fbpx
Kaupunkiuutiset

Mustalaistanssi ilmaisee kaihoisia tunteita

Värikkäät kellohameet heilahtelivat Verkatehtaan tanssisalissa toissa sunnuntaina, kun siellä pyörähtelivät Vanajaveden opiston järjestämälle, venäläisen mustalaistanssin kurssille osallistuneet yli 20 tanssijaa.

Pukuhuoneen peilin edessä pitkässä hamosessaan pyörähdellyt Sointu Mäkinen kertoi odottavansa kahden ja puolen tunnin mittaiselta sessiolta tanssin iloa.

– Opiston listoilla tämä kurssi houkutteli, tämä kuulosti uudelta ja iloiselta. Uskoisin, että tämä ei jää tähän, kurssille tarvitaan jatkoakin, hän tuumi.

Kurssin opettaja Anita Kurvinen kuvasi meillä jokseenkin harvinaista tanssia liikekieleltään naiselliseksi.

– Tanssi ja mustalaismusiikki ilmentävät tunteita, kaihoa ja elämäniloa. Mustalaistanssissa käytettävä, nilkkoihin ulottuva laaja, kellohelmainen hame on olennainen osa kokonaisuutta. Hameella on oma elekielensä – villi ja vapaa, se lisää liikekielen näyttävyyttä.

– Tanssin kuvioissa vaihtelevat sille tyypillinen jalkatyöskentely, käsien pyöritys ja leveät, kevyet kaaret päätyen hartiaväristyksiin.

Aloittelijoita Anita Kurvinen muistutti: Nauttikaa tanssista.

Omanlaisensa liikekieli

Tuntien päätyttyä sanoi energinen Riikka Helenius viehättyneensä tanssin liikekielestä, jota kuvasi omanlaisekseen – erilaiseksi ja haasteelliseksi.

Venäläisen mustalaistanssin juuret ulottuvat kauas, sen toivat 1500 – 1600 -luvulla maahan Intiasta vaeltaneet mustalaiset.

Tuija Telén-Setälä myönsi reilun parituntisen olleen yllättävän rankan, mutta kiehtovan.

– Tunti pitkine hameineen ja huiveineen, erilaisen – tunnetta tihkuvan musiikin tahdissa, oli nautittavaa ja tunnelma välitön.

Tanssin karaktääri hänestä viittaa slaavilaisuuteen kuten musiikkikin.

– Siinä yhdistyvät kaiho ja tulinen temperamenttisuus ripaukseen salaperäisyyttä.

Opistossa senioritansseja ohjaava Leena Salpa näkee tanssillisen liikunnan merkityksen tärkeänä paitsi mielelle myös muistille: Muistille se on suorastaan terapiaa.

– Tanssi on monasti harrastus, josta innostuneet ovat uskollisia harrastajia, heistä monet ovat kiinnostuneita kokeilemaan myös uusia lajeja.

Kurssi järjestettiin kahtena sunnuntaina 20.9. ja 27.9. Opiston tanssin, liikunnan ja sirkuksen suunnittelijaopettaja Tuija Telén-Setälä otaksuu, että näin innostuneen vastaanoton saaneelle kurssille on hyvinkin mahdollista saada jatkoa – ehkä jo kevätlukukaudella.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset