fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Poltinaholla naapuritalon varasto on kaatumassa viereisen kerrostalon tontille – Kysyimme kaupungilta, eikö asialle voida tehdä mitään

Naapuritalon varastorakennus on pahasti vinksallaan ja yksi sen seinistä lojuu jo osittain kerrostalon tontilla peittäen osan orapihlaja-aidasta. Kuva: Heli Karttunen
Naapuritalon varastorakennus on pahasti vinksallaan ja yksi sen seinistä lojuu jo osittain kerrostalon tontilla peittäen osan orapihlaja-aidasta. Kuva: Heli Karttunen

Kaupunkiuutisten lukija vinkkasi, että Poltinaholla Myllymäenkadun länsipäädyssä sijaitsevan omakotitalon varastorakennus on kaatumassa viereisen kerrostalon takapihalle.

Varaston yksi seinä on jo kaatunut. Se lojuu osittain Hattelmalantie 3–7:ssa sijaitsevan kerrostalon tontin puolella. Kaatunut seinä on peittänyt alleen osan kerrostalon orapihlaja-aidasta.

– Se (varastorakennus) on mätä, siitä tulee kerrostalon pihaan homeen hajua, jos tuulee kaakko-etelä -suunnasta. Hajuhaitta on yksi tekijä, että pitäisikö terveysviranomaisten puuttua siihen? lukija aprikoi.

Vinossa jo kolme vuotta

Asiasta vinkannut lukija ei asu kyseisessä kerrostalossa, mutta on seurannut tilannetta sivusta. Hänen mukaansa kerrostalon tontin puolelle kallellaan oleva varasto on herättänyt asukkaissa huolta jo pidemmän aikaa.

– Käsitykseni mukaan kerrostalon isännöitsijä on ollut asiasta kaupunkiin yhteydessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Romahtanut seinä lojuu osittain kerrotalon orapihlaja-aidan päällä ja koko rakennus uhkaa kaatua perässä.

Varasto sijaitsee kerrostalon takapihan puolella mattotelineiden kohdalla.

– Ainakin viimeiset kolme vuotta rakennus on ollut tukevasti vinossa. Nyt se varastorakennuksen seinä oli sitten kaatunut elo-syyskuun vaihteessa niin, että se lojuu osittain taloyhtiön tontin puolella.

“Koko rakennus saattaa romahtaa”

Lukija pohtii, että mikä on kiinteistön omistajan vastuu, jos omaisuus menee tontin rajan yli.

Hän myös ihmettelee, eikö tontin omistajaa voida velvoittaa purkamaan ja siivoamaan pois toisen tontille kaatuvaa rakennusta.

– Olin yhteydessä pelastuslaitokseen tänä kesänä, mutta he sanoivat, että se on kaupungin viranomaisten asia. Koko rakennus saattaa mahdollisesti romahtaa lähiaikoina. Jos lapset leikkisivät pihalla, se olisi iso vaara.

Prosessin eteneminen laissa säädetty

Hämeenlinnan kaupungin kaupunkirakennelautakunta on tapauksesta tietoinen.

– Naapurikiistat ovat yllättävän yleisiä. Prosessi on laissa säädetty, miten rakennusvalvontaviranomainen voi näihin puuttua, kaupunkirakennelautakunnan alaisen rakennusvalvontayksikön lupa-arkkitehti Hanna Oijala kertoo.

Voiko kaupunki velvoittaa tontinhaltijaa siivoamaan sotkun tai purkamaan rakennuksen?

– Tapauksesta riippuen rakennus voidaan purattaa tai tontti siivouttaa ja sitten laskuttaa haitan aiheuttajaa. Vuoden 2008 uhkasakkolain 10:n pykälän mukaisesti rakennusvalvontaviranomainen voi tuomita uhkasakon maksettavaksi tai teettämisuhan täytäntöönpantavaksi, jos päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiselle ole pätevää syytä.

Kenen on vastuu naapuritontin puolelta tulevista vahingoista?

– Aiheuttaja joutuu korvausvastuuseen. Tilanne on vastaava, jos esimerkiksi laho pihapuu kaatuu naapurikiinteistön päälle. Pihapuun omistaja on korvausvastuussa.

Prosessin kulku

Rakennusvalvontaviranomainen lähestyy tontinhaltijaa ensin kehotuksella, jossa pyydetään korjaamaan havaittua epäkohtaa.

Usein prosessi päättyy kehotukseen, koska kehotettu on korjannut epäkohdan.

Jos mitään ei kehotuksesta huolimatta tapahdu, lähetetään asiasta tontinhaltijalle selvityspyyntö ja sen jälkeen asian käsittely siirtyy kaupunkirakennelautakunnalle hallintopakkoasiana.

Hallintopakkomenettely päättyy joko sakkotuomioon tai kaupungin teettämään epäkohdan poistavaan työhön jonka maksaa tontinhaltija.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset