fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Näin erotat tappajaetanan kotoisesta ukkoetanasta – Harmitonta jättiläistä ei ole mitään syytä hävittää

Ukkoetana kuuluu maamme alkuperäiseen lajistoon. Se syö lähinnä lahonneita lehtiä ja sieniä, joten se ei juurikaan aiheuta tuhoa viljelyksille. Kuva: Tuulia Viitanen

Syyskuun alussa Kaupunkiuutisissa (HKu 4.9.) kerrottiin vahingollisen vieraslajin, espanjansiruetanan esiintymistä Hämeenlinnan itäkaupungilla. Tappajaetanaksikin nimitettyä nilviäistä ei pidä sekoittaa maamme alkuperäiseen lajistoon kuuluvaan ukkoetanaan.

Suurikokoisen, usein lähes mustan tai mustan ja valkean viiruisen tai harmaan ukkoetanan anturan alapinnan reunat ovat jyrkkärajaisen mustat ja keskiosa valkea.

Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee kilven takaosassa, kun tappajaetanalla se on kilven puolivälin etupuolella. Kuva: Taru Rantanen
Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee kilven takaosassa, kun tappajaetanalla se on kilven puolivälin etupuolella. Kuva: Taru Rantanen

Ukolla on harjanne

Kummankin lajin suuren värivaihtelun vuoksi niiden erottaminen voi olla hankalaa.

Lajit voi kuitenkin erottaa hengitysaukon sijainnin perusteella. Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee vähän kauempana päästä kuin espanjansiruetanalla. Ukkoetanalla se on kilven puolivälin takapuolella, kun tappajaetanalla se on kilven puoliväin etupuolella.

Lisäksi ukkoetanalla on selässään pitkittäinen harjanne, joka päättyy häntäpäässä terävään kärkeen. Harjanne puuttuu siruetanoilta, joiden selkäpuoli on tasaisen kupera. Ukkoetana ei esiinny koskaan joukoittain, vaan yleensä yksittäin.

Metsäetana ei parveile

Nuoret oranssinruskeat, tumman kylkiraidan omaavat espanjansiruetanat saattavat myös muistuttaa Suomen yleisintä etanalajia metsäetanaa (Arion fuscus).

Metsäetana jää suurimmillaankin noin 7 cm pituiseksi ja sen erittämä lima on oranssia.

Metsäetanoiden pääelinympäristö on metsä, tosin niitäkin elää pihoilla ja puistoissa. Ne esiintyvät kuitenkin yksittäin, eivät joukoittain, kuten espanjansiruetanat.

Lähde: vieraslajit.fi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset