fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Naakkaa saa ampua pesimäajan ulkopuolella

Kaupungin nimikkolintu päätyi rauhoittamattomaksi eläimeksi
Naakkoja saatetaan ampua muun muassa kyyhkyjahdin yhteydessä, mutta suoranaiseen naakkajahtiin tuskin kukaan lähtee.

Naakka on poistettu rauhoitettujen lintujen luettelosta, mikä tarkoittaa, että naakkoja saa nyt tappaa niiden aiheuttamien vahinkojen takia. Eduskunta hyväksyi aiemmin tänä vuonna lakimuutoksen, jolla naakka siirrettiin luonnonsuojelulain piiristä metsästyslain mukaiseksi, rauhoittamattomaksi eläimeksi.

– Metsästysasetuksella tullaan myöhemmin säätämään naakalle pesimäaikainen rauhoitus, jollainen muillakin rauhoittamattomilla linnuilla, kuten variksella tai harmaalokilla on, sanoo Etelä-Hämeen riistapäällikkö Jyri Rauhala.

Ministeriön mukaan naakat aiheuttavat muun muassa satovahinkoja ja niiden ulosteista syntyy hygienia- ja tautiriski. Naakkavahingoista tehdyt korvaushakemukset ja maksetut avustukset ovat lisääntyneet 2000-luvulla.

– En usko, että monikaan metsästäjä sanoo lähtevänsä varsinaisesti naakkajahtiin, mutta naakkoja saatetaan ampua esimerkiksi kyyhkyjahdin yhteydessä sivusaaliina. Toisaalta naakkoja varmasti ammutaan siellä missä ne ovat aiheuttaneet vahinkoa. Viljelijät saattavat pyytää apua metsästäjiltä naakkakannan harvennukseen. Rauhoitusaikana mahdollisia poikkeuslupia myöntää Suomen riistakeskus.

Rauhalan mukaan etenkin maatalouden harjoittajat ovat jo usean vuoden ajan valitelleet naakkojen aiheuttamista vahingoista.

– Naakka on oppivainen ja älykäs lintu ja se on vuosien varrella oppinut muun muassa repimään tuorerehupaaleja, eikä naakka ole toivottu vieras herneviljelmilläkään

Naakalle ei ole vielä määrätty rauhoitusaikaa. Esimerkiksi variksella se on 10.3-31.7. Etelä-Suomessa.

– Naakalle rauhoitusaika tullaan määrittämään ennen seuraavan lisääntymiskauden alkua. Tällä hetkellä naakkoja voidaan siis tappaa luvallisesti. Heinäkuun loppuun saakka se oli mahdollista vain Ely-keskuksen poikkeusluvalla, mutta nyt ei poikkeuslupaa rauhoitusajan ulkopuolella enää vaadita.

Suomen naakkakanta on kasvanut voimakkaasti 2000-luvulla. Parimääräksi on arvioitu 2010-luvun alussa noin 110 000 pesivää paria. Naakka on ollut vuodesta 1997 lähtien Hämeenlinnan nimikkolintu.

Lintuharrastaja Ari Lehtinen ei usko asetuksen tuova mitään järjellistä tulosta.

– Naakkakanta on kieltämättä runsas ja naakat hävittävät avopesijöiden kuten peipposten pesiä varsinkin taajamissa, mutta metsästyksellä naakkakantaa ei vähennetä, Lehtinen tuumaa.

Lehtinen ei usko, että viljelijöillä on aikaa istua naakkapasseissa. Toisaalta taajamissa metsästäminen ei onnistu.

– Naakka on älykäs lintu ja niiden metsästäminen esimerkiksi yhdeltä tilalta onnistuu vain aamua tai kahtena, mikä jälkeen linnut ovat naapurin mailla. Koska naakka muuttui metsästettäväksi lajiksi, ei sen aiheuttamista tuhoista makseta korvauksia, joten moni viljelijä varmaan pohtii kannattako naakkoja edes metsästää.

Lehtisen mukaan luonto hoitaa itsesäätelyllä pitkällä aikavälillä lajien levittäytymistä

– Merikotkat ovat oppineet hyödyntämään merimetsokolonioita, koska pikaiset ovat helppoja saaliita. Luonnolla on taipumus pyrkiä korjaamaan asioita.

Kaupunkialueilla pikkulintujen talviruokintoja on lopetettu, koska naakat tyhjentävät automaatit nopeasti.

– Olen itse kokeillut ruokintojen suojaamista 50 millin kanaverkolla. Se on riittävä silmäkoko, jottei pikkulintu pääsee läpi, mutta naakka ei.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset