Kaupunkiuutiset

Muuttuneessa Myllymäessä on paljon kauneutta jäljellä

Myllymäen aktiivinen asukasyhdistys julkaisi tällä viikolla toisen kirjansa. Ensimmäinen teos sisälsi kaupunginosan tarinoita, mutta tuoreempi keskittyy kuviin. Muuttuva Myllymäki -kirjassa on kuvapareja rakennuksista ja tonteista ennen ja nyt.

– Olemme saaneet monelta taholta valokuvia eri vuosikymmeniltä ja edellisen kirjan julkaisun yhteydessä monet olivat toivoneet enemmän kuvia, yhdistyksen puheenjohtaja Veijo Virtanen kertoo.

– Julkaisun toteuttamisesta on vastannut toimikunta, jossa Hannu Hakala teki suurimman työn ja me muut olimme henkisenä tukena.

Kirjassa on joitakin otoksia 1900-luvun alkupuolelta, mutta valtaosa vanhoista kuvista on 1940-luvulta tai sitä nuorempia. Nykyhetkestä kertovat kuvat on otettu vuoden sisällä. Idean kuvateoksesta keksi kirjatoimikuntaan kuulunut Leila Hukari, joka on asunut ikänsä Myllymäessä.

– Olen syntynyt Louhimokadulla, muuttanut Jaakonkadulle, mennyt naimisiin Puistokaarteeseen ja palannut taas Jaakonkadulle.

– Siinä on koko elämä asuttu muutaman minuutin kävelymatkan sisällä.

Vanha työläiskaupunginosa on nykyään kaupungin arvokkainta asuinaluetta. Aikojen kuluessa monet rakennukset ovat kohdanneet muutoksia, vanhoja on korjattu ja uusia on tehty huonokuntoisten tilalle.

– Paljon vanhaa ja kaunista on säilynyt, Hannu Hakala tuumaa.

– Siitäkin voimme olla kiitollisia, että alueelle rakennetut uudisrakennukset sopivat maisemaan hyvin.

Veijo Virtanen kertoo edelleen haikailevansa Keinukallion tanssilavaa, joka oli aikoinaan niin merkittävä nuorten tapaamispaikka, että pariskunnat vielä vanhoinakin käyvät paikkaa katsomassa.

Varhaisimmat asukkaat asettuivat Myllymäelle 1820-luvulle. He olivat pääasiassa käsityöläisiä, mylläreitä, ajureita ja työläisiä. Vanhin rakennuskanta on 1800-luvun loppupuolelta mutta pääosin puutalot ovat seuraavan vuosisadan alusta. Myllymäen puukoulu rakennettiin vuonna 1913.

– Me keräämme kuvia ja tarinoita edelleenkin, Virtanen muistuttaa.

– Ajat muuttuvat ja seuraavaksi voisi olla mielenkiintoista tehdä kirja vaikkapa siitä, millaista oli viettää lapsuutta 1990-luvun Myllymäessä.

Muuttuva Myllymäki -kirjaa saa yhdistykseltä ja Kirja & Ideasta.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset