Kaupunkiuutiset

Myöhäinen kevät on pitänyt muuttolinnut etelässä

Kevät etenee tänä vuonna vitkutellen, mikä näkyy lintujen kevätmuutossa.

– Nyt on vanhan ajan kunnon kevät. Huhtikuun alussa oli Etelä-Hämeeseen saapunut puolentusinaa muuttolintulajia lähinnä harmaa- ja merilokkeja, merikotkia, maakotkia ja laulujoutsenia. Viime vuonna vastaavana ajankohtana muuttolintulajeja oli jo kolmisenkymmentä, lintuharrastaja Ari Lehtinen sanoo.

Lintujen elämään myöhäinen kevät ei suuresti vaikuta

Talvehtivat linnut esimerkiksi tiaiset ja oman pihan pikkuvarpuset aloittivat reviiristään ilmoittelun maaliskuun puolivälissä. Kun muuttajia vähitellen ilmaantuu, esimerkiksi pöntöt täyttyvät aika nopeasti. Myöhäisen kevään ansiosta takatalven todennäköisyys pienenee mikä on toisaalta hyvä muuton kannalta.

Lintumaailmassa aikaisimpia pesijöitä ovat pöllöt, jotka aloittavat monesti muninnan jo maalis-huhtikuussa.

Pöllöt ovat olleet heikosti äänessä.

– Lehtopöllöt ja huuhkajat ovat hieman huhuilleet, mutta muuten on ollut aika hiljaista. Esimerkiksi viiru- ja helmipöllöt ovat reviireillään, mutta eivät heikossa myyrätilanteessa käytä energiaansa pesimiseen. Myyräkanta on hyvin laikkuinen ja esimerkiksi yhden kunnan alueella saattaa olla paikkoja jolla myyriä on aika paljonkin mutta toisaalta myös tyhjiä alueita. Myyräkantojen muutokset ovat peruja metsätaloudesta, jonka seurauksena esimerkiksi metsämyyrän pääravinto mustikka on vähentynyt, Lehtinen sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020