeenlinnan kirkossa. Tulin kuin tulikipuna! -konsertti tarjoaa ikkunan tuhatvuotiseen perinteeseen.

– Larin Paraskelta on kerätty talteen 30 000 säettä, mikä on runolaulumme suurin aarteisto, Korhonen sanoo.

– SIbelius tapasi Larin Parasken vuonna 1891 ja se oli merkittävä tapaus säveltäjälle, jonka tiedetään olleen hyvin vaikuttunut.

Korhosen mukaan runolaulussa pääosassa on ihminen. Teksti ja musiikki tukevat toisiaan tasapuolisesti ja improvisaatiolla on sijansa.

– Larin Paraske ei vedellyt tuhansia säkeitä ulkomuistista, vaan hänellä oli käytössä eräänlainen teemavarasto. Olen 15 vuodessa niin paljon perehtynyt aiheeseen, että minäkin uskallan pistellä puolet omiani.

Vaativa suurteos

Torstaina kello 19 kirkossa on urkumusiikin vuoro ja koskettimilla on maestro Matti Oikarinen. Perjantaina kello 19 Raatihuoneessa esiintyy pianisti Ilmo Ranta, joka soittaa Sibeliuksen pianomusiikkia.

Festivaalin pääkonsertti on J.S. Bachin h-mollimessu lauantaina 10. lokakuuta kello 19 Hämeenlinnan kirkossa. Messun johtaa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan A-kanttori Heikki Seppänen.

– H-mollimessu on kuorolle erittäin vaativa ja orkesterillekin haastava teos, Seppänen tuumaa.

– Bach kokosi sen 25 vuoden aikana sävelletyistä teoksista yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa on ankaraa kontrapunktia mutta myös fuugien jäljittelyä.

Messussa ovat mukana Suomalainen barokkiorkesteri FIBO ja Kamarikuoro Utopia. Solisteina ovat muiden muassa Tuuli Lindeberg ja Pia Freund.

Kirkon sunnuntain soivassa messussa Johanna Laukkanen esittää keskiaikaisia lauluja kello 10. Festivaali päättyy sunnuntai-iltana kello 18 linnan Kuninkaansalissa tamperelaisen vanhan musiikin laulyhtyeen Apollo Vocal Ensemblen konsertilla Kuolema kuudelle äänelle.

Musiikkia linnassa 6.–11.10. Lisätiedot www.musiikkialinnassa.webs.com

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset