Kaupunkiuutiset

Nahkuripatsas selvisi säikähdyksellä

Viime suunnuntaina aamuyöstä Palokunnankadulle kaadettu Nahkuri-patsas voi olosuhteisiin nähden hyvin. Nuorisojoukon paikoiltaan heivaaman jättiläisen kasvot eivät ilmeisesti osuneet asvalttiin.

– Patsaan kasvoissa ei ainakaan alustassa tutkimuksessa havaittu kolhuja, konservaattori Liisa Helle-Wlodarczyk kertoo.

– Muutenkaan varsinaisia halkeamia ei näkynyt, mutta totuus paljastuu vasta kun patsas on puhdistettu. Patsaan rintakehässä on selkeitä kolhuja, joita täytyy ryhtyä patinoimaan.

Patsas on tällä hetkellä kaupungin tiloissa ja korjaustöitä varten se pitää saada lämpimään. Mitään aikataulua tai kustannusarvioita konservaattori ei halunnut perjantaiaamuna sanoa.

– Korjauskustannukset selviävät vasta, kun patsasta päästään tutkimaan lähemmin. Teen asiasta selvityksen, jonka jälkeen aikataulu riippuu kaupungista.

– Jalustan tapit pitää myös tehdä uusiksi ja saada kiinnitettyä. Tällaiset patsaat kaipaisivat muutenkin vuosittaista huoltoa ja siihen pitäisi jostain löytyä rahaa.

Nahkurina tai Karvarina tunnettu veistos pystytettiin vuonna 1958 ja se on kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen käsialaa. Teoksen idea syntyi postitalon rakennustöiden yhteydessä, kun maata kaivettaessa paikalta löytyi vanhoja parkkisammioita ja nahkoja. Patsaan jalustan rapistuminen saattoi olla yksi syy siihen, että 2,5 metriä korkea veistos saatiin kaadettua.

– On hyvin mahdollista, että kiinnitystapit ovat olleet huonossa kunnossa, Helle-Wlodarczyk pohtii.

– Patsaan paikka on myös sellainen, että kaatajat ovat voineet nojata seinään ja ottaa siitä tukea.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset